hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站落成後有咩線係一定唔會停? ...
開啟左側

[問題] 將軍澳隧道轉車站落成後有咩線係一定唔會停?

10598C 發表於 2018-6-14 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2018-6-14 12:25
假如真係拆AB,A爆都有B啦,到時好有機會好多人798B轉796C,實有位上

咁當然啦,不過現實啲嚟啲,未拆之前寶達上88一定好過落去798,又貴又難上車
 樓主| li1872903 發表於 2018-6-14 13:00 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-14 12:39
咁當然啦,不過現實啲嚟啲,未拆之前寶達上88一定好過落去798,又貴又難上車 ...

到時798可能有分段,減到$7.5
HU6455 發表於 2018-6-14 13:57 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2018-6-14 02:13
問題就係入銀仔果D點算?

除左城隧,有邊個轉車站入銀仔有優惠?屯公?大老山?大欖?
Charon1999 發表於 2018-6-14 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層

其實某個藍田居民唔好幻想太多嘢啦好唔好呀?
798本身已經好Full,而拆798A同798B亦係根本冇可能,因為A唔會夠客、B亦唔會吸到客。
唔好妄想咁多啦,好嗎?
Charon1999 發表於 2018-6-14 16:23 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-6-14 13:00

上天真的十分公平

雖然你長得醜,但想得美。

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
10598C 發表於 2018-6-14 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-6-14 13:00

人有夢想係好事

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Charon1999 + 10 100分

查看全部評分

tonychow 發表於 2018-6-14 16:30 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-13 12:33
A29再停呢到可能嘈多1000版出嚟
E22A就兩睇,一係為咗趕將軍澳人搭A線,比著數比寶達興田搭E線,一係為咗唔 ...

諗諗下其實價錢都可能有伏。
唔知轉車站到底係收觀塘價定將軍澳價...話就話方便寶達興田,可能頭到來用特快名義收貴。
反正屯轉入屯門都收緊荃灣價。
到時 796 系同 798 收咩價都係重點。如果話 798 可以搶到 88 甚至 88X 客,價錢上可能有額外驚喜,收 $9 都夠玩。
796C 對 98C 都可能有驚喜,畢竟 98C 係收車線。就算話係夢想...柴小最鐘意搶對家客架啦
我估九巴唔會有分段,柴小機會一半一半。
tonychow 發表於 2018-6-14 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-14 16:14
其實某個藍田居民唔好幻想太多嘢啦好唔好呀?
798本身已經好Full,而拆798A同798B亦係根本冇可能,因為A唔 ...

咁講好少少:
前提係你要做大個轉車站,做到城隧有人落車果種程度。
城隧成功原因係短途線客量基本上都好平均,新東每區去新西每區都有客,所以架架車(最起碼短途線)都落完客有位上客。
望下隔離青沙,你會唔會轉 286C 返馬鞍山?
大隧有同樣問題,北行方向咪又係難上車,好在客源主要喺鑽石山以東,而多數有直車又爆嘅線(例如 74X、89D)又係去咗鑽石山以東,而大隧又有其他比較空嘅線喺其他地方開所以上到車咁解(非客倉或者一站上公路情況)。
本身城隧 73X、278X、屯轉 263 等等咪又有同一個問題,如果你有信心將北有人上 798 分支轉 796C/X,將南有人上 796C/X 轉 798,咁咪得囉。
至於做唔做到,其實好受多方面因素影響:班次係其一,你見 48X 轉 46X 去大圍會唔會趕客?另外走線係咪直上公路亦絕對會影響觀感:明明康翠旁邊已經山路入口,邊個會漫遊將南再去轉車站轉車?
kitarolo 發表於 2018-6-14 17:01 | 顯示全部樓層
其實呢上面喺度話轉車站
設分段收費係不切實際嘅,
要好好參考一下#58講嘅現象

如果轉車站落車人數太少
咁有得跨公司轉乘都意義不大
我自己睇法係: 預咗轉車站都收
全費,但要有吉車由轉車站起載。
castanopsis 發表於 2018-6-15 08:06 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-6-13 22:26
呢個轉車站將軍澳應該無乜人會用,因為隧道線目的地本身極度重疊,根本無乜人要轉車。
但如果一個唔好彩吸 ...
不過頂盡咪康華苑落黎,寶達真係唔好玩啦,佢網絡仲齊過隧道轉車站,仲 FF 話寶達會唔搭 88,
一來 798 密車時段都密唔過 88 幾多,二來行得落去,搭 88 都差唔多上大老山,三來樓下有車又唔係疏又唔係慢,使乜行到武雷公咁遠,好鍾意搭新巴咩?

你不妨打開本地圖度下距離
寶達邨唔少座數,落將隧轉車站,唔遠得過去搭88
但798一上車下個站就大隧,88上車之後仲要行安秀道,塞新清落山

如果798學我上面咁拆線,康翠將南一條,坑寶一條,做將隧聯合10分鐘一班
除咗價錢之外,我見唔到任何理由搭88會好過798系