hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘區議會交委會討論安達安泰和秀茂坪交通問題 ...
開啟左側

[其他] 觀塘區議會交委會討論安達安泰和秀茂坪交通問題

053h4 發表於 2018-6-19 11:58 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2018-6-19 12:04 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-6-19 11:49
另一篇文先講緊大老山隧道
轉乘有一個缺點,就係繁時落車
嘅人唔多,變咗有轉乘計劃都難轉車。

但北區係同主流通勤方向相反

要有齊車去晒屯門元朗北區真係太大想頭,問題觀塘山頂過往要乜有乜,
唔知今次會唔會繼續無止境滿足佢地?

未有直車既地區,係得元朗係全日位而且繁忙時間 268C 爆棚。
我一直覺得可以將軍澳同觀塘山夾份開兩繁元朗線,大致係坑口開,290A 或 290X 走線
再跟 268C 入元朗,可以方便班安達泰居民轉 B1 返佢地另一個屋企

其他要求就算吧啦

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +25 收起 理由
LN9267 + 1 + 10 另一個屋企,哈哈
wingho_cwh + 1 + 5 另一個屋企
ATEU15 + 1 + 10 另一個屋企xddd

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-6-19 12:09 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-19 11:39
613入柴小係天經地義。608有咩可能連筲箕灣都唔入?機會係留比有準備的九巴。另外,所謂拉線問題其實唔存在 ...

乜而家安達泰去柴小需求好大?北角鰂魚涌碌到柴小好吸引?

根本除左 682 外,唔應該再有其他東隧線由北角碌到柴小

老實,如果唔係因為 613 筲箕灣竟然叫做做起左少少,多左班既得利益者,
當日招標係唔應該去筲箕灣,而係應該跟 307P 678 逆走,基本盤大唔少

608 唔入筲箕灣,日後撥亂反正空間都大左

053h4 發表於 2018-6-19 12:11 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2018-6-19 12:15 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-19 12:11
前面九巴回覆,已經入紙運輸署拉長去柴小,可見專業的九巴係覺得有迫切需要咁拉長。
...

佢地似係想全天候搶 82 106 682 流水客咋

asv2 發表於 2018-6-19 12:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-6-19 12:09
乜而家安達泰去柴小需求好大?北角鰂魚涌碌到柴小好吸引?

根本除左 682 外,唔應該再有其他東隧線由北 ...

如果 613 碌到柴小
九巴就有得用 613 嚟執 106 嘅 5.7
咁或者 106 果邊又可能易傾啲都唔定

S3BL100 發表於 2018-6-19 12:19 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-6-19 11:20
如果可以拉秀茂坪D線上去
當日就唔好整D線,經安達臣返秀茂坪

問題係秀茂坪自己都攬住一堆經觀塘巿中心的廢線,例如 13D 13M

13D 就救返都嘥氣,反而我諗緊
屯馬線通車後,11X 點都會受影響,但又一定死唔去,
不如直接由上秀拉上安達,一車做幾水客,包括安達往來觀塘巿中心,
同而家無既安達往來紅磡土瓜灣

如果東行同時改跟 15X 新山道直飛九龍灣,改行觀塘道,就最好

再唔係,直接拉條 13M 上去都得,不過收費太平,反而拉 11X 可以位位 $7.5

安泰就麻煩少少,因為點行都唔順路,
但如果當日 23 26M 合併成功,安泰落觀塘配套會好過而家

053h4 發表於 2018-6-19 12:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2018-6-19 12:23 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2018-6-19 12:17
如果 613 碌到柴小
九巴就有得用 613 嚟執 106 嘅 5.7
咁或者 106 果邊又可能易傾啲都唔定

東行可能要改跟 106 停康山先得…

不過比較有趣既係,如果真係拉 613 入柴小,會繼續 $4.5 分段定係加到 $5.7,定係兩者之間

但整體規劃而言,我覺得 613 唔郁或者直接兩繁拆一兩班柴小特快,
106 自拆兩條,會合理過 613 延長,然後 106 只能夠縮落筲箕灣

0q9w8e 發表於 2018-6-19 12:50 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-6-19 12:04
但北區係同主流通勤方向相反

要有齊車去晒屯門元朗北區真係太大想頭,問題觀塘山頂過往要乜有乜,

你唔驚俾人話康翠霸權?