hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 213M改道
開啟左側

213M改道

10598C 發表於 2018-6-24 15:39 來自手機 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-6-24 15:28
入啟田總站同經啟田道有分別嗎?
以我理解沒分別, 一樣是兜路不直+慢過直落

啟田總站係咩嚟?我有話過入啟田“總站”咩?

另外,呢到冇人話要雙向經啟田道,只有人話將軍澳道>啟田道>鯉魚門道迴旋處>鯉魚門道西行

換言之改停鯉魚門道西行嘅藍田站巴士站,當然有好有唔好,好就係避南行塞車,唔好就係冇得同71A/B同站位
expertuser2004 發表於 2018-6-24 16:13 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-24 15:39
啟田總站係咩嚟?我有話過入啟田“總站”咩?

另外,呢到冇人話要雙向經啟田道,只有人話將軍澳道>啟田 ...

啟田咁大, 架車去晒? [啟田道, 啟田總站, 德田街, 安田街, 平田街, 連德道]
說清楚少少好

就算避到南行塞車, 也避不到西行塞車, 既然不是雙向經啟田道, 即有一邊中硬鯉魚道呢段, 停鯉魚門道西行嘅藍田站巴士站缺點
前面回覆已有齊, 所以迷話改二邊都沒可能成事, 呢點不是致命一擊, 班次上安排先是戲玉, 不說太多, 費事比人話騎劫 POST
暫時看到問題如下:

1. 安達臣落地鐵站特慢
2. 鯉魚門道西行嘅藍田站巴士站危險性極高, 風險特大, 不適合高達 200-300人同時巴士站排隊, 而且地鐵口有弱點
3. 71B, 71A 同線不同站, 無助分流客源

4. 213S 車程, 載客量受重大影響
5. 避不到鯉魚門道/將軍澳道來回塞車
6. 213M 繁時班次上安排完全不可行

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2018-6-24 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-6-24 16:13
啟田咁大, 架車去晒? [啟田道, 啟田總站, 德田街, 安田街, 平田街, 連德道]
說清楚少少好

啟田總站你依然答唔到我係咩嚟,而我相信我講啟田正常人都會明白係講緊直行啟田道

213M如果藍田方向改經啟田道,繁忙時間可以避開將軍澳道南行、鯉魚門道東行塞車,未必慢過而家

站位上,鯉魚門道西行接駁地鐵站入口,冇記錯係方便過東行站位,且有輪椅斜路入地鐵站,
而家東行站位係泊街,有機會阻礙交通,東行站位落車入地鐵站冇記錯係遠過西行站位

而且,南行經啟田道可以方便乘客去啟田商場買餸,嫌改路後“觀感上”慢左嘅人,可以係啟田商場站落車,前往地鐵站

主要嘅問題應該係西行站位來往地鐵站中間,有一段路係冇瓦遮頭
而另一個問題係西行站位未必企到咁多個人
expertuser2004 發表於 2018-6-24 21:52 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-24 16:49
啟田總站你依然答唔到我係咩嚟,而我相信我講啟田正常人都會明白係講緊直行啟田道

213M如果藍田方向改經 ...

啟田總站 = 啟田巴士總站, 我梗是知直行啟田道, 既然你問得啟田總站咩野黎, 得二個可能, 一係入去總站, 一係就啟田行大運, 而不會是直行啟田道
即是好清楚條線不會兜完 2046, 唔好當其他版友傻的先得架

鯉魚門道西行接駁地鐵站入口,的確係方便過東行站位, 且有輪椅斜路入地鐵站
但東行站位係巴士專線(繁時)泊街,所以不會阻礙交通,而是塞回旋處, 東行站位落車入地鐵站係遠過西行站位但安全性高, 不過匯景商場D 電梯同升降機成日都壞就真

行經啟田道可以方便乘客去啟田商場買餸, 其實不是理由黎, 邊可能全日都有咁多人去買餸? 仲要夜晚去買? 去秀茂坪街市買仲近, 坐電梯落去就到
學生客又是限單向, 啟田街市站一樣是無位排到 200-300 位放工客+冇瓦遮頭, 不可能要求 213M/S 全日兜啟田
說直接點即是星期一至六, 最少有三段時間不容許 213M/S 有啟田慢車, 我一定不信 213M/S 會獨立分家.

10598C 發表於 2018-6-24 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-6-24 21:52
啟田總站 = 啟田巴士總站, 我梗是知直行啟田道, 既然你問得啟田總站咩野黎, 得二個可能, 一係入去總站,  ...

拿拿拿唔好屈人,我問啟田總站係咩唔代表我要兜入去
你啟田總站意思係平田總站?我冇諗住兜入去

我重申,呢到我地從來冇人諗住將213M/S雙向兜上去啟田道,只係單向改經啟田道東行,將軍澳道>啟田道>迴旋處>鯉魚門道西行>將軍澳道
expertuser2004 發表於 2018-6-26 21:54 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-24 22:31
拿拿拿唔好屈人,我問啟田總站係咩唔代表我要兜入去
你啟田總站意思係平田總站?我冇諗住兜入去

213M 將軍澳道>啟田道>迴旋處>鯉魚門道西行>將軍澳道
只是一條兜遠左循環線 + 得一個總站, 其實樓主應會明白是 #24 什麼一回事, 就十隻字 = 太多人影響班次兼太慢

兜不兜啟田道/入不入平田總站不是重點, 我是認同 213M/S 需要有雙向總站去穩定班次, 但不同意浪費全部人的特快時間就班 C9 改慢條線

213M 好快變到同 216M 一樣

10598C 發表於 2018-6-26 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-6-26 21:54
213M 將軍澳道>啟田道>迴旋處>鯉魚門道西行>將軍澳道
只是一條兜遠左循環線 + 得一個總站, 其實樓主應會明 ...

213M向來都係得一個總站,而你望下地圖,213M行啟田道南行里數根本冇遠左

時間上如果計埋繁忙時間塞車,行啟田道可以避塞車,根本冇所謂“犧牲特快時間”,回程因為唔駛兜迴旋處,車程甚至快左
 樓主| tommy14D 發表於 2018-6-27 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-26 22:22
213M向來都係得一個總站,而你望下地圖,213M行啟田道南行里數根本冇遠左

時間上如果計埋繁忙時間塞車, ...

我今朝見到藍田落東隧塞車,619X都行左啟田道,但係213M/S都中係慢行,秀暉落藍田用左12分鐘。
li1872903 發表於 2018-7-1 18:15 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-6-24 08:29
點行啟田道先又穩陣又快?

71A / 71B 小巴已做緊, 見將軍澳道大塞會用啟田道走, 但 213M 回程有警署站請 ...

點解將軍澳隧道轉車站落成會唔再經啓田道?
expertuser2004 發表於 2018-7-2 21:50 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-26 22:22

時間上如果計埋繁忙時間塞車, ...

繁忙時間, 上落客也需要大量時間, 里數根本冇遠左=/=時間短左=/=有特快=/=快左, 巴士一樣要塞燈+上落客, 仲慢過 71A/B

213M/S 快不快已是後話, 上繁根本好少人係地鐵口坐返上安達臣, 兜迴旋處要好耐時間? (一分鐘內搞定)

71A/B 是匯景總站, 不容許轉逆行, 一定要將軍澳道全段直落, 除左塞車行啟田道有快外, 任何時段=慢左
慢左是慢係坐啟田坐電梯落去個到 + 東行地鐵口兜遠路, 明白? 印像中 213M 鯉魚門道行入地鐵站最快都要4min 先得

下面有人答左 619X 行啟田道是十二分鐘, 慢過 98A 秀暉樓落 APM