hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司呢兩年做乜瘋狂拆線?
開啟左側

巴士公司呢兩年做乜瘋狂拆線?

s3bl469@73a 發表於 2018-6-16 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2018-6-16 15:10 | 顯示全部樓層
就算多支線編號,正常會查下路線圖,好少坐錯車,否則重演誤乘277X特班,要在快速公路中途落車
ATENU877 發表於 2018-6-16 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主你覺得48P係48X拆出?
 樓主| miklcct 發表於 2018-6-16 20:42 | 顯示全部樓層

ATENU877 發表於 2018-6-16 16:19
樓主你覺得48P係48X拆出?

我覺得48P係48X特快版
進智公交
cobalt174 發表於 2018-6-16 22:11 | 顯示全部樓層
版主呢兩年做乜冇咗以前嚴厲打擊灌水行為嘅風氣?
cz9328 發表於 2018-6-17 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-15 23:25
運吉做野一向冇乜標準架啦,冇記錯673、373、978好似仲係好混亂
乘客清楚最重要 ...

373 係九十年代盤古初開嗰條,之後發展嘅其它走線,如373A 繁時特班與373 group 埋一齊管理,其實唔出奇。

只不過發展至全日服務嘅走線,唔係最歷史悠久嘅 373,而係373A 之後改number 做 978。

不過 673 我就覺得可以獨立成線...

不過更經典嘅新界過海線 680,表面上冇乜特別,但呢條線嘅內部官方數車方式,其實牽連了大量沙田區非過海路線。

樓主| miklcct 發表於 2018-6-18 00:32 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2018-6-17 22:48
373 係九十年代盤古初開嗰條,之後發展嘅其它走線,如373A 繁時特班與373 group 埋一齊管理,其實唔出奇 ...

我認為而家喺路線表令入面,以下路線應該要變返做特別車(括號入面係主線),以一或多項以下原則為基礎,越多越好:

• 編號相近
  • 服務相近地方
  • 主要客源相同
  • 共用車隊
  • 特別車係限時服務,而主線服務時間較長
  • 當特別車停開時,主線會覆蓋特別車服務範圍
  • 特別車與主線實施聯合班次

港島:
6A 6X (6) 唔包括260因為要收旅遊價
37X (37B)
40M 40P (40)
81A (81)
93A (93)
720A (720)

九龍及新界:
3X (3C)
6P (6D)
47A (47X)
48P (48X)
65K (64K)
83A (83X)
230X (30X)
234A (234B)
259C (259B)
290A 290B 290X (290)
296P (296C)
796E (796C)
796P (796X)
798A 798B (798)
T270 (270A)
T277 (277X)

過海隧巴:
681P (681)
930X (930)
980A 980X (680) 參考982X係182特車,同307C係307特車
981P (681) 參考982X係182特車,同307C係307特車

喺呢兩年我認為拆得合理嘅基本上只有272A、978、N796同A33X。272A唔入科學園入面,兼無同272K聯合班次;978就已經同373/673行完全唔同路無任何相關性;而N796屬通宵線,同時對應兩條唔同日間線796C/796X而且有唔同收費標準;A33X就係重組後同A33行完全唔同地方。

至於我認為應該拆又唔拆嘅例子包括有:
九龍及新界:
68F (68E) 一條區內,一條長途,重要係分開埋單層同雙層
72C (72A) 我想像唔到兩條路線之間有咩關係
81S (81) 成個沙田區得美田路一個位掂到,其它服務地區全部唔同,重要行唔同路出九龍
82B (82K) 一條接駁為主,一條區內流水
89S (89D) 又係應該要拆唔拆嘅例子,一條區內,一條長途,本身馬鞍山入面行法已經唔同
213D (13D) 213D似27多過似13D,連旺角站位都唔係放埋一齊,重要13D正線用高排,213D用低排,唔會互換用車;反而213X同13X相似度足夠,有輔助作用
251M (251B) 又係區內同長途嘅分別
265S (265B) 呢個最荒謬,根本兩條線去完全唔同地方都可以當係同組,咩道理?
268X (68X) 268X轉全日嗰刻應該要分拆啦,大家九龍行完全唔同地方
B2P B2X (B2) 同上
B3A (B3)

大嶼山:
E34B (E34A) 連用車都分開埋

所以就話,當265S係265B嘅特別車嗰陣,798A 798B呢啲邊有資格做獨立路線?!
進智公交
BlackBird 發表於 2018-6-18 00:51 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-6-18 00:32
我認為而家喺路線表令入面,以下路線應該要變返做特別車(括號入面係主線),以一或多項以下原則為基礎, ...

主唔主線, 特唔特別線, 完全唔重要
因為全香港人都係睇Number上車
就算265S當265B特別線又點? 我搭265B架車唔通走去大埔?
由頭到尾只不過係你一個人強逼症

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
da54 + 1 強逼症

查看全部評分

P960早日摺線
10598C 發表於 2018-6-18 01:02 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2018-6-17 22:48
373 係九十年代盤古初開嗰條,之後發展嘅其它走線,如373A 繁時特班與373 group 埋一齊管理,其實唔出奇 ...

978完全可以獨立成線,脫離373系
Kitkit1120 發表於 2018-6-18 11:15 來自手機 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2018-6-18 00:51
主唔主線, 特唔特別線, 完全唔重要
因為全香港人都係睇Number上車
就算265S當265B特別線又點? 我搭265B架 ...

無錯 la, 尤其是新巴好鐘意妹仔大過主人婆,例如 18 / 18P / 18X ; 8 / 8X / 8P ; 2 / 2A / 2X, 18 / 8 / 2 呢三條所謂主線正正就係比新巴搞到半生不死咁……