hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 香港興建環狀鐵路的可行性
開啟左側

香港興建環狀鐵路的可行性

巴士的膠 發表於 2018-8-3 09:59 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時香港的鐵路網主要服務市區-新市鎮及各大住宅區,然而隨著新界的工作人口越來越多,新界-新界的需求亦日漸增加。惟現時來往新界各區或九龍東/將軍澳-新界西/九龍西,乘坐巴士或鐵路均需途經繁忙路段。若能興建環狀鐵路線,將可分流大量並不是前往繁忙地區的乘客。

大致建議如下:

新北環綫:屯門碼頭-良田-屯門54區-洪水橋-頌富-橫洲-牛潭尾-福全山-祥龍圍-粉嶺

西部外走廊:屯門碼頭-內河碼頭-港珠澳大橋-東涌東-東大嶼-堅尼地城

港島快線:堅尼地城-中環南-銅鑼灣南-鰂魚涌-小西灣

香港東環線:小西灣-佛堂洲-百勝角-科技大學-蠔涌(預留)-大水坑-大學

大學-粉嶺段,可考慮使用現時東鐵綫路段,東鐵綫則拉直提速

主要客源:
大西北-港島
港島-馬鞍山/沙田
新界東-大西北

歡迎討論
238X 發表於 2018-8-3 11:24 | 顯示全部樓層
建議請去 F1 板
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 巴士的膠 發表於 2018-8-3 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-8-3 11:24
建議請去 F1 板

走線純粹係概念,主要想講各新市鎮同新界-港島間欠缺地鐵,尤其將軍澳-沙田、沙田-荃灣、上水-元朗、屯門-東涌/機場、大西北-港島,呢幾段巴士客量都好高,將軍澳經將隵、大老山入沙田同沙田經城隧入荃灣更加係塞車。

沙田-荃葵可在第二南北走廊解決,但其他似乎更加無聲氣,新界去港島要喺九龍轉車/過路,亦造成九龍區日日塞人
384047x 發表於 2018-8-3 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層

成本問題:總共要有2條海隧,港鐵肯唔肯先?客量又足夠咩?
香港黃毛小子 發表於 2018-8-3 13:38 | 顯示全部樓層
屯門唔係要一條咁樣嘅鐵路,

而一條可以快速連接市區樞紐/商業中心區,又可以深入到屯門各屋苑地段嘅通勤鐵路。

好似將軍澳綫咁,有兩條支線,

一條服務屯門南(望后石-屯門南-三聖-掃管笏),一條服務屯門西北/市中心(54區-田景-紅橋-屯門公園)。

然後中間不停站,高速奔向「荃灣西」接駁西鐵,

然後「荔景-黃大仙-鑽石山-九龍灣西-觀塘南-茶果嶺-油塘」,以類似走線分流荃灣綫/觀塘綫負荷。

(起動九龍東/啟德發展計劃,皆會進一步加重觀塘綫負荷。)

怒我直言,樓主嘅建議直頭係浪漫公帑嘅「大白象」,對於新界居民黎講冇乜價值。

仲有政客提倡嘅「屯荃鐵路」,

青公得嗰咁少人口居然要停四個站,仲要只係去到「荃灣西」,加重西鐵綫負荷。

屯門應該要有一條真正屬於屯門嘅鐵路「屯門綫」,而唔係同元朗人迫哂落一條西鐵喥。

將軍澳接近50萬人口都可以有兩條地鐵綫,

屯門又有50萬人口,並且仲會陸續發展,未來更可能突破70萬人口大關,

點解屯門唔可以有一條真正屬於屯門嘅鐵路?咁樣公平咩?

學阿田話齋,冇新鐵路時間表,政府唔好諗住打屯門主意,

係咁發展住宅項目,不斷加重區內交通負荷,但又唔肯放錢落去搞好交通基建配合。

樓主| 巴士的膠 發表於 2018-8-3 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-8-3 13:38
屯門唔係要一條咁樣嘅鐵路,

而一條可以快速連接市區樞紐/商業中心區,又可以深入到屯門各屋苑地段嘅通 ...

反而好奇點解要去荃灣西?

現時屯馬綫可以一程直達啟德、尖沙咀,鑽石山轉觀塘或者啟德轉輕軌去商貿區都唔算轉折,商貿區去九龍西可考慮起九龍東西線,在南昌轉屯馬綫。

#1個建議已經可以由屯門直達中環、鰂魚涌,睇唔到點唔到中心區法,至於青公(何福堂、景峰、虎地)居民定屯門西(山景、大興、良景、寶田、54區)人多,所以我建議行良田果邊,青公繼續行去兆康站
99MAN 發表於 2018-8-3 15:58 | 顯示全部樓層

俾巴士條生路行好喎
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
香港黃毛小子 發表於 2018-8-3 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-8-3 15:24
反而好奇點解要去荃灣西?

現時屯馬綫可以一程直達啟德、尖沙咀,鑽石山轉觀塘或者啟德轉輕軌去商貿區都 ...

我講嘅「屯門綫」唔剩止去到「荃灣西」,而係同「荔景-油塘」一段連成一線,直達東九龍。

停「荃灣西」係因為可以同「西鐵綫」交換乘客,未來如果計劃起「荃沙綫」,更可作為一個鐵路樞紐站。

「西鐵綫」主要客倉係天水圍,其次係元朗。

屯門則比較少人搭,可能係因為要屈上元朗先出到市區嘅關係,所以大多數都係搭去天水圍嘅短途客。

屯門/元朗夾埋嘅人口已經過百萬,冇理由將兩區對外交通需求谷哂落一條西鐵喥。

何況遲下洪水橋/元朗南會發展,屯門望后石又話要起公屋,人口至少增加30萬,一條西鐵綫點頂得順?

你個建議係喺「東大嶼都會」成事後,先至有需要起。

事實係單靠屯門過海客源,係不足以支撐起一條重鐵運作。

而且只係深入到屯門西北民居地段,其他地方要依賴輕鐵接駁,已經好難吸到客。

我講嘅「青公」係指「青山灣-柴灣角段」,唔係「虎地-青山灣段」。

我提倡嘅「屯門綫」係可以做哂「屯門-西九龍」、「屯門-東九龍」、「屯門-港島」嘅客源,

並且深入屯門大部分民居地段,快速連接市區樞紐站,客流量必然足夠支撐起一條重鐵運作。
香港黃毛小子 發表於 2018-8-3 16:23 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-8-3 15:58
俾巴士條生路行好喎

鐵路有需要起就應該起,冇理由因為部分私人企業嘅利益,而犧牲公眾利益。

當年巴士公司開十幾條過海隧巴線打冧各條渡輪線,邊個又可憐過佢地?

照你咁講,幾十年前的士/小巴/巴士都唔應該出現,畀條生路人力車夫行好喎。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hokachung + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| 巴士的膠 發表於 2018-8-3 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-8-3 15:58
俾巴士條生路行好喎

巴士到時又可以調去孤島區,如皇后山邨、安達臣服務,而且巴士調動靈活,點會無生路