hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ del ]
開啟左側

[經歷分享/報告] [ del ]

樓主| Charon1999 發表於 2018-6-15 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-6-15 10:17
A43P 成日跟在A43正線後面, 見過幾次都係正線坐滿曬,P車就無乜人, 尤其上水站這些大站位,跟住就無運 ...

Icic
咁呢個的確係冇辦法救,唯有改一改啲班次
0q9w8e 發表於 2018-6-15 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-15 13:19
Icic
咁呢個的確係冇辦法救,唯有改一改啲班次

等拉入皇后山算啦...
PoohPoohJoe 發表於 2018-6-16 13:57 | 顯示全部樓層
A43P 成日跟在A43正線後面, 見過幾次都係正線坐滿曬,P車就無乜人, 尤其上水站這些大站位,跟住就無運 ...

其實正常聯和墟應該係得25分個班跟正線尾(因為正線開10)
55分個班應該係到上水站清先
(正線開50)
其實正線轉20/40/00
咁堆P仔就會好有用~

PoohPoohJoe 發表於 2018-6-16 14:03 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-6-14 10:37
點解啲燈位會咁垃圾?明明架巴士只係過一次輕鐵軌要等成3次燈位?

其實等問題唔大
最大問題係啲輕鐵都未到就轉定哂燈等佢地
一係呢就係個電腦唔知轉咩燈好
全部人一齊停哂係度

最常見就係天瑞天華中間支輕鐵燈
正常放完行人綠燈(翠湖過天瑞)
就會放天瑞右轉翠湖(969/B2P走線)
放完就放直去個支燈(E34A/269B/269C...走線)
問題就係當放緊969/B2P走線時
輕鐵其實行緊(有時放緊751頌富左轉/有時就係761P/705/706)
但係如果頌富個邊係761P行先
之後先到751就偶爾發生問題
一係就全部車燈行人燈紅哂
輕鐵又紅燈
等足半分鐘先放E34A走線支燈
一係呢就放左751左轉
之後直接SKIP左E34A走線同265B走線兩支燈
直接轉左行人綠燈
之後再放B2P走線支燈
結果大路車等足兩轉先過得
(都仲未計天華十字路口未放燈啲車頂到去黃格唔行得..)
kitarolo 發表於 2018-6-16 15:10 | 顯示全部樓層
A43P 成日跟在A43正線後面, 見過幾次都係正線坐滿曬,
P車就無乜人, 尤其上水站這些大站位,跟住就無運 ...

就算GTC返北區亦如此
P線若比正線只隔5分鐘連
20人都無……拉均有賺無問題
正線仲啲客同行李一齊企走廊。

所以我自己認為A43改全日
15分鐘一班,剩餘車隊就用嚟
做$30.9北區至北嶼專線(繁時
入後勤區)新田/錦田再開一條每
小時一班嘅A線……反而無咁嬲。

皇后山日後拉入去可考慮
但長遠還是要擺脫新田站
樂仔〞 發表於 2018-6-16 20:02 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-14 10:54
A37係真係幾抵坐,又快又方便
天水圍市中心應該都有一班捧場客,因為我見到有人拎住行李但係唔上E34A繼續 ...

三湖作為 E34A 頭站,而 A37 倒返轉係接近尾站(差個天慈)
加上住得三湖嘅經濟能力都會有返咁上下(好似係),咁佢地比較 buy A37 都好正常

屯門兜路代表 A33X 始終擺脫唔到同 E33P 鬥慢呢個問題
除咗大興深入民居同虹橋、屯門站獨市外,其餘地方都有 E33 E33P 搶客
A33X 班次又唔係密,時間又無特別快得幾多嘅時候
班客當然揀哂 E33 E33P
不過咪話,今朝見到 A33P 有 11 個站去良景,應該係大興見咁多次 A33P 之中最多客嘅一次
k58 發表於 2018-6-16 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2018-6-16 20:02
三湖作為 E34A 頭站,而 A37 倒返轉係接近尾站(差個天慈)
加上住得三湖嘅經濟能力都會有返咁上下(好似 ...

無錯
今日四點幾喺總站等 E34A 隔咗 20 分鐘班距
嚟嗰班 A37 上咗 5 個人
E34A 頭三站唔計我上得兩個 不過喺慧景軒落左
上公路就坐滿窗口

A33 系近期升咗少少
今晩 A33X 六點半左右上屯公出機場都有二三十人
之前見到 1915 部 A33 上完屯官都有十幾人
384047x 發表於 2018-6-17 15:42 來自手機 | 顯示全部樓層

我有最新客量報告,雖然系夜晚入機場遊河,但客量唔差
*留意開車同上公路時間
用車rx3315@16/6/2018   開車時間0730,
上公路0802落公路0830,到gtc0855
1天水圍市中心巴士總站:3(包括本人)
2-5景湖居至慧景軒:0
6香港濕地公園:1
7-8天逸邨逸潭樓同天富苑欣富閣:0
9天富:2
天北:6
10天頌苑:2
11天瑞邨:2
12天水圍公園:0
13天耀邨耀盛樓:8
14天耀邨耀民樓:2/-1
15天佑苑:4
16大欖隧道:-1
公路:23
17青馬收費廣場:0
18東涌消防局:-8
19-20東堤灣畔,赤鱲角南路:0
21駿運北路:-5
22香港空運貨站:-3
23空郵中心:-1
24國泰城:-1
25暢連路:0
26T1:-4
27機場地面運輸中心:-1(本人)
樂仔〞 發表於 2018-6-18 11:58 | 顯示全部樓層
k58 發表於 2018-6-16 21:56
無錯
今日四點幾喺總站等 E34A 隔咗 20 分鐘班距
嚟嗰班 A37 上咗 5 個人

19:15 班 A33 因為過咗 E33P,變咗獨市時段,有 10 幾個客都合理(雖然 59M + E33 個時間應該唔輸 A33

A33X 就 ... 我見過日中時段真係有客係屯門市中心等足 20 幾分鐘 A33X
其實 A33X 應該要飛走安友,之後宣傳虹橋 / 屯門市中心同站轉 B3X
雖然話要過客比城仔,但可以係機場直通巴搶到客返嚟,其實應該係雙嬴添囉