hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【沙咀,到!】建議開辦九巴87C,87X,281P及重整九巴81C,87 ...
開啟左側

【沙咀,到!】建議開辦九巴87C,87X,281P及重整九巴81C,87D,281A服務

tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-14 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1 重組目的:
I. 現時九巴87D下繁客量高企,部份班次在油麻地已出現滿座情況。另一方面,該線北行面對旺角、界限街、九龍塘等地的塞車情況,令行車時間冗長。反觀該線南行在早繁有A、B二走線,省掉乘客車程,北行卻一直「一線走天涯」,現倡辦87X,予油麻地以南乘客特快直返恆耀、馬市、錦英路服務

II. 現時九巴81C下繁客量高企,部份班次在油麻地已出現滿座情況。另一方面,該線於沙田走線迂迴,令一城以北乘客卻步,在該等路段客量偏低。反觀該線南行在早繁有281B、281X二走線,省掉乘客車程,北行卻一直「一線走天涯」,現倡辦87C,予油麻地以南乘客特快直返一城、濱景、大水坑、第77區服務,吸納相關地區居民重投巴士懷抱,同時更把81C版圖擴展至整個尖東及紅磡站一帶,便利乘客

III. 現時九巴281A下繁客量高企,部份班次在油麻地已出現滿座情況。另一方面,該線北行面對旺角、界限街、九龍塘等地的塞車情況,令行車時間冗長。現倡辦281P,予油麻地以南乘客特快直返一城、圓洲角、小瀝源服務;同時將三班281A改由「尖沙咀(麼地道)」開出,避開尖西塞車問題,穩定班次,改善脫班

2 新路線-87X(紅磡站 -> 錦英苑)(九巴)

-定線:
|紅磡|
1 紅磡站 $10.4
|尖沙咀東|
2 香港歷史博物館
3 香港科學館
4 尖沙咀麽地道
5 尖東站
|尖沙咀|
6 尖沙咀海防道
7 柏麗購物大道
|佐敦|
8 柯士甸道
|油麻地|
9 九龍中央郵政局
{窩打老道*、獅隧、沙田路、沙瀝公路不停站特快}
|恆康街|
10 耀安邨 $4.3
11 曾璧山中學
|馬鞍山市中心|
12 福安花園
13 海栢花園
|烏龜沙|
14 雅典居
|錦英路|
15 錦龍苑
16 錦英苑

*替代路線:窩打老道、培正道、公主道、窩打老道

-預計全程行車時間約55分鐘

-班次:(參照九巴271X)
1 平日 17.40-19.20 20分鐘/班

-用車:5輛(由87D車隊抽調)

註:配合87X之開辦,87D北行平日14.20-23.54班次由4-8分鐘/班改為4-10分鐘/班

3 新路線-87C(紅磡站 -> 頌安邨)(九巴)

-定線:
|紅磡|
1 紅磡站 $9.9
|尖沙咀東|
2 香港歷史博物館
3 香港科學館
4 尖沙咀麽地道
5 尖東站
|尖沙咀|
6 尖沙咀海防道
7 柏麗購物大道
|佐敦|
8 柯士甸道
|油麻地|
9 九龍中央郵政局
{窩打老道*、獅隧、沙田路不停站特快}
|圓洲角|
10 沙田第一城 $6.4
|石門|
11 濱景花園
|亞公角|
12 沙田醫院
13 亞公角
|大水坑|
14 富安花園 $4.3
|寧泰路|
15 錦泰苑
16 德信中學
17 海典灣
|馬鞍西|
18 欣安邨
19 聽濤雅苑
20 頌安邨
21 頌安巴士總站 #

#使用一號坑(與87K同坑)

-預計全程行車時間約55分鐘

1 平日 17.40-19.20 20分鐘/班

-用車:5輛(由81C車隊抽調)

註:配合87C之開辦,81C北行平日15.10-23.50班次由8-10分鐘/班改為10-15分鐘/班

4 新路線-281P(九龍站 -> 廣源)(九巴)

-定線:
|西九龍發展區|
1 九龍站 $8.8
|官涌|
2 柯士甸道
|尖沙咀西|
3 新港中心
|尖沙咀|
4 尖沙咀海防道
5 柏麗購物大道
|佐敦|
6 柯士甸道
|油麻地|
7 九龍中央郵政局
{窩打老道*、獅隧、沙田路不停站特快}
|圓洲角|
8 置富第一城 $5.4
9 愉田苑
10 第一城站
11 愉翠苑
|小瀝源|
12 小瀝源報案中心
13 小瀝源
14 帝堡城
15 廣源巴士總站

-預計全程行車時間約53分鐘

1 平日 17.40-18.20 20分鐘/班

-用車:3輛(由281A車隊抽調)

註:配合281P之開辦,
i. 281A原本17.40,18.00,18.20三班班次將改由「尖沙咀(麽地道)」開出 #,經「尖東站」、「尖沙咀海防道」後返回原線
ii. 281A北行平日17.01-23.30班次由7-10分鐘/班改為6-12分鐘/班

#與81C共用同一車坑

5 其他
-建議巴士公司在開辦87C/X/281P後,視乎情況,考慮加開81C由「九龍中央郵政局」/87D/281A由「碧街」起載特別班

--------
本人其他路線建議(同為【#沙田區】):
1 開辦紅館散場特別路線87R(已成真喔~)
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1065860&extra=page%3D3&mobile=2
2 開辦681X、981、983系
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1063454&extra=page%3D1&mobile=2
--------
懇請多多指教!
YY487 發表於 2018-7-14 17:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2018-7-14 20:00 | 顯示全部樓層
就算不停窩打老道同獅隧, 繁時一樣係慢
以上回應,是否可行?是否合適?
YY487 發表於 2018-7-14 20:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-14 20:54 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-7-14 17:42
何德何能加價?

以九巴近年作風,我就唔信呢類油尖(旺)快線佢會收返正線價

唔信睇睇35X、271X
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-14 20:59 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-7-14 20:32
同 271X 行車時間差唔多

對大圍/城河西/白石角/大埔嚟講,或者係
但呢3條線都係服務城河之東,除非條T4起得成,唔係嘅話行青沙又要兜返落大圍再上沙田路/塞沙市根本搵緊乘客笨

由油麻地出發,沿住窩打老道一路唔停站直去獅隧已經係最順路、快捷嘅方法

我亦有信心比起81C兜大圍、沙田頭、大涌橋路/87D/281A塞旺角、太子、界限街,呢3條新線有一定時間優勢,可以吸引乘客乘坐

註:撇除青沙道路網絡缺陷,271正線本身已經行緊窩打老道,走線比87D/281A順,更加令271X嘅時間優勢少,不可同日而語
洗手、洗手、洗手!
384047x 發表於 2018-7-14 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層

仲以為你講沙咀道~~
回正題,87c/x會否太進取?尖咀客真係有咁多?好多版友話260x走線經常塞車,回否同主線差距唔大 (尤其夜晚獅隧冇咁塞,有冇咁多人轉軚?) !
kmb71k 發表於 2018-7-14 22:40 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-14 20:59
對大圍/城河西/白石角/大埔嚟講,或者係
但呢3條線都係服務城河之東,除非條T4起得成,唔係嘅話行青沙又要兜返落大圍再上沙田路/塞沙市根本搵緊乘客笨

由油麻地出發,沿住窩打老道一路唔停站直去獅隧已經係最順路、快捷嘅方法

我亦有信心比起81C兜大圍、沙田頭、大涌橋路/87D/281A塞旺角、太子、界限街,呢3條新線有一定時間優勢,可以吸引乘客乘坐

註:撇除青沙道路網絡缺陷,271正線本身已經行緊窩打老道,走線比87D/281A順,更加令271X嘅時間優勢少,不可同日而語

我諗你喺九月開始搵日下午繁忙時間去睇下窩打老道同獅隧先
然後先至好繼續講你個路線發展大計

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-15 00:55 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-7-14 22:40
我諗你喺九月開始搵日下午繁忙時間去睇下窩打老道同獅隧先
然後先至好繼續講你個路線發展大計

如果唔行窩打老道
不如你教下我
應該喺油麻地行咩路走人?跟271X/280X上青沙?

以下(https://youtu.be/6NfxNxhHJjE)有條片,比較咗行欣翔道上青沙嘅271X同行窩打老道(不過設站)嘅271喺平日下繁由半島酒店返富亨嘅時間。結果發現,原來271X祗快271約7分鐘。留意返,271喺窩打老道係「站站停」,淨係飛曬呢度啲站起碼都慳4分鐘。同埋唔好唔記得,如果87C/X/281P改行青沙,仲要喺大圍駁返上沙田路(你唔會經沙市吧?),呢段又搞大概3分鐘。加加埋埋,行窩打老道不停站同行青沙,時間上又差幾遠呢?

我唔係話一定要行窩打老道,反正行青沙啲站又冇變,只係加停個轉車站啫,我冇咩所謂。不過當行青沙時間上都係同窩打老道打和嘅時候,我實在諗唔到仲有咩方法可以更快由油麻地返到沙田
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-15 01:01 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-7-14 22:22
仲以為你講沙咀道~~
回正題,87c/x會否太進取?尖咀客真係有咁多?好多版友話260x走線經常塞車,回否同主 ...

留意,87C/X/281P走線同260X北行唔同喔
冇入到佐敦呢個塞車黑洞

同埋佢哋係做緊尖沙咀、佐敦、油麻地三地嘅通勤客
洗手、洗手、洗手!