hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 上葵的交通每況越下
開啟左側

[經歷分享/報告] 上葵的交通每況越下

kingprowm 發表於 2018-6-16 01:04 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-6-15 23:47
你好信唔信, 走去信那兩條反對派公民黨區棍?

讓梨木樹居民搭車搭出精彩人生
238X 發表於 2018-6-16 01:15 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-6-15 23:43
請勿無視 NR38
一、NR38 快過 930X 多多聲,而且南行都叫開到九點幾,做乜要我身水身汗行出去?
難聽啲 ...

笑死人,NR38 站位輸比 930X?

金鐘頭站喺正所有 office 中間,930X 第一件事做唔到政總中信先(其實力寶都係五五波)

郵政總局個站喺正 IFC 交廣怡和出面,中環站 / 置地都係一個街口咁大把(邨巴本身無做上環,我唔會比較)

海港中心個站近入境大樓 / 會展 / 告士打道啲,定係晏頓街/地鐵站近啲(我行得天橋返地鐵站做乜唔搭地鐵紅小)?人哋一出灣仔就過海;你 930X 碌到西隧入口,我至少已經喺荔橋

結果係,唔知邊個本來擺灣北頭站,結果因為吸唔到客仲要食塞車,最後要敗走銅鑼灣呢?

仲有,NR38 無收貴過 930X,以前仲平啲添。

唔係運輸署偏幫城巴,使鬼搞到條線咁唔上唔落?

而家 930X 嚟搶客,想迫我本來樓下有車、變咗做要行出去?我唔反佢反邊個?

做市中心特快,乖乖地跟 930A 楊屋道入去唔得咩?

你覺得我撩交嗌,報告我就得。而家你搵啲更差嘅理由以為自己好叻,咁我梗係第一件事報告你先,呢幾句嘢係後加嘅。

祝你暑假有板假放,可以出去散下心
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
leo_ku 發表於 2018-6-16 07:32 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-6-16 09:04 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-6-15 23:47
你好信唔信, 走去信那兩條反對派公民黨區棍?

佢地對交通的貢獻可否一無是處,佢地聲稱的交通爭取(36A延長至又一城、36B延長至紅磡站或尖沙咀、40P/936全日、機場巴士線),除咗936做到半全日外,一樣都達成唔到。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2018-6-16 09:08 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-6-16 01:15

金鐘頭站喺正所有 office 中間,930X 第一件事做唔到政總中信先(其實力寶 ...

NR38優勝在點到點,但運輸署點都只當佢返放工巴士線,佢又唔係專利線,全日就no way啦﹗
前荃葵青區居民
384047x 發表於 2018-6-16 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-6-16 01:15

金鐘頭站喺正所有 office 中間,930X 第一件事做唔到政總中信先(其實力寶 ...

nr38好有點?為左道路上少啲車,運吉只能用專利巴士打村巴,但其實要多車根本關太多私家車事
053h4 發表於 2018-6-16 14:29 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
香港黃毛小子 發表於 2018-6-16 22:25 | 顯示全部樓層
將「葵涌業成街」、「美孚站」升格為「區域轉乘點」,然後實行一連串路線重線。

36A延長至「石圍角」取締32,班次大幅度加密。32取消服務。

31B跟35A對調葵青區內總站。

234X/238X轉型為「油尖旺特快線」,「美孚站」後取道「西九龍走廊」往返油尖旺區。

以上一連串重組,已能解決31B/32/35A/36A/36B長期重疊的問題,同時改善部分路線的班次。
kmb71k 發表於 2018-6-17 00:00 | 顯示全部樓層
金鐘頭站喺正所有 office 中間,930X 第一件事做唔到政總中信先(其實力寶都係五五波)

海濱花園一帶有好多人去政總同中信返工?

結果係,唔知邊個本來擺灣北頭站,結果因為吸唔到客仲要食塞車,最後要敗走銅鑼灣呢?

呢樣嘢我覺得你諗多咗
由始至終我覺得係城巴想做大930X所以先至拉去銅鑼灣
根本唔係乜嘢灣仔北吸唔吸到客問題

做市中心特快,乖乖地跟 930A 楊屋道入去唔得咩?:

想做荃灣市中心至少都要經沙咀道, 行楊屋道只係去到市中心邊皮, 楊屋道距離荃灣市中心有一段距離, 吸到荃灣市中心客有限啦

88R齋做沙田第一城, 城巴都要嗌蝕
更何況規模比沙田第一城差唔多既海濱花園一帶?

(** 戴番個頭盔先, 我唔係企喺古尼奧果邊幫佢講嘢)
以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2018-6-17 00:00 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-6-16 22:25
36A延長至「石圍角」取締32,班次大幅度加密。32取消服務。

31B跟35A對調葵青區內總站。

你係咪唔知歷史?

當年32想縮到石籬, 叫石圍角人轉乘, 但係最終都俾人BAN

你覺得將去深水埗既36A拉到石圍角取代32會通過到?

31B同35A交換總站更加痴人說夢話

石安蔭明明有直車一程過去油尖旺

對調總站搞到成個石安蔭只係去到大角咀海皮同深水埗

呢啲咁垃圾既方案實BAN硬啦

以上回應,是否可行?是否合適?