hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦98B/H連接將軍澳醫院及藍田山麓 ( 途經將軍澳隧 ...
開啟左側

建議開辦98B/H連接將軍澳醫院及藍田山麓 ( 途經將軍澳隧道 )

Ravenclaw 發表於 2018-7-13 00:27 | 顯示全部樓層

694往將軍澳上啟田道,收工
GA6072 發表於 2018-7-13 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2018-7-13 00:00
話說今日晏就搭690嗰陣,茵怡起計只係用咗6分鐘就到咗啟田商場,仲出乎意料地有6個人落車,我諗都佔咗嗰班 ...

當年298,93M係好好客

尤其是298
係地鐵要硬cut將軍澳<>藍田線
s_mopiko 發表於 2018-7-13 16:56 | 顯示全部樓層
有病就去最近既聯合睇啦,仲要麓去鬼死咁遠既將軍澳醫院睇,真係有病 ~
li1872903 發表於 2018-7-13 20:17 | 顯示全部樓層

s_mopiko 發表於 2018-7-13 16:56
有病就去最近既聯合睇啦,仲要麓去鬼死咁遠既將軍澳醫院睇,真係有病 ~  ...

你知唔知好多科聯合都排到爆哂,好多時聯合都會轉介去將軍澳醫院排,因為係同一個醫院聯網同快唔少,唔知咪衝出黎7
10598C 發表於 2018-7-13 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2018-7-13 00:00
話說今日晏就搭690嗰陣,茵怡起計只係用咗6分鐘就到咗啟田商場,仲出乎意料地有6個人落車,我諗都佔咗嗰班 ...

啫係咁,其實山上有條17綠van去藍田嘅...
不過開一條H線接駁聯合、將軍澳、藍田其實都係好事
10598C 發表於 2018-7-13 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層
補充一句,如果平時同老人家去藍田,多數搭690多過17小巴,話就話比貴啲,但點都平過的士
心繫香港 發表於 2018-7-14 01:46 | 顯示全部樓層

身為半個將軍澳巴士常客,開「將軍澳<>藍田」線不嬲都係夢想,不過只係ff果隻 (因為我每次一提就即刻畀人插客量唔夠插到飛起 )要開「將藍」線最擔心ge莫過於係客量,但係咁ge定線,恐怕客量會慘過 296M 非繁.......

第一、不入坑口圈係為咗快,但如果淨做醫院客,我諗淨做兩繁都未必做得起,所以如果要開線我傾向入埋坑口圈

第二、坑口出藍田要兜埋寶林,仲要喺坑口北等足20分鐘,咁倒不過落鐵,所以醫院客客量真係唔咁諗......
畀我會改為寶林總站開,先兜出去怡心園果邊,再改行寶林北路去厚德、入坑口圈、去坑口北再出將隧

第三、參考98A寶順路特班,班班載空氣唔係佢定線ge問題(寶順路直出已經最快啦),而係班次疏到一個點,如果98B開20,睇怕客量會...... 至少要開10啦
而98A寶順路特班另一個問題就係收費 - 坑口<>觀塘 MTR 成人$6.9 小童$3.5 - 98A特班要等,仲要只係$6.1,客少都正常。
而98B 坑口<>藍田 MTR 成人更只係$5.5 小童$3.0 咁樣收$6.1肯定唔會多客
行車時間 98B(25min) VS MTR(12min(from MTR官網)) 輸埋 (所以先要改寶林開lol)

Conclusion: 支持開「將藍線」,但如果坑口兜寶林出、唔入坑口圈、收$6.1 - 98A 山下ge苦況將會再度重現
 樓主| 最後熱狗 發表於 2018-7-14 02:42 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-7-14 01:46
身為半個將軍澳巴士常客,開「將軍澳藍田」線不嬲都係夢想,不過只係ff果隻 (因為我每次一提就即刻畀人插客 ...

痴線,寶琳係最有potential用尾站食糊既地方,宜家690同694藍田落既客我諗全數都來自寶琳,然而你竟然話要由坑口做尾站既角色?!定係為咗方便自己咋,你嗰條就走線就真係冇人會坐啦

再者,98B target既客路唔淨止將醫嗰邊,而將醫喺唔經坑口圈底下出到藍田既時間係絕對合理 (唔知你睇咩,架車去到廣田,而唔係藍田站,你攞地鐵去到藍田站既時間比做乜春);雖然經坑口圈下出藍田既時間尚算合理,但入埋去會唔會提升客量就不得而知啦,不過如果開得成線既話你嗰區啲議員應該都會要求拉埋入去嘅

班次方面,宜家有ETA,就算30分鐘一班都會有一定有捧場客,有咗轉車站再加班都未遲

li1872903 發表於 2018-7-14 15:15 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2018-7-14 02:42
痴線,寶琳係最有potential用尾站食糊既地方,宜家690同694藍田落既客我諗全數都來自寶琳,然而你竟然話要 ...

呢條線可唔可以順便做埋轉車站轉車線?
心繫香港 發表於 2018-7-14 21:19 | 顯示全部樓層

最後熱狗 發表於 2018-7-14 02:42
痴線,寶琳係最有potential用尾站食糊既地方,宜家690同694藍田落既客我諗全數都來自寶琳,然而你竟然話要 ...

694我無客量數據,唔評論你ge講法
690從來都唔經坑口將南,唔通你想藍田落ge客喺坑口將南黎?哈哈
寶琳開去廣田最有potential開線?你話有就有啦,我唔阻你啦,不過如果你係想方便自己、方便寶林就唔該唔好要坑口陪你玩,影業路果面講緊遲d要起樓,煜明苑同田下灣村隔離都講緊要起,放條咁「靚」走線ge車入去,我唔該你放入寶林算,廢事加重交通負荷