hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 21-6-2018 95M早繁客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 21-6-2018 95M早繁客量報告

dennislokawai 發表於 2018-6-21 23:42 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-6-21 23:22
早年(講緊 90 年代)其實康盛翠林都唔興搭 98A,
因為 95M 密車,而且當年沿線無咁多燈位,所以以前搭 9 ...

早年唔興搭98A只因98A上到山已經無位,而且93A可以用平靚正來形容,
至於95M......當佢開緊6-15分鐘一班時,
其實93A同98A分別開緊4-10分鐘同3-8分鐘一班。
只可以講話將軍澳未有地鐵時,
將軍澳往返觀塘既需要係非常大。
youtube.com/c/dennislokawai
10598C 發表於 2018-6-21 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2018-6-21 23:38
93K走線同98A一模一樣可以係正原有98A落客站嘟八仔
95可以停正哂95MD站位咩

麻煩解釋下,恕我凡人睇唔明閣下所寫嘅野
dennislokawai 發表於 2018-6-21 23:54 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2018-6-21 23:32
以前98A隧道特超旺場開車海果陣,等98A正線係好乞兒,下繁公廁係可以飛站
所以我傾向相信係2002年之前98A ...

隧道車開4-5分鐘,正線同95M一樣6-7分鐘,不過我印象中98A當年總站好似唔會俾佢上到爆。
(講緊仲有裕民坊做總站果陣)
youtube.com/c/dennislokawai
 樓主| GA6072 發表於 2018-6-21 23:55 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-21 23:42
麻煩解釋下,恕我凡人睇唔明閣下所寫嘅野

1.93K可以停正哂本身98A D站位
2.原98A既落客站位一樣可以加八達通回贈機

結論
係原有98A既創紀之城站同APM站加八達通回贈機,給予原98A乘客轉投93K,從而摺左98A,係可行既
 樓主| GA6072 發表於 2018-6-22 00:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-21 23:41
問題係 98C 兜完的確快左,95M 兜完係慢左嘛...
95 去程少人搭,極大原因係98C快得太明顯,好過 95 兜彩 ...

95M兜完慢左

第一個post咪show左98A重慢左成3分鐘以上
重要係主客源慢左
10598C 發表於 2018-6-22 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2018-6-21 23:55
1.93K可以停正哂本身98A D站位
2.原98A既落客站位一樣可以加八達通回贈機

Wow 非常新穎嘅諗法
應該到時候巴士站個八達通機會好繁忙,仲有我寧願93K行觀塘道下通道,都好過塞觀塘道迴旋處

仲有,到時候93K係咪要加密到10分鐘一班?條線咁長開到咁密咪要用好多車?

既然你可以用“呢種方法”做回贈,何不考慮我上述嘅重組?
10598C 發表於 2018-6-22 00:05 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2018-6-22 00:00
95M兜完慢左

第一個post咪show左98A重慢左成3分鐘以上

一般情況下,秀茂坪道的確係最慢,起碼曉光街都快過秀茂坪道,你喜歡可以參考下九巴app

同埋98A根本慢在迴旋處,如果98A行下通道,根本肯定快過95M
3ASV174 發表於 2018-6-22 00:11 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-22 00:05
一般情況下,秀茂坪道的確係最慢,起碼曉光街都快過秀茂坪道,你喜歡可以參考下九巴app

同埋98A根本慢在 ...

其實一齊出車,98A 真係好難慢過 95M,
以前返觀塘,真係無 98A 或者等極都上唔到,有時都會焗上 95M 反正遲硬到,但協和街 10 連燈係可以閘你好耐,只係當年未有 ETA,你唔知下架上到既 98A 幾多世紀後先到站。

但實戰我都真係未試過 98A 可以翠林出車都慢過 95M,就算康盛山路站都唔得,何況樓主架 95M 仲要兜康盛總站。就算 93A 要同 98A 一齊到觀塘,架 93A 都要走先 10 分鐘再加埋 98A 塞迴旋處先得。

不過樓主話架 98A 係 JV3129 都有機會既,六合彩都有人中頭獎啦,個別例子有幾大討論意義咁解。
今晚等 98A 撞正呢架神野,拖住三卡爛上秀茂坪。98A 咁爛既班次都可以拖到三卡,真係有返咁上下碌車功力都要架車夠虧先做得到。

如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| GA6072 發表於 2018-6-22 00:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-22 00:02
Wow 非常新穎嘅諗法
應該到時候巴士站個八達通機會好繁忙,仲有我寧願93K行觀塘道下通道,都好過塞觀塘道 ...

唔考慮你個重組
係因為93K同98A 90%重疊
殺左98A,尖咀化左93K
係可以做返原98A班次重有5-8部車甩出黎

第三係
你以為213X比八達通就可以解決問題
牛頭角返翠林4.9客
係咪要98A沿線站頭回贈機
我就比開散紙,有無得問司機找

而家話埋你知
係95M沿線咁多上落
都可以快過98A
你要平價高速6.1落觀塘
其實4.9重快
咁98A係咪比93K更多餘
10598C 發表於 2018-6-22 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-6-22 00:11
其實一齊出車,98A 真係好難慢過 95M,
以前返觀塘,真係無 98A 或者等極都上唔到,有時都會焗上 95M 反正 ...

你話98A同93A一齊到觀塘,意思係通常98A塞完迴旋處後都會追到十分鐘前走嘅93A?

我繁時少啲出觀塘,通常都行繞道出九龍城,非繁相反多啲去觀塘,或者多數搭佢做轉乘
試過係觀市等車返康翠,見到有95M嚟,五分鐘後先有98A,因為BBI所以搭98A,最尾係寶達撞返架95M

上面都講過,試過95M、93A、98A一齊到康盛山邊站(咁就唔駛理兜入康盛總站嘅時間差距),
結果95M去到祥和苑,98A已經到左五期,去到裕民坊,98A已經掉左頭去緊觀塘站

不過派車同司機真係好緊要,試過98A派3ASV(可能就係JV3129),龜速碌將軍澳道上山,十公里都唔知有冇,架車好似就嚟冇力咁款
嗰次尖沙咀返嚟,215X搭左15分鐘去到觀塘,98A唔計等車搭左25分鐘返將軍澳...

相反今日93K搭正歐六,本身推背感已經頗強,上將軍澳道更加係非常有力,土瓜灣返康翠比起一般車程快至少五至十分鐘,全程只不過30分鐘左右(一般35~40分鐘)