hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 277E 調整班次消息
開啟左側

[路線消息] 九巴 277E 調整班次消息

arfung 發表於 2018-6-21 09:54 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2018-6-21 08:37
無計北區自己,及要聯合觀塘咬住九巴唔放,不過北區已加滿意20分一班無計,觀塘又自己唔追住九巴死咬頭車 ...

就277E來說:
藍田頭車想提早,主要受惠是觀塘區北上客,所以觀塘區議會要再出力爭取下了。
就班次,大部份20分鐘劃一就不多理想,有些時段雙向有客,見到企滿人留後,有條件加班。
不過整個277系一個pool去睇,若277E多了班次,或許隨時277X就受影響(除非有額外資源)。
(經常見到D巴士在聯和墟和天平之間私來私去)

在大老山下繁幾次等車經驗,277X最密,埋站時多時企曬人,但都可上客,肯企就好快上到車。
277E時疏時密,有機會連上都無得上,不過返上水就有半小時一班673包底。
673通常有D位坐,可以當[聯和墟特快]和[上水後備]用。

隧道口目測往北區,673明顯有好些客特登等(兼上客最多),其次就277E,反而估不到是277X最少人等。
巴士的膠 發表於 2018-6-21 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-6-21 09:54
就277E來說:
藍田頭車想提早,主要受惠是觀塘區北上客,所以觀塘區議會要再出力爭取下了。
就班次,大部 ...

277X少人等係因為密車,反正都無位坐,當然上即班

如果九巴唔想提早277E,提早673都可以接受嘅
admin31 發表於 2018-6-21 10:34 | 顯示全部樓層
Cancelled
HKiTalk.Net 小巴M1版版主 Ricky@40P
GR1473 發表於 2018-6-21 10:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
arfung 發表於 2018-6-21 10:44 | 顯示全部樓層
admin31 發表於 2018-6-21 10:34
277E只係277X的特別班次,原則上係由277X抽車行,277E好難有大發圍。

明白。經常見到D車私來私去,都知道同一個pool用車。無額外資源就難加班發圍。

不過平心而論,以277X和277E現時班次比例,好像有些時段的277E都值得加密到起碼15分鐘一班。
當然車務不太熟悉,但柯打和調走一單等做法或許都可行,起碼真係有客,20分一班仲要有機會上唔到,真係焗送客比地鐵。

入新界,其他大老山車轉673都得,雖然實上到車,但673自己都要半個鐘一班…
Anyway北區開出有時上水站已經滿,又係難搞。

或許如師兄所講,難發圍。
索性唔搞。不過倒走生意可惜咁解。
ricky 發表於 2018-6-21 11:22 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2018-6-21 10:42
用錯admin acc呀你

用自己account再寫:
277E只係277X的特別班次,原則上係由277X抽車行,277E好難有大發圍。
前荃葵青區居民
kitarolo 發表於 2018-6-21 15:16 | 顯示全部樓層

奇就奇在有另一群人怨
上水塞車時,都要抽277X嘅車
嚟維持277E嘅定點班次,雖然
20分鐘再拉疏就唔太合理(仲要
條線唔係無客或豬頭骨路線……)
咁嘅「附屬」「特別班次」都真係……

講嚟講去九巴嫌277E收唔盡啫
而家咁鍾意收盡/豪華化,如果俾
佢收上限到18.4,但就換取加班、
往上水頭車提早至0545、往藍田
改停碧海樓(方便轉乘)、且不再與
277X共用車隊,我就視之為特別班次嘞。

嫌貴一樣可用返70K/273A
轉乘277X,反正上述情況有啲人
中途站上唔到277E都會咁樣用呢項
轉乘計劃好過長等,都係得大老山隧道
有673包底啫……況且幾多客用呢項轉乘
九巴有晒數據。
jocosben 發表於 2018-6-21 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-6-21 15:16
奇就奇在有另一群人怨
上水塞車時,都要抽277X嘅車
嚟維持277E嘅定點班次,雖然

你E43已經係甘鼓吹九巴要收貴北區居民,其實277X/E收費基準都唔叫低,客又唔少,其他盈利、客量唔及既其他區域路線又唔見九巴會頹做?
kitarolo 發表於 2018-6-21 19:22 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-6-21 19:08
其他盈利、客量唔及既其他區域路線又唔見九巴會頹做?

唔係好明你嘅重點?
即係其他線盈利低過上水
反而仲比較積極? 仲有唔好
睇得我咁重要,我鼓吹貴價換
服務,九巴/運吉真係會聽我建議?

講明先呀,我已經無住北區一段
時間,你可以話我塘邊鶴嘅。
jocosben 發表於 2018-6-21 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-6-21 19:22
唔係好明你嘅重點?
即係其他線盈利低過上水
反而仲比較積極? 仲有唔好

無錯
宜家277X已經係北區對外線客量、盈利最好既一條,九巴尚且唔想做,甘其他線更加唔使講,係咪要全北區路線都收貴一級先肯做?