hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 上葵的交通每況越下
開啟左側

[經歷分享/報告] 上葵的交通每況越下

S3BL100 發表於 2018-6-15 00:44 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-6-14 21:45
[ 我唔係幫九巴洗白 ]

其實好大嘅問題係因為東北葵涌嘅人口唔係真係話太過多,係唔係少問題就係不少部分係 ...

其實東北葵人口老化已經唔算特別嚴重,尤其是比起同區的荔景山而言

再者 35X 回程,935 936 上下繁,已經話到俾大家知,去傳統旺區通勤、特快係有需求的,
根本係有方法可以同時滿足旺區特快、深長荔長者客,分分鐘仲慳到車

fb.com/scientisthk2usa/
hokachung 發表於 2018-6-15 02:18 | 顯示全部樓層
36B係衰喺荃灣區區議員手上......
Ricky403 發表於 2018-6-15 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-6-15 00:44
其實東北葵人口老化已經唔算特別嚴重,尤其是比起同區的荔景山而言

再者 35X 回程,935 936 上下繁,已 ...

但都係僅限兩繁
同時35X 36X上繁一路以黎都只係開緊一班兩班

一陣抽深水埗區線資源去拆油尖旺特快分分鐘有啲人又有意見
35A拆35X就樂觀少少,36B拆36X就難啲啦
kps19862008 發表於 2018-6-15 12:07 | 顯示全部樓層

上葵其實而家用36B同35X,36X合併特快落尖咀(上葵來回走線跟40P行法),35A縮落旺角/大角咀一帶,其餘31B,32,36A不變會否好啲,既有特快尖旺線,其他區又有線覆蓋番,梨木樹又可以有尖咀線,咁做起碼冇以前未有X線時講到咁複雜吧
kay 發表於 2018-6-15 12:10 | 顯示全部樓層
其實對舊區居民而言
非繁都係出下市中心飲茶購物聯誼
一係去醫院覆診

問題係好多時呢D潛在客源比小巴做晒

好似上面有人講華富
朝早好多人搭4/4X/970

過左上繁,48/73/94A呢D線係仲多人搭過4/4X/40/40M/970

不過香港巴士係畸型到輔助小巴同MTR
世界很簡單 人類很複雜
tonychow 發表於 2018-6-15 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-14 22:38
將軍澳唔評論,唔想騎劫

荃灣都算好啲架啦,葵涌真係冇眼睇

荃灣除咗西約邊度好?
0q9w8e 發表於 2018-6-15 13:03 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-6-15 12:42
荃灣除咗西約邊度好?

梨木樹算係咁啦...
海濱都唔大差...
tonychow 發表於 2018-6-15 13:13 | 顯示全部樓層
上葵有幾個問題要處理
1. 獨市位
基本上 31B 32 36A 都各自有獨市位。31B 有大角咀內街,而 32 有茘枝角道,36A 擦邊食新巴客,問題係呢幾個位都唔好客,cut 又唔係唔 cut 又唔係。
2. 價錢
首先條 31B 做緊 $4.9 深水埗返東葵,雖然只係到石籬,不過都算擦邊做緊石蔭甚至麗瑤,回程仲有美孚駁鐵作用,以九巴角度係收得太平。
至於梨木樹...都算半條老人邨,同埋講巴士重組我覺得區議員要求直車唔係過份(類似荃景圍,不過本身有三條線喺手情況好少少)。點解拉埋價錢講係因為唔知點重組 36 系好,我跳落第三點講,但前提係九巴無可能唔加價,而加價(特別又唔係快好多)嘅話一定有人寧願唔重組。
3. 梨木樹重組問題
梨木樹有三條線:32 36A 36B 出九龍(唔計 936 啦),當中 36A 最盡都仲未到深水埗站,32 行茘枝角道,如果要重組得幾個方案:
(I) 36A 撤出四小龍,拉返出長沙灣道,總站放太子以南。36B 改經呈祥道或西廊。
(II) 32 撤出茘枝角道補 36B 深水埗至太子/旺角位。當然你可以話 36B 都唔經長沙灣道,特別係去程,但畢竟果段先近返主流客源位置,同埋回程搭 32 長沙灣道行返入茘枝角度觀感都唔好。
(III) 32 36A 其中一條出返長沙灣道,36B 改經呈祥道甚至連翔道往返深水埗。
三個方案都有問題。(I) 呢,36A 收太平,無理由去到太子甚至旺角賣大包,況且九巴入唔入四小龍搶客都係問題(拉 6F?)(II) 呢,茘枝角道又係個唔知點搞嘅尷尬位,又係咪要拉返條線入去做補償?(III) 嘅服務範圍不變,但一來唔會快好多(呈祥道塞車風險、連翔道路口問題),不如長沙灣道直去深水埗(況且仲有價格考慮,飛唔走深水埗的話快果 10 分鐘貴 $1 肯定 ban)
4. 坑位問題
依家想要開全日線幾乎無可能,要借其他地區站位,咁樣變相兜路同加時。
石圍角得條 32 仲要兜大圈...基本上石圍角除咗條 43X 之外,都好難整到條似樣嘅區外線,況且石圍角離鐵又唔算好遠。除非城巴搶先一步拉 930 分支(可惜無位泊 930 正線),石圍角係硬食世界級走線(兜完梨木樹東北葵仲要落四小龍)。
ricky 發表於 2018-6-15 14:46 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2018-6-15 13:03
梨木樹算係咁啦...
海濱都唔大差...

梨木樹只係威在近城隧,但自身交通就差,點都點巴士線太少,太過依賴36M接駁鐵路出入。
海濱以前交通差,但而家可以行去荃灣西站,又有930X過海,遲下有油荃線,交通大大改善。
前荃葵青區居民
miklcct 發表於 2018-6-15 14:58 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-6-15 12:10
其實對舊區居民而言
非繁都係出下市中心飲茶購物聯誼
一係去醫院覆診

區內短途梗係用小巴啦
如果條條區內線都成十幾廿分鐘一班巴士咁叫人點等?!
進智公交