hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議沙田48X及49X拆線
開啟左側

建議沙田48X及49X拆線

kmb71k 發表於 2018-7-6 20:20 | 顯示全部樓層

禾輋又48A又48P又48X, 乜禾輋總站好大咩?

沙中邊有總站位塞全日12分鐘一班既路線?

48S更加只係灣景花園版既36, 同36八成重疊, 開嚟做乜?

海濱花園一條坑可以塞晒38A同238X? 你究竟去過海濱花園未?

48X同49X繁時喺沙中已經要打蛇餅, 邊有可能二合一?

又喺啲唔睇實際環境就喺度亂咁建議

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| miklcct 發表於 2018-7-6 23:44 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-7-6 20:20
禾輋又48A又48P又48X, 乜禾輋總站好大咩?

沙中邊有總站位塞全日12分鐘一班既路線?

48A、48P、48X喺禾輋全部用同一條坑都得啦,反正共用車隊,大家都係城隧線。
沙中我無塞總站線(因為無位),只係整條循環線。而48X、49X要合併站位因為兩線同樣變成特快沙田去荃灣,絕大部分乘客都會見車就上,而條蛇餅亦都會變成雙倍大小(所以要重整站位令到多部巴士可以同時上客)。
海濱花園嗰度,38A本身已經30分鐘一班,邊需要自己一條坑?搵另一條疏車線238X放埋落去都唔會有問題啦。

48S嗰度,如果唔係九巴將36兜咗石圍角我都唔會提呢個建議。一係將36還原再延長,咁就可以唔使開48S。
進智公交
流星☆雨 發表於 2018-7-7 12:45 | 顯示全部樓層
48X/49X/49P拆線,當然係一條直落荃灣+一條經大窩口+一條主力做青衣

都唔提荃灣區內客啦,有乜理由連大窩口條線都拎走埋…
趕客路上 理_得你
kmb71k 發表於 2018-7-7 19:55 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-7-6 23:44
48A、48P、48X喺禾輋全部用同一條坑都得啦,反正共用車隊,大家都係城隧線。
沙中我無塞總站線(因為無位),只係整條循環線。而48X、49X要合併站位因為兩線同樣變成特快沙田去荃灣,絕大部分乘客都會見車就上,而條蛇餅亦都會變成雙倍大小(所以要重整站位令到多部巴士可以同時上客)。
海濱花園嗰度,38A本身已經30分鐘一班,邊需要自己一條坑?搵另一條疏車線238X放埋落去都唔會有問題啦。

海濱花園總站已經唔叫大
全部都係單坑仲要係短坑嚟
每條坑泊兩架車都係啱啱好
仲叫兩條全日線擺同一條坑?
仲有238X最密12分鐘一班
咁都叫疏?
如果一條坑有兩架238X泊咗喺度
你叫38A點出車?
建議之前唔該用個腦諗下啲可能性

仲有
叫三條48系泊晒喺同一條坑之前
唔該你先去禾輋總睇下實際環境

紙上談兵真係好容易

樓主| miklcct 發表於 2018-7-7 20:01 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-7-7 19:55
海濱花園總站已經唔叫大
全部都係單坑仲要係短坑嚟
每條坑泊兩架車都係啱啱好

尖沙咀碼頭一直都有疏車線同坑啦,以前就1同9,之後就1同7,同樣都係完全唔同嘅路線。38A呢啲30分鐘一班嘅疏車線根本無資格獨佔一條坑。238X嗰條重要係雙坑添。

至於禾輋嗰度,而家48X+48P用21部車放得落,第時拆咗線後48X+48P+48S,只係多咗1部車有幾難放呀?!
進智公交
tonychow 發表於 2018-7-7 20:44 | 顯示全部樓層

身為 48X 常客,我要帶出幾點:
1. 眾安街、大河道都返唔到梨木樹,而呢帀個站係最近荃灣市中心(地鐵站),如果下下都轉車,咁不如宣傳 235 轉 36M 好過(我意思係唔好下下都將直車線改做轉乘優惠)。
2. 上繁返學時間 48X 例頂,基本上大河道坐滿,眾安街頂閘,大窩口飛站,可風落六成。你知唔知點解咁多人肯俾 $8.1 上可風?一來站位好,二來唔使轉來轉去,三來密車。n 年前我去可風考 DSE,果陣無記錯仲係有白豪,福來邨上已經無咩位選擇。
3. 你睇下依家 249X 非繁點?一班車單層都未坐滿。非繁仲要青衣獨立成線,只會同 249X 累鬥累。
建議 49X 楊屋道後不停站去城隧,其他野唔好搞。至於海濱,我寧願你話 43P 加一班海濱開好過,反正 43P 都成日頂閘,特別以前成日派短龍,依家成日派直梯。

利申:無意冒犯青衣版友,但依家 249X 非繁真係唔掂。
 樓主| miklcct 發表於 2018-7-7 20:46 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-7-7 20:44
身為 48X 常客,我要帶出幾點:
1. 眾安街、大河道都返唔到梨木樹,而呢帀個站係最近荃灣市中心(地鐵站) ...

將36改回頭兼延長可以解決問題嗎?我呢篇建議某程度上係想分流返區內客,費事大窩口頂閘上唔到城隧線。
進智公交
tonychow 發表於 2018-7-7 20:52 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-7-7 20:46
將36改回頭兼延長可以解決問題嗎?我呢篇建議某程度上係想分流返區內客,費事大窩口頂閘上唔到城隧線。
...

48X 大河道同眾安街站位最好,最近地鐵站。36 沙咀道就方便買餸客,仲做緊醫院線責任。
一條線係同時兜唔到兩個地方嘅。
kmb71k 發表於 2018-7-8 00:25 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-7-7 20:01
尖沙咀碼頭一直都有疏車線同坑啦,以前就1同9,之後就1同7,同樣都係完全唔同嘅路線。38A呢啲30分鐘一班嘅 ...

你都識話尖沙咀碼頭
尖沙咀碼頭總站大過海濱花園總站咁多
都已經成日塞死晒
繁時更加不堪入目
你仲叫海濱花園一條短坑塞兩條全日線?
你想38A出唔到車定238X出唔到車?

而家48X行全日, 48P得繁時開兩班車, 咁都有得比?
你啲禾輋路線開幾多班車?
你覺得一條坑尤其繁時可以塞晒三條線?
你鐘意搬尖沙咀碼頭總站出嚟講
依照你啲理論
咁一條坑塞一兩條邊度夠
梗係要用盡佢

不如塞埋271同271X入去啦好無?

384047x 發表於 2018-7-8 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-7-6 19:30
一、
A. 用車方面你要加返249X嘅用車,呢度我當咗係7輛,有錯請指。
B. 呢度我計錯數,會改。

249x你點解七部車出嚟? 唔係五部咩

海濱巴總我寧願你49x同38a放雙坑咁已解決,238m用38a坑

36 你改完仲衰啦搞到要雙向分段, 唔改好過改
大窩口德番貴嘅巴士上城隧,一定ban
反建議1.48x unchange
2.49x改用38a出大窩囗加轉大西北m線優惠執咗38a,車源比海濱搞快慢線,48x眾安街上公路,48a唔開,車平分49x同48x
學生客:234c/36( 雖然耐啲但平咗)

48p 有好多版友話拉咗去火炭就會全日, 如心糸全日客源保證嘅位置,唔飛得,最多麗城~荃西~公路