hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【書香門戶·荃新線路】建議開辦書展散場特別路線130R及 ...
開啟左側

【書香門戶·荃新線路】建議開辦書展散場特別路線130R及162R

tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-22 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1 建議目的:
I. 為屯門市中心、置樂、屯碼、龍門居居民提供會展直接返家特快服務;經停屯轉,擴展服務範圍,成為首條書展屯門線,先拔頭籌

II. 為葵芳、環宇海灣、荃灣東、荃灣市中心、愉城居民提供會展直接返家特快服務;與930正線提供轉乘優惠,擴展服務範圍,成為首條書展荃葵線,先拔頭籌

2 新路線-162R(灣仔(會展新翼)-> 屯門(龍門居))(城巴)

-定線:
|灣仔北|
1 灣仔(會展新翼)$39.9
2 會議道
{紅隧、加士居道天橋、西九龍走廊、葵涌道、荃灣路、屯門公路}
|小欖|
3 屯門公路巴士轉乘站 * $8.0
|屯門市中心|
4 屯門官立中學 $4.5
|屯門東|
5 恆順園
6 恆豐園
|青山灣|
7 恆福花園
8 屯門中央廣場
|屯門碼頭區|
9 湖景邨湖翠樓
10 兆禧苑
|蝴蝶灣|
11 美樂花園
12 兆山苑
|散石灣|
13 新屯門中心
14 龍門居

-預計全程行車時間約75分鐘,由總站往「屯門公路巴士轉乘站」及「屯門官立中學」分別約49分鐘及63分鐘

-班次:香港書展期間的星期五、六 23:00,23:30,00:00
(巴士公司有可能因應乘客需求及書展開放時間而調整班次、提早頭班車時間及於其他日子提供額外服務)

-用車:由城巴962系車隊抽調

-BBI:屯轉所有城巴路線轉乘優惠

3 新路線-130R(灣仔(會展新翼)-> 荃灣(愉景新城))(城巴)

-定線:
|灣仔北|
1 灣仔(會展新翼)$30.0
2 會議道
{紅隧、加士居道天橋、西九龍走廊、葵涌道、荃灣路}
|葵芳|
3 葵涌廣場 ¿ $5.2
4 新都會廣場
|馬頭壩|
5 龍德街
|荃灣市中心|
6 聯仁街
7 寶石大廈
8 戴麟趾夫人診所
9 祈德尊新邨
10 福來邨
11 荃灣(愉景新城)

-預計全程行車時間約58分鐘,由總站往「葵涌廣場」及「寶石大廈」分別約39分鐘及48分鐘

-班次:香港書展期間的星期五、六 23:00,23:30,00:00
(巴士公司有可能因應乘客需求及書展開放時間而調整班次、提早頭班車時間及於其他日子提供額外服務)

-用車:由城巴930系車隊抽調

-BBI:¿可免費轉乘城巴930往荃灣班次

--------
本人其他路線建議(同為特別路線):
1 開辦「環吐露港旅遊巴士」服務
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1064521&extra=page%3D1&mobile=2
2 開辦紅館散場特別路線87R及E21R
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1065860-1-1.html
paul2357paul 發表於 2018-7-25 23:43 | 顯示全部樓層
係搞既每次會展有大活動都要開,何止淨係書展。
ATSE40 發表於 2018-7-26 10:27 | 顯示全部樓層
而家930灣仔深夜開2335-0055仲係20分鐘一班,會唔會有人搭嗰條貴差唔多一倍而開半個鐘一班,0000就尾車嘅130R?
腦補當真,真要補腦
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-26 10:59 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2018-7-26 10:27
而家930灣仔深夜開2335-0055仲係20分鐘一班,會唔會有人搭嗰條貴差唔多一倍而開半個鐘一班,0000就尾車嘅13 ...

一句,願者上釣

隔離有平靚正嘅978搭,一樣有唔少人揀坐收成$40嘅178R

所以話呢,唔好低估呢類「趁火打劫線」嘅威力喔
洗手、洗手、洗手!
Alex7808 發表於 2018-7-26 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層
130R,城巴ban硬。首先因為930去到0055才開出尾班車,第二 130R為什麼會比你免費轉乘930?
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-26 13:43 | 顯示全部樓層
Alex7808 發表於 2018-7-26 13:25
130R,城巴ban硬。首先因為930去到0055才開出尾班車,第二 130R為什麼會比你免費轉乘930? ...

1 你咁比冇意思。經灣仔北嘅104尾班車23.50先喺堅城開出,咁咪唔洗開105R?大把紅館散場線開出時正線仲有服務,部份直程喺紅磡站總站就有得坐,咁咪通通唔洗開?開130R,可以諗得好複雜,亦可以諗得好簡單:俾書展散場市民一站直到目的地嘅特快服務,等佢哋儘快翻到屋企

2 點解唔得?130R唔到葵興、大窩口,甚或荃富街一帶喎;俾佢哋免費轉930,總額$30.0,都係遠比一程930賺得多
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-26 13:49 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-26 10:59
一句,願者上釣

隔離有平靚正嘅978搭,一樣有唔少人揀坐收成$40嘅178R

就算俾你話978灣仔北尾班開23.30,而930尾班開00.55

但即使單睇23.00,23.30兩班178R,都有唔少人搭喎,起碼唔係運凳先
洗手、洗手、洗手!
384047x 發表於 2018-7-26 17:12 來自手機 | 顯示全部樓層
130r
紅隧慣性塞車,一定慢過鐵
有冇人會咁傻唔撘地鐵?再唔係小弟都會揀撘930糸
另外走線方面又停葵涌廣場又停新都會?2站之間未免太近,二者擇其1即可
而且停完葵芳再去荃灣既話相信九巴會即刻開934r,依934a方式埋站搶客
反建議開 130r/930r,131r/931r,分別跟930/930x埋站,分分鐘效果更好

162r
唔通糸屯轉叫人轉車?要轉車咁你條線有咩吸引力可言?甩走屯轉才是正道
同樣分拆為162r/962r,163r/963r,分別跟962b/962x埋站,咁先有吸引力

兩線行西隧我認為咁先可以掠水,尤其係130r,唔夠鐵快死硬
ATSE40 發表於 2018-7-26 17:34 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-26 10:59
一句,願者上釣

都叫唔少,真係大開眼界。(定係你喺啲相度睇到啲我睇唔到嘅嘢?)
腦補當真,真要補腦
paul2357paul 發表於 2018-7-26 23:52 | 顯示全部樓層

一句,願者上釣

最好開埋例如南區版既66R,90R,30R會展新翼分別直達深淺水灣馬坑赤柱與鴨島與香港仔田灣置富花園華富貝沙灣數碼港。