hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有待證實龍運新線A42消息
開啟左側

有待證實龍運新線A42消息

384047x 發表於 2018-6-12 23:43 來自手機 | 顯示全部樓層

火炭呢?唔通獨立成線開a40?
系既話lwb都幾唔公平,一黎就連開2條沙田區a線
HKI 發表於 2018-6-13 00:32 | 顯示全部樓層
住沙田區真好,新入伙已不斷開新線。反觀東北葵......無眼睇
kitarolo 發表於 2018-6-13 05:39 | 顯示全部樓層
#19,#22

以現時情況車的確可以由
龍運R到車,只怕係唔夠車長

另外當年開A32已經有少少怪
做青衣南好合理,但葵芳一帶與
E32太接近,如果用A32做東北葵+
青衣南已經合理好多。
currypig 發表於 2018-6-13 07:44 | 顯示全部樓層

你還返啲真A 車落 A41P 先!
唔夠車就唔好再開新A線去呃人錢
落親街路過所遇見既A41P,十次有九次唔係 55XX
AVW28 發表於 2018-6-13 07:57 | 顯示全部樓層
[FF下先]看來同我之前既A42建議相似,只不過加多個四美(版本1,顯徑後上青沙),
或者少左秦石至水泉澳一段(版本2,新翠止步)。

我之前都講過,沙田的地域大,片區分散但人口都集中,
整個沙田區連埋馬鞍山超過70萬人口,佔全港人口接近10%,
得兩A一E做哂,的確有點不足既。
現時未有A41系和E42 cover既片區,
包括火炭(樂景街、穗禾苑、將來的桂地街)、水泉澳、
廣(源)黃(泥頭)(呢個或者全日拉A41上去解決,但問題係無位擺)、源和路和大圍。
因此開多條機場線都唔過份。

水泉澳至大圍都有計劃開機場線,
火炭既話唔知龍運會唔會夠膽死搵A41P兜埋?

至於東北葵,真係要迫d議員爭取開A32P或E32P。
LL3850
kingprowm 發表於 2018-6-13 09:04 | 顯示全部樓層
HKI 發表於 2018-6-13 00:32
住沙田區真好,新入伙已不斷開新線。反觀東北葵......無眼睇

載通集團不嬲則重沙田區和大西北,其他地區(特別係葵青區)當睇唔到

上次五月天散場線, 區區都有, 又係只得葵涌青衣沒有

此外, 深井一帶又係有不公平待遇, 人家要求 A31P 全日經青龍頭龍運都唔肯, 總括而言, 沙田區話要開線就好快有車, 荃葵青就冇車, 即使 A31P 咁既行多幾分鐘都唔肯
tonychow 發表於 2018-6-13 09:17 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2018-6-13 07:57
[FF下先]看來同我之前既A42建議相似,只不過加多個四美(版本1,顯徑後上青沙),
或者少左秦石至水泉澳一段( ...

無計。
畢 A41 A41P A42 係兜唔到所有地方。
如果前提係唔用 E42 搭救,只能開多條 A40,大學站開,經馬鞍西、第一城、廣黃(682B 式兜圈)、源禾然後上青沙。
代價係 A41P 耀安、亞公角上公路,唔經馬鞍西,但加兜火炭。
AVW28 發表於 2018-6-13 10:19 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-6-13 09:17
無計。
畢 A41 A41P A42 係兜唔到所有地方。
如果前提係唔用 E42 搭救,只能開多條 A40,大學站開,經馬 ...

科學園和大學站呢個位都難搞,
搵大埔線做埋(A47X前身A47),結果係點有眼睇啦!
開線做頭站經沙田,該區居民又會唔會接受到呢?

其實火炭真係唔能夠搵A41P去做,
A41P係做哂成個馬鞍山,繁時和旅遊旺季真係唔夠做架!
架車未到富安都要企人甚至可以頂閘。
而家馬鞍山仲有樓起緊,客量有再上升的空間。
況且現時烏溪沙去到第一城尾站,A41P既車程都最少要40分鐘,
(烏溪沙去恆安青年會都20-25分鐘,要行埋錦泰和入富安巴總,跟住落埋第一城尾站)
如果入埋火炭既話,我估烏溪沙上車1個鐘都未必入到城隧。
(even只係用73A只兜山尾街既行法)

所以火炭機場線既話,真係另外開線做會好d。
除左馬鞍山人怕兜,火炭人都可能得物無所用。
LL3850
sq285 發表於 2018-6-13 10:31 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-6-13 05:39
#19,#22

另外當年開A32已經有少少怪
做青衣南好合理,但葵芳一帶與
E32太接近,如果用A32做東北葵+
青衣南已經合理好多。

A32係由A31拆出嚟
總唔可以skip咗葵芳同葵興原有A31原線
而上葵涌邨係因為A31大窩口個站冇咗
唔可能要葵涌邨客行落熊貓或者葵涌道大連排
而E32,住呢邊冇咩飛機客會當佢係機場線

東北葵象石(又或者加個青衣中),應該用A32P去解決

同埋,由機場出嚟行完青衣南又點樣可以唔經葵芳上東北葵呢?

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
kitarolo 發表於 2018-6-13 10:31 | 顯示全部樓層

無錯嘞 如果馬鞍山唔夠客
A41P就唔需要撤出源禾路
收A線價而咁耐都唔上公路
並唔合理……

科學園、大學站、火炭、源禾路
及新城市可試辦一條每小時一班
嘅A線,換取A41不入沙中,再同新嘅
A42夾一吓服務範圍又是否可行?