hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E22A
開啟左側

[問題] E22A

Charon1999 發表於 2018-6-20 09:42 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-6-19 23:54
E22A 出去要觀塘道唔停站行快線飛橋,先可以同停晒站既 A29P 打和呀師兄,
回程 A29P 都係咁多個站,E22A ...

其實你哋各自都啱嘅
A29P入到去富麗花園大約係65分鐘嘅事,一般嚟講75分鐘內已經可以去到尚德,快E22A少少嘅
問題如果你去將軍澳市中心嘅話,E22A喺富康花園就可以落,但A29P要入到將軍澳站先至可以落
咁嗰度就會令到A29P瞬間輸蝕咗,純粹係因為落車站嘅問題

咁講啦,兩條路線一般嚟講時間唔會相差太遠,永遠都係五分鐘左右,但邊條快邊條慢就睇下嗰日新清水灣道塞車定抑或喺觀塘道塞車。
當然可以肯定嘅係,將軍澳南有人(有時如果唔計酒店嘅話都仲有五~六個)上A29P只係額外收穫
ma212223 發表於 2018-6-20 10:12 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-19 18:16
其實之前已經講過,點解要入到將軍澳南,只係因為搭單。
最主要因為翠林同康盛都已經冇位,如果一入到寶 ...

所以我咪話E22A同A29p掉轉走線
咁A29P咪有位擺

至於有人話E22A太完美
我相信A29p將南直出的話
唔經後勤區應該比現時E22A慳到10分鐘
只係要搵車將A29P推到上全日30分鐘一班

城巴連A17呢啲冷門路線都肯開
就算將軍澳難搞
都可以試下擺上枱睇下過唔過到啩
一出RDP   要去鵝頸橋?
castanopsis 發表於 2018-6-20 11:17 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2018-6-20 10:12
咁A29P咪有位擺

康翠會話去機場慢咗
將南會話去東涌後期區慢咗

太多既得利益者,呢類逆走方案無可能過到區會
我反而覺得,既然A線食住港珠澳條水,城巴連A17/A23都敢開
不如進一步拆散堆A線滿足各方需求

之前提出過一個方案
秀明道四順開A26P做
拉A29上康盛補償康翠寶林北
原A29P就可以變做A29X,康城開,經將南藍田站觀塘道,然後龍翔道不停站直飛機場
A22唔使做藍田站,就可以名正言順縮短,再同A23分工

咁就區區都有得益
JX9097 發表於 2018-6-20 11:19 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2018-6-20 10:12
咁A29P咪有位擺

逆走根本唔可能過到關若然逆走可以成事的話
當年就唔使開A29, 更加唔使開A29P
因為點樣改條線都一定有既得利益者反對
miklcct 發表於 2018-6-20 12:37 | 顯示全部樓層
如果由康盛花園去機場,搭290去轉E22A快過搭E22A幾多?
進智公交
053h4 發表於 2018-6-20 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-6-20 12:46 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-6-20 12:42
講真,有幾多人一日想用3-4小時用係返工放工車程。根本而家困局在於將軍澳出車程點都長,而因為票面價區議 ...

住得將軍澳根本正常就唔會諗返赤鱲角機場啦,就好似住大鵬返松崗,住赤柱返羅湖咁荒謬。

有心喺機場返工嘅,正常都住喺東涌、青衣、荃灣、屯門、元朗等新界西啦,甚至喺A35沿線整返間離島別墅都好。
進智公交
10598C 發表於 2018-6-20 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-6-20 12:37
如果由康盛花園去機場,搭290去轉E22A快過搭E22A幾多?

前提係唔好送E22A車尾
10598C 發表於 2018-6-20 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-6-20 12:46
住得將軍澳根本正常就唔會諗返赤鱲角機場啦,就好似住大鵬返松崗,住赤柱返羅湖咁荒謬。

有心喺機場返工 ...

以前機場仲係啟德嗰陣,有唔少返機場嘅人住係東九龍,唔係個個都有錢跟住個機場一齊搬走
TuNg''=) 發表於 2018-6-20 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-6-20 12:46

有心喺機場返工 ...

有好多人唔係坐寫字樓,唔係固定返一個地方
好似建築工程,係公司安排調你返邊
唔係你揀。

仲有岩畢業做地勤空少空姐
唔跟屋企人住唔通去東涌租豪宅?
成份糧都唔夠比租