hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [修訂建議]開辦城巴E21B(東涌(松滿路)-尖沙咀)及提升E2 ...
開啟左側

[修訂建議]開辦城巴E21B(東涌(松滿路)-尖沙咀)及提升E21X服務

tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-5 12:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

{城巴中 也可理想達到
從東涌直到旺角 轉眼衝出~麼地道}

E21B | E21X(新走線)

背景:
1 整個東涌欠缺前往旺角(亞皆老街以南)、油麻地、佐敦巴士
2 現由東涌直達尖沙咀只有星期一至六「限時限刻」單向開辦的E21X,令居民出入大受制肘
3 E21X九龍服務範圍只限廣東道、梳士巴利道、漆咸道南,可謂甚窄,且與西鐵線路線重疊,以致現時其客量一般(尤以星期六為甚)
4 隨著東涌有不同公私營住宅項目落成,將益增區內交通需求

方案簡介:
1 開辦城巴E21B線,由松滿路開出,經逸東、東涌市中心、東涌北、【長青隧道】、太子(去程)、大角咀(回程)、油尖旺,往尖沙咀(麼地道),全日雙向服務
2 E21X延長至松滿路,在九龍區改按九巴280X走線,經柯士甸道、彌敦道,再往漆咸道南;同時加開回程班次,以將路線重新定位為E21B【不停青衣、油(回程除外)旺】特快班次

詳細藍圖:
1 新路線-E21B(東涌(松滿路)-尖沙咀(麼地道))(城巴)

-往九龍定線:
1 松滿路# $17.0
2 逸東邨雍逸樓#
3 逸東邨康逸樓#
4 北大嶼山醫院(註:南行)#
{E21X現走線}#
14 青嶼幹線繳費廣場 $14.0
{長青隧道、西九龍公路、西九龍走廊}
15 旺角維景酒店 $5.4
{按A21走線}
25 尖東站
26 尖沙咀(麼地道)

-班次:
1 06.10-08.30 12-15分鐘/班
2 08.30-21.05 20分鐘/班
3 21.05-22.00 25-30分鐘/班

#在「迎禧路」或以前下車,設$3.5雙向分段收費

-往大嶼山定線:
1 尖沙咀(麼地道)$17.0
2 新世界中心
{按A21走線}
4 金巴利道
5 新樂酒店
6 九龍中央郵政局
7 碧街
{按A21走線}
11 銘基書院
12 帝柏海灣*
13 奧運站*
14 君匯港*
15 青嶼幹線繳費廣場
{按E21A走線}$3.5 @海堤灣畔
23 北大嶼山醫院(北行)
24 港青基信書院
25 松滿路

班次:
1 07.30-17.25 20分鐘/班
2 17.25-20.50 12-15分鐘/班
3 20.50-23.50 20分鐘/班

*下繁特快班次不停相關車站,循櫻桃街、西九龍公路返回原線

用車:有鑒路線乃配合東涌新市鎮擴展而設,建議當局允許巴士公司增加巴士配額,購入新車,亦可從現有北大嶼山路線車隊中抽調資源

2 原路線-E21X(東涌(松滿路)-紅磡站)(城巴)

-往九龍定線:
1 松滿路# $17.0
2 逸東邨雍逸樓
3 逸東邨康逸樓
4 北大嶼山醫院(註:南行)
{E21X現走線}
14 青嶼幹線繳費廣場 $14.0
15 匯翔道 $5.4
16 聖安德烈堂
17 金馬倫道
18 中間道
19 尖東站
{現E21X走線}
23 紅磡站

-班次:不變

-往大嶼山:
1 紅磡站 $17.0
{按A21走線}
6 金巴利道
7 新樂酒店
8 九龍中央郵政局
9 欣翔道
10 青嶼幹線繳費廣場 $8.0
{按E21A走線}$3.5 @海堤灣畔
18 北大嶼山醫院(北行)
19 港青基信書院
20 松滿路

-班次:17.50,18.05

-用車:從現E21系車隊抽調

--------
本人其他路線建議(同為大嶼山對外路線):
1 「城巴機場快線」港島線路大重組
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... a=page%3D1&mobile=2
2 開辦紅館散場特別路線E21R
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... a=page%3D1&mobile=2
--------
請不吝於給予意見!

洗手、洗手、洗手!
10598C 發表於 2018-7-5 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層

有人(Well, not me)會話你麼地道冇位擺車(笑
不過認真,擺紅磡站方便管理
YY487 發表於 2018-7-5 20:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-5 22:24 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-7-5 20:10
尋日先講完“雖然話不解,我都有一個期盼,就係希望有批評過我嘅版友可以詳細、認真睇下我啲建議,理性指出 ...

首先衷心感謝你咁關心我啲路線建議。喺呢幾日眾多建議中,你只係揀咗2條回應,正正就喺我嗰2條,甚至悉心整埋link方便一眾版友參考我先前嘅帖文;有人咁留意自己,對於發起建議者嚟講,都係持續推出新建議嘅一大動力

你唔想我啲路線建議咁多口號式宣傳,我收到你嘅意見了。不過都容許我指出一點,因為今日兩份建議係由舊建議修訂/編改而成,所以喺[複製][貼上]過程中,我未多加留意、刪走口號,先令舊口號被保留落嚟,惟望各位多多包涵。而為表尊重各位意見,我亦慎重考慮喺下份建議刪去口號

最後,都想知你對呢份計劃有咩實質建議?

洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-5 22:28 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-7-5 12:39
有人(Well, not me)會話你麼地道冇位擺車(笑
不過認真,擺紅磡站方便管理

我會反問:紅磡站有位咩?
洗手、洗手、洗手!
10598C 發表於 2018-7-5 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-5 22:28

應該仲有一條吉坑
384047x 發表於 2018-7-5 22:49 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-5 22:28

放a21坑

相信城巴會話:請於青馬轉 a21,如果要尖咀特快,我地可開 a21x!
miklcct 發表於 2018-7-5 23:11 | 顯示全部樓層

E21B:太兜
往市區唔需要喺醫院整個站,呢條唔係醫院線,亦都唔應該兜入迎東邨,喺邨口有站已經夠。同埋呢條唔係機場巴士,唔需要方便拖行李乘客,跟九巴晨早線站數(237A喺彌敦道得6個站)已經可以。
往新界唔該全日唔好做大角咀,巴士無可能同135 km/h嘅地鐵鬥快,全日銘基書院尾站就好入連翔道。可以慳3個站。

E21X:
我建議繁忙時間同E21B分工;E21X做東涌北+尖沙咀;E21B做逸東+旺角。而E21X往市區九龍段都無需要改,柯士甸道萬年塞,唔入好過入。
以下為我嘅建議:

E21B:
往市區:
$17.0
1 松滿路
2 逸東邨雍逸樓
3 逸東邨康逸樓
4 東涌消防局 #
5 東堤灣畔 #
6 東涌發展碼頭 #
7 海堤灣畔 #
8 藍天海岸 #
9 映灣園二期 #
10 映灣園一期 #
11 迎禧路 # (短途分段收費終止)
$14.0
12 青馬收費廣場
$5.4
13 鴉蘭街
14 奶路臣街
16 文明里
17 西貢街
18 金巴利道
19 中間道
20 尖東站
21 永安廣場
22 紅磡站

班次
06:00-21:00 2021:00-21:50 25
# 於E21X服務時段內過逸東邨後直往青馬大橋,不經東涌市中心及東涌北。

往新界:
$17.0
1 紅磡站
2 永安廣場
3 尖東站
4 海防道
5 尖沙咀警署
6 寧波街
7 九龍中央郵政局
8 碧街
9 奶路臣街
10 旺角街市
11 銘基書院
$8.0
12 青馬收費廣場
$3.5
13 海堤灣畔 #
14 藍天海岸 #
15 映灣園二期 #
16 映灣園一期 #
17 迎禧路 #
18 東堤灣畔 #
19 裕東苑 #
20 北大嶼山醫院(北行)
21 港青基信書院
22 松滿路

班次
07:30-23:50 20# 於E21X服務時段內過青馬大橋後直往逸東邨,不經東涌北及東涌市中心。

E21X
往市區:
原有路線,不作修改。
班次
一至五 06:50-07:50 20

往新界:
$17.0
1 紅磡站
2 永安廣場
3 尖東站
4 海防道
5 尖沙咀警署
6 寧波街
7 九龍中央郵政局
8 欣翔道
$8.0
9 青馬收費廣場
$3.5
10 海堤灣畔
11 藍天海岸
12 映灣園二期
13 映灣園一期
14 迎禧路
15 東堤灣畔
16 裕東苑
17 北大嶼山醫院(北行)
18 港青基信書院
19 松滿路
班次
每日 18:00-23:40 20

於兩線同時服務之時段,兩者實施聯合班次。另外E21A亦需微調開車時間以避免於E21B及E21X一同開車。

進智公交
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-5 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層
以我所知,紅磡站應該就冇位淨喇……
A21條坑應該都容納唔到兩條線嘅車

一係就等A20搬總站去紅磡碼頭之後,用佢條坑囉;雖則嗰條坑嘅泊位都好迫

其實本人唔太同意E21B延長去紅磡站,先唔講泊位問題,一嚟咁做好可能要加車,二嚟係當新增路段唔見得特別多客嘅時候,延長路線又會增加班次不穩嘅風險,隨時得不償失
洗手、洗手、洗手!
miklcct 發表於 2018-7-5 23:22 | 顯示全部樓層

行紅磡繞道上落時間唔長,唔需要特別加車。但以尖東(麼地道)同紅磡站間調車方便程度,放返尖東(麼地道)都無問題。
進智公交