hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 紅色小巴營辦商爭取午夜開放禁區
開啟左側

[其他] 紅色小巴營辦商爭取午夜開放禁區

心繫香港 發表於 2018-7-29 00:15 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-7-28 19:16
就算政府開放禁區,都只會開放非禁區地方的禁區道路,但成個區都係禁區就一定無行。
...

又有道理ge,不過睇吓今次政府點講吧~
ricky 發表於 2018-7-29 00:19 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-7-29 00:15
又有道理ge,不過睇吓今次政府點講吧~

其實最應該開放通宵紅巴禁區係青衣,得N241/N41X巴士、402S小巴撐全島。
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2018-7-29 10:25 來自手機 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-7-29 00:14
尖沙咀、西九龍、紅磡、土瓜灣通通都無車翻將軍澳(北)
旺角就得架N293/293S.............
而想N7 ...

105S咪返將軍澳北囉,N216轉N293咪尖沙咀返將軍澳北囉

仲有呢啊坑口大帝,唔鍾意N293咪去觀塘彩虹轉102S、11S囉,通宵線係咁架啦,有車你搭咪算好囉
心繫香港 發表於 2018-7-29 12:57 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-7-29 10:25
105S咪返將軍澳北囉,N216轉N293咪尖沙咀返將軍澳北囉

仲有呢啊坑口大帝,唔鍾意N293咪去觀塘彩虹轉102S ...

即係咁,我廢事考究亦唔清楚你ge來歷究竟係山上大帝、定係見到山下唔洗陪你兜山上即反、定係怕山上唔夠客所以扯住山下唔畀有自己ge線、定係連山上可以提速都反,但我淨係知道105S、11S、102S同觀塘道係冇任何轉乘優惠、而3條線根本全部唔入尚德,尚德出尖沙咀係冇N796同293S、係冇N796同293S、係冇N796同293S,重要嘢要講三次廢事你陣間又全段唔睇然後唔知回應d咩。
我唔知你對錢有咩concept,但我淨係知105S、11S、102S同N293、N216係冇轉乘計劃,而日出康城同尚德更係冇全晚交通往尖沙咀。仲有如果「有車搭已經係好」,咁我服咗,即係自己有105S滿意,人地爭取開就唔得。

如果你覺得山上自己有105S而尚德以南有N796,而寶林、景林、厚德、坑口、煜明、尚德、清水灣半島、康城、峻瀅一帶就唔可以有出土瓜灣的線,甚至你覺得有105S就全個將軍澳北係有車搭,咁fine,我無話可說。

我一向都唔反對293S做旺角同將北ge,但係尖沙咀翻將北用N216轉N293時間就令人費解,甚至係講緊翻山上,時間上都只係令人勉強接受,所以先至提倡N293提速。

而如果你認為人地區爭取合理交通係大帝化,咁你講吓296D拉上康翠係咩玩法。

最後,我唔反對山上都要有合理ge交通,但如果你應該為N293係能夠令山上好滿意,咁我不妨收翻N293做提速或者開紅小ge建議,改為將N293同293S放晒去山上做總站,寶林、坑口、尚德、甚至做埋日出康城接駁到調景嶺/觀塘轉乘N796好過,我相信大家都會好滿意。
心繫香港 發表於 2018-7-29 13:00 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-7-29 00:19
其實最應該開放通宵紅巴禁區係青衣,得N241/N41X巴士、402S小巴撐全島。

青衣d通宵交通,唉 一樣棘手唉
同時可以考慮開多少少綠小,青衣都需要綠小服務~
10598C 發表於 2018-7-29 13:17 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-7-29 12:57
即係咁,我廢事考究亦唔清楚你ge來歷究竟係山上大帝、定係見到山下唔洗陪你兜山上即反、定係怕山上唔夠客 ...

冇興趣同細路仔嗌交,都唔想嘥時間睇你篇字海

我淨係想講,係你自己話“真心希望開通宵van翻將軍澳,紅綠都好啦,有就得好啦”,我咪答你有11S、102S、105S囉,嘈咩啫?

明嘅,no tunnel no say吖嘛

記住我係2樓講過啲咩
ricky 發表於 2018-7-29 18:06 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-7-29 13:00
青衣d通宵交通,唉 一樣棘手唉
同時可以考慮開多少少綠小,青衣都需要綠小服務~
...

運輸署聲稱青衣的深宵交通已足夠。不過,佢話足夠都得(通宵客量唔多),唔足夠都得(點對點路線少,而且兜路)。
前荃葵青區居民
khl265 發表於 2018-7-29 18:46 來自手機 | 顯示全部樓層
西區要N8x純粹因為小巴做得太差
KC6831 發表於 2018-7-29 19:40 | 顯示全部樓層
即係咁,我廢事考究亦唔清楚你ge來歷究竟係山上大帝、定係見到山下唔洗陪你兜山上即反、定係怕山上唔夠客 ...

我反而想知道 N293 仲可以點提速 ?

謝謝您。
wingho_cwh 發表於 2018-7-30 17:03 | 顯示全部樓層

尚德去尖沙咀係有 N796 架喎,唐明街唔上得?

佢明顯係想要旺角返將軍澳通宵小巴啦 (即係洗衣街泥鯭的做緊嘅嘢)
其實上列呢三條線各有缺點:
105S 係深宵線,三點會中途收站
11S 行嘅位唔夠客,後段係「香西線」式一車走天涯一個鐘一班,咁嘅班次連科大學生都當佢無到
基本上得 102S 係比較似樣,但 102S 衰服務範圍太細,坑口獨家村,九龍又去唔遠
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036