hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【頂新革故】建議將「人力車觀光巴士」擴充至新巴15系 ...
開啟左側

【頂新革故】建議將「人力車觀光巴士」擴充至新巴15系

hellomato 發表於 2018-6-21 10:42 | 顯示全部樓層

其實我覺得15B改H3係ok嘅
尤其是延長到會展(繼續兜銅鑼灣)而且加價到$11.7後,成個感覺真係好H線
不過入埋北角就似乎有點多餘了(港島東老實講真係唔係好多嘢睇)
反建議改經跑馬地上山(跟19行藍塘道)——跑馬地內街其實值得一看
而假如用開篷巴士,用一般高度的來改就足夠,不過要全開頂
(以前15C用嗰兩部開篷巴士入纜車站,個橋底好像仲矮過加列山道天橋)

至於H4的定線跟第二代315(2004年開辦,至2008年取消)幾乎一樣
但是現在似乎沒有這樣開的必要,因為路線太長而且山路崎嶇
加上海洋公園已經建成港鐵站,乘客可以轉乘城巴73或小巴(40/52系)繼續行程
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-21 13:36 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-6-20 20:05
咁你都冇睇我講嘢啦
司徒拔道側邊係懸崖嚟
玩開蓬巴士係咪想啲人碌咗落山?

look落山就會
碌落山?原因有二:
1 翻車
司徒拔道、山頂道從未出現巴士翻車意外
未必有閣下所想咁「高危」
同埋如果翻車(架車仲要碌落山嘅話),就算係有蓋巴士,乘客恐怕都係凶多吉少
仲有,有懸崖就危險?
點解據本人所知,全港絕大部份交通黑點都係喺市區?
不妨睇睇香島道
唔少地方應該都合乎閣下對「懸崖」嘅要求
若然,「大巴士」「赤柱線」早應意外頻生、傷亡慘重
但事實又係咪咁呢?
最危險嘅地方就係最安全,聽過未?
2 乘客跳車
1983年嗰陣,紅隧就發生過類似意外
有個乘客打開當時「熱狗」嘅車窗,喺隧道口跳出窗外,結果重傷
要做到碌落山,相信就要有乘客喺乘搭新巴H3/H4期間,向山路一邊嘅「懸崖」一躍而下
問題係 有乘客要自尋短見嘅
搭現時嘅新巴H1,重演當年紅隧一幕,已經做到啦
但呢類乘客太個別(起碼冇人喺「人力車觀光巴士」、「大巴士」做過)
何況佢若堅持跳車,即使係有蓋巴士,一樣做到(近年城巴118打爆車窗跳車事件)
所以成件事嘅重點,根本唔在於架巴士係咪開蓬度
定係閣下仲有啲更「益智」、更具「創意」嘅諗法,諗到乘客點樣碌落山?
小弟資質有限,就只諗到上述兩種情況
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-21 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2018-6-21 10:42
其實我覺得15B改H3係ok嘅
尤其是延長到會展(繼續兜銅鑼灣)而且加價到$11.7後,成個感覺真係好H線
不過入 ...

小弟反而想好奇一問
跑馬地內街有咩睇?
paul2357paul 發表於 2018-6-21 14:39 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-6-19 22:15
唔通司機見到有人企咗喺度
喺條路度停低架車叫番佢坐低然後再開番車?
仲有好笑既係, 慢駛?

上山方向在僑福道停車趕哂班客落下層跟住鎖好隔門先至繼續開車上山頂
落山方向就過左橋隔門先至解鎖
hellomato 發表於 2018-6-21 15:36 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-21 14:13
小弟反而想好奇一問
跑馬地內街有咩睇?

跑馬地內街賣點有三:
一、跑馬地是香港的傳統富人區,不少遊客都略有耳聞,然而頗為神秘
二、跑馬地是香港電視劇的熱門取景地,可以配合一些熱門劇集來宣傳
三、據說有不少精品餐廳在跑馬地營業,可以讓遊客大飽口福

另外有用車上面的考量:假如要用12米大巴行H3(雖然可能性很低),
會比較容易通過藍塘道,接續司徒拔道前往山頂(走全段司徒拔道要在大坑道交匯處轉一個幾乎180度的急彎)

至於用開篷巴士上山頂,可能會引發遊客意外的問題
可以在上層作為加裝安全帶,而且時刻廣播提醒乘客不要隨便伸出身體
假如仍然有遊客不聽勸告,只能夠說後果自負。
我是一部小小MMC~~~~
小早川優 發表於 2018-6-21 16:42 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-21 14:13
小弟反而想好奇一問
跑馬地內街有咩睇?

係囉,話晒炮台山都有油街同皇都呢兩個古蹟,又有大量酒店,而道路設計限制又令路線入炮台山必須經糖水道,咁順便喺北角加站做埋新光都好正路。
kmb71k 發表於 2018-6-21 21:15 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-21 13:36
look落山就會
碌落山?原因有二:
1 翻車

我同你講開頂問題
你就同我講去翻車問題
碌咗落山要翻車至碌到?
你有冇見過密封巴士上既乘客意外跌落山?

我諗你根本唔知問題癥結喺邊度

如果山頂開蓬巴士行得通
新巴老早就做咗
山頂係香港旅遊景點之一
點解新巴唔去做?
就係因為有危機存在

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2018-6-21 21:50 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-6-21 14:39
上山方向在僑福道停車趕哂班客落下層跟住鎖好隔門先至繼續開車上山頂
落山方向就過左橋隔門先至解鎖
...

到時如果好客到全車滿座
點樣趕落下層?
迫遊客做沙甸魚?

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-22 09:29 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-6-21 21:15
我同你講開頂問題
你就同我講去翻車問題
碌咗落山要翻車至碌到?

恐怕閣下冇睇詳細睇到小弟篇帖文了
小弟點止齋講「翻車」一事?
不過唔緊要
閣下問道:「你有冇見過密封巴士上既乘客意外跌落山?
好遺憾咁講 答案係有嘅
1973年嶼巴發生墮崖事故
當架「密封」嘅小型巴士失控衝落「懸崖」嗰陣,
//巴士的車頂被撞至掀起,不少乘客被拋出車外並遍佈山頭。//
你話嗰架係單層巴士 又係好耐以前嘅事
冇問題 我哋又睇下近期啲嘅一單意外
2003年九巴「密封」雙層巴士喺汀九跌落「懸崖」嗰陣,
//墮坡後,巴士嚴重損毀,多名乘客被拋出車外或被壓在巴士殘骸之下。//
本人想講 當真有架雙層巴士嚴重到墮崖嘅時候
已經無分有蓋定冇蓋 勢必傷亡慘重
而且衝力之大
會令巴士一係車頂掀起 一係車窗爆裂 或者種種唔同方法
最終結果只有一個
就係乘客被拋出車外,之後碌落山頭,橫屍遍野
(嶼巴意外造成17死23傷、九巴意外造成21死20傷)
到時情況之慘重
已不分封頂開蓬俱斯矣
希望解答到閣下嘅疑難

洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-22 09:45 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2018-6-21 15:36
跑馬地內街賣點有三:
一、跑馬地是香港的傳統富人區,不少遊客都略有耳聞,然而頗為神秘
二、跑馬地是香 ...

講到「食」呢方面
其實炮台山、北角一帶都絕對唔遜色喔 甚至可以用「臥虎藏龍」嚟形容
「掃街」方面,福元街、宏安道等地有林林總總嘅餐廳/小店,可以俾遊人大快朵頤
例如「油街實現」附近嘅「半島冰室」,就可以俾遊客食一餐滋味十足嘅正宗港式快餐、一嚐地道風味啦
再加上喺大街小巷間
又有唔少潛藏嘅美食餐廳
由港式、中式到日式、西式
都好值得遊客去發掘
例如蜆殼街間「塩館」日式餐廳,午市專營拉麵,晚間料理亦評價唔錯,相信可俾到遊客驚喜
總括嚟講,其實炮台山、北角一帶係饞嘴遊客嘅尋寶天堂呢

洗手、洗手、洗手!