hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 過海隧巴 692p 路線最後改善方案建議
開啟左側

過海隧巴 692p 路線最後改善方案建議

JX9097 發表於 2018-7-31 22:44 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-7-31 11:41
整死條線係乘客呀........因為真係無人揀

問題係依家究竟係完全冇人揀
定係巴士公司唔想人揀?

以前692未取消嗰陣, 早繁同夜晚都睇得出有一班客支持
(可惜當年唔興半全日, 否則cut到半全日可能過到關)

依家692P, 專登將d站set喺冇人流嘅地方去營造冇人坐嘅"事實"
根本就係司馬昭之心

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
心繫香港 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| 心繫香港 發表於 2018-8-1 01:20 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-7-31 11:41
整死條線係乘客呀........因為真係無人揀

我反而覺得「極少人搭692P」係結果而非原因......

先唔講調景嶺未必能夠硬打地下鐵&尚德唔肯入總站,
淨係望吓當日692P「拉入坑口」已經知咩事,
其實真係只不過「拉」入坑口,而唔係「停經」埋坑口。

坑口北開ge線基本上條條都行「上半圈」「明德邨」、「重華路」,
而可見定線稍為無咁迂迴ge車(e.g. 98D, 98S, 98D寶順路班次, 98D康城班次, 297, 297P, A29)全部重華路都有一定捧場客,
甚至會多過「培成路」ge客,
而692P偏偏行「下半圈」,甚至只停「培成路」而不停途經的「煜明苑」、「銀澳路」、「厚德邨」、「頌明苑」等等
灣仔果邊又唔停「舊灣仔警署」,又「中環交易廣場」止步,呢道又失咗d客.......

乘客根本上車都唔方便,走線又。。。
咁難怪客量會咁ge

樓主| 心繫香港 發表於 2018-8-1 01:29 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-7-31 11:22
基本上而家係難做,因為調景嶺好大機會唔肯兜坑口,亦都會趕尚德班人走

唔知車務安排得唔得,若然得嘅話 ...

今次不得不 agree吓你講ge野
如果入埋坑口,調景嶺一定唔肯;不過如果用放尚德總站換兜坑口,我相信尚德班客又無咩所謂ge

至於車務安排果方面,我估依家頭新巴果兩班都未至於蝕(or只係蝕少少啦),但九巴果班我估係蝕ge,
所以如果九巴果2班要提早開出搶客,仲要新巴拆線放走坑口(雖然依家692P基本上唔點停坑口所以坑口都無咩客)未必會肯

唯一就係可以放開調景嶺,改尚德坑口出九龍;又或者可能要轉新巴獨營先拆得到線 (不過聽人講連新巴都想入紙取消啦,唔知真假,如果係就凶多吉少loo
10598C 發表於 2018-8-1 01:40 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-8-1 01:29
今次不得不 agree吓你講ge野
如果入埋坑口,調景嶺一定唔肯;不過如果用放尚德總站換兜坑口,我相信尚德 ...

今次分段好好多,呢個要講返先

我唔知九新負責邊啲班次啦,但如果係我計劃中,兩巴係唔會有搶客嘅事發生,
因為我計劃中,692P係恢復原來彩明做總站嘅路線,只係班次減兩班

至於減走嘅兩班,改做清半同坑口外圍,之後就指出,並兩者(調景嶺線同清半線)可以改為相近時間開出,配合而家頭兩班比較多人呢樣野
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-8-1 01:58 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-8-1 01:40
今次分段好好多,呢個要講返先

呢個方案當然對居民最好,不過我有幾個擔心:

1. 692P現時ge客量...... 話係根本無人搭又好、人為又好,
運輸署會唔會再肯拆多條線出黎呢~ (拆線某程度上算係「開辦新路線e.g. 693P」)

2. 安達臣依家其實非繁都可以頂閘(e.g. 214)而我估佢又幾好賺,
九巴未必肯再冒險拆692P而唔係順理成章加車落214果度 (仲有條290X wo)

3. 692P頭兩班就最好客,新巴基本上就算坑口只有1,2個客都係佢食埋,
又點會肯拆出黎益對家呢~

4. 甚至乎692P唔取消ge話,點改調景嶺客都未必想,
因為點都至少要兜尚德,無咩分別就不如維持現狀……

所以方案係咁多個之中最好,但係我擔心好難過到,
甚至比尚德經坑口ge方案可能更難過到..........
10598C 發表於 2018-8-1 08:51 來自手機 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-8-1 01:58
呢個方案當然對居民最好,不過我有幾個擔心:

1. 692P現時ge客量...... 話係根本無人搭又好、人為又好,

反正冇新增資源,都係四部車,對於巴士公司嚟講其實冇分別,後兩班車更加因為改左時間而可能多啲客

咁改對於彩明班人就係起碼變返車等人,唔駛再做中途站

不過反正睇得出巴士公司同運吉都係想692P死,其實掙扎嚟都冇乜用,比安達臣疏導油塘站係好事,只不過到時候西貢又會話觀塘山搶資源架啦
 樓主| 心繫香港 發表於 2018-8-2 02:22 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-8-1 08:51
反正冇新增資源,都係四部車,對於巴士公司嚟講其實冇分別,後兩班車更加因為改左時間而可能多啲客

咁改 ...

最尾呢句真係正解......
240798790262289 發表於 2018-8-5 01:36 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-8-1 08:51

咁改 ...

假如692p取消,
咁唔知果4部車會放去邊度呢?
10598C 發表於 2018-8-5 01:51 來自手機 | 顯示全部樓層
240798790262289 發表於 2018-8-5 01:36
假如692p取消,
咁唔知果4部車會放去邊度呢?

安達臣掛 290X掛
你知架啦,九巴最叻收將軍澳資源嚟服務安達臣
240798790262289 發表於 2018-8-5 01:56 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-8-5 01:51
安達臣掛 290X掛
你知架啦,九巴最叻收將軍澳資源嚟服務安達臣

Wiki話,692p九巴班次係由296A,98A抽車
如果有借冇還 真心RIP

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
心繫香港 + 3 98A,296A陰公豬豬

查看全部評分