hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【頂新革故】建議將「人力車觀光巴士」擴充至新巴15系 ...
開啟左側

【頂新革故】建議將「人力車觀光巴士」擴充至新巴15系

小早川優 發表於 2018-6-22 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-22 09:45
講到「食」呢方面
其實炮台山、北角一帶都絕對唔遜色喔 甚至可以用「臥虎藏龍」嚟形容
「掃街」方面,福元 ...

主要係炮台山囉;北角除咗仲用緊嘅新光戲院做粤劇,同埋「憑弔」六七重地僑冠大廈(都有警世作用嘅⋯⋯)之外,其實不値一提,只不過經開炮台山又要糖水道先可以上返橋,至順便喺北角加個站咁解(其實北角算係香港歷史上一大污點,亦係傳統親共親中社區,龍蛇混雜。住喺炮台山天后都唔會想特登走入去)。
ate214 發表於 2018-6-22 13:38 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-22 09:29
恐怕閣下冇睇詳細睇到小弟篇帖文了
小弟點止齋講「翻車」一事?
不過唔緊要

曲解完未?

乜人企係上層,部車轉彎唔會有慣性影響到?
香港巴士2018 發表於 2018-6-27 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層
如果係要開逢車上山頂,必要剪走路邊突出的樹枝,費事弄傷别人。但時間長嗎?誰負責?
香港巴士2018 發表於 2018-6-27 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2018-6-18 23:59
留名等睇加列山道橋底變斷頭台

同意。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-29 10:25 | 顯示全部樓層
香港巴士2018 發表於 2018-6-27 17:52
如果係要開逢車上山頂,必要剪走路邊突出的樹枝,費事弄傷别人。但時間長嗎?誰負責? ...

如果係要開逢車行經香島道、淺水灣道、赤柱峽道、赤柱村道,必要剪走路邊突出的樹枝,費事弄傷别人。但時間長嗎?誰負責?

天曉得。只知道,「大巴士」「赤柱遊」開辦了8年矣,從未遇上類似問題,乘客一直相安無事

洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-29 10:31 | 顯示全部樓層

花園道橋底一段纜車里樓底多高?
怎麼多年來,無數「大巴士」「香港島遊」、「赤柱遊」,甚至使用開蓬巴士的新巴15C穿梭其下,卻安然無恙?
洗手、洗手、洗手!
ate214 發表於 2018-6-29 11:33 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-29 10:31
花園道橋底一段纜車里樓底多高?
怎麼多年來,無數「大巴士」「香港島遊」、「赤柱遊」,甚至使用開蓬巴 ...

詭辯。

加列山道天橋最低限4米,人頭隨時可以觸及橋底部分,當中仲要一個係車站一個係途徑道路
點比?
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-29 17:05 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2018-6-29 11:33
詭辯。

加列山道天橋最低限4米,人頭隨時可以觸及橋底部分,當中仲要一個係車站一個係途徑道路

一個「辯」字,足以反映閣下嘅心態。

呢度唔係辯論嘅地方,//對別人的立場之批評及詰難,應以促進真理的了解為目的,而不是純粹以一較高下、以打倒對方為目的。//

建議有不足之處,本人願作改善,但本人唔希望每次出新建議,就仿佛投身一場辯論/問責大會。本人絕對樂意與諸君喺輕鬆愉快嘅氛圍下探討呢份建議嘅改進空間

洗手、洗手、洗手!
YY487 發表於 2018-6-29 19:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2018-6-29 22:57 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-29 17:05
一個「辯」字,足以反映閣下嘅心態。

呢度唔係辯論嘅地方,//對別人的立場之批評及詰難,應以促進真理的 ...

話分兩頭都有好多人講過你唔好再打埋一堆廢話
你咪又係照打

實際問題:
H3 50分鐘可以跑晒?
然後無休息情況下再開車?

上面有講315最後都係死
咁H4實際上係唔係真係有需求?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過