hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290系列改善計劃 (290X往荃灣繞經調景嶺, 新線N290) ...
開啟左側

[路線消息] 九巴290系列改善計劃 (290X往荃灣繞經調景嶺, 新線N290)

Charon1999 發表於 2018-6-19 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-19 20:35
Well其實受罪唔係將南,因為九巴290以外係將南都冇線,收車都唔輪到你地(最多得一條298E)
真正受罪係將北 ...

仲要(傳言)會抽埋98系車
我真係完全一整個黑人問號
我真係強烈建議佢唔好開,又或者用安達臣嘅車自己搞掂一條安達臣自己嘅線(Which mean唔入TKO)

或者有人會覺得唔使你付出就多個選擇比你有咩問題,問題係萬一九巴一個唔小心屎忽痕走去縮短290,然後到安達臣入曬嘅時候更多人上車、甚至入埋裏面街,咁就真係多得你唔少。
Charon1999 發表於 2018-6-19 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2018-6-19 21:18
# 點解290 唔入隊道
# 將南班客陪兜
# 將北被抽車最慘

留意返冇人話要入隧道唔好塞字入我個口

只係你哋日日夜夜打飛機打到精蟲上腦啫

我由Day1已經係咁講
如果真係想康城同將軍澳南居民受惠,應該全日嘅係290B而唔係290X。
天空之神 發表於 2018-6-19 23:11 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-19 22:13

咁快對哂號入座既,九巴都未開 P290

# 一本萬利,有本未為輸
# 二狗零A
# 三線上山,290/290A/290X
# 四字一班,20 分一班
# 五點上車,290B 得 1715 一班車
# 六區任兜,市中心,調景嶺,坑口,寶林,康翠,寶達/秀茂坪/安達臣

祝君好運 !
.
poondriver 發表於 2018-6-19 23:21 | 顯示全部樓層

ctb8107 發表於 2018-6-19 17:17
只可以話,對將南康城黎講,都係咁低吸引力... 搭過290尾班返調景嶺方向,踩行油,又冇乜客上落,都要57min ...

地鐵荃西返將軍澳 官網寫52分鐘
荃灣站返將軍澳都要49分鐘 57分鐘同地鐵打個和姐

本身就長途既野 比支火箭你都快唔得去邊啦...
3ASV174 發表於 2018-6-19 23:34 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-19 22:13

其實行安秀道同行秀茂坪道時間唔差幾多,
除非係夜間秀茂坪道順利邨道好順燈既時間,平時幾乎係打和。

雖然上面停 3 個站,下面 1 個,
但下面有 7 支燈,上面得 2 支。
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2018-6-19 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2018-6-19 23:11
咁快對哂號入座既,九巴都未開 P290

# 一本萬利,有本未為輸

只要九巴唔好收走曬290啲加班車,康翠根本唔需要條290X係到獻世,將南要兜安秀道,儘管時間上未必差太遠,一樣係趕客

290X縮返去蝗區做總站算啦

利申先,290系根本冇需要三條線都上山
想target將南嘅一係行隧道,一係就縮上去蝗區,唔好到時候又出賣康翠話我地係漢奸
ctb8107 發表於 2018-6-19 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2018-6-19 23:21
地鐵荃西返將軍澳 官網寫52分鐘
荃灣站返將軍澳都要49分鐘 57分鐘同地鐵打個和姐

你理解錯左,實情係290最尾果班載空氣司機又肯去既「超極速」班次 「  都 係 比 地 鐵 慢 」 喎 !!!

290X唔知「邊忽X」?!
10598C 發表於 2018-6-19 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2018-6-19 23:41
你理解錯左,實情係290最尾果班載空氣司機又肯去既「超極速」班次 「  都 係 比 地 鐵 慢 」 喎 !!!

2 ...

咁290X的確“X”過290兜寶林坑口嘅...
但對將南依然都唔吸引囉...
3ASV174 發表於 2018-6-19 23:45 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2018-6-19 23:41
你理解錯左,實情係290最「尾」果班載空氣司機肯去既「超極速」班次都係 「 比 地 鐵 慢 」!!!

290X ...

點解巴士一定要快過地鐵?只慢幾分鐘既話,根本一o的都唔慢,地鐵行路軌,巴士無專線行架。

同埋 290 尾班車一定唔係載空氣客量。
如要討論,請先自貼差餉單一次
ctb8107 發表於 2018-6-19 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-6-19 23:45
點解巴士一定要快過地鐵?只慢幾分鐘既話,根本一o的都唔慢,地鐵行路軌,巴士無專線行架。

同埋 290 尾 ...

而家講緊邊個快丫嘛師兄,你唔好講埋「巴士好坐過地鐵」、「巴士有風景睇」、「巴士有頭枕」? 九唔搭八!