hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 稱國產勝英日韓既梁國權out了 會否令再引入非國貨帶來曙 ...
開啟左側

稱國產勝英日韓既梁國權out了 會否令再引入非國貨帶來曙光

city_alexander 發表於 2018-8-10 00:41 | 顯示全部樓層

樓主| GK9141 發表於 2018-8-10 00:48 | 顯示全部樓層
city_alexander 發表於 2018-8-10 00:41
依家就算換人,之前地鐵訂落既新車無可能會因換人而停止
過左呢批大陸車,南韓車之後,下次大規模訂新列車應該 ...

應該唔洗20-30年
東涌線,機場快線堆A-train太殘,據悉好大機會唔翻新直接換車
下一次訂車好可能係A-train退役
WHYB630 發表於 2018-8-10 03:54 | 顯示全部樓層
GK9141 發表於 2018-8-10 00:48
應該唔洗20-30年
東涌線,機場快線堆A-train太殘,據悉好大機會唔翻新直接換車
下一次訂車好可能係A-trai ...

老老實實,未用夠35年我又唔信龜記肯退哂佢.....
rickywk 發表於 2018-8-10 08:53 | 顯示全部樓層

WHYB630 發表於 2018-8-10 03:54
老老實實,未用夠35年我又唔信龜記肯退哂佢.....

但電氣組件應該無零件換,隨時頂多五年就要退
kei_hk 發表於 2018-8-10 09:58 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-8-10 08:53
但電氣組件應該無零件換,隨時頂多五年就要退

電器組件以至其他機件有無零件供應問題﹐我就唔敢講。

但係預左廿幾年要做一次翻新﹐翻新唔係單單只係做門面裝飾﹐而係為一些零件/組件提升﹐用一些新設計組件取代供應日漸出問題舊組件。

當做完一條翻新的大數﹐同埋換新車的大數﹐一便比較睇下差幾多錢﹐做管理的就自然識得選擇。

以市區線M車來講﹐原本都打算做第2次翻新﹐但係都改為大部份車直接換車及少部份車做翻新﹐最終改為全數換新車。
當時都有人提過﹐新車係貴過做翻新﹐但係翻新點都有一些問題係解決唔到。
而新車理論上應該更節能﹐日後的營運成本應該可以降低。
計埋這些數之後﹐點解仲要用舊車?

而東涌線及機場快線列車﹐早已經傳了唔再做翻新﹐直接用多幾年(以原定翻新年期)﹐之後直接換新車。
至於實際用幾多年﹐這就係水晶球問題了。
我估係27-30年就應該會直接換新車。

leo_ku 發表於 2018-8-11 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-8-11 09:32 來自手機 | 顯示全部樓層

ben1985623 發表於 2018-8-11 11:29 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-8-10 09:58
電器組件以至其他機件有無零件供應問題﹐我就唔敢講。

但係預左廿幾年要做一次翻新﹐翻新唔係單單只係做 ...

唔知會唔會更換訊號系統時一併更換呢,之前AEL A-TRAIN今年初有招標過更換座椅面,地毯
P1X3L YOLICA FANS
kei_hk 發表於 2018-8-11 11:40 | 顯示全部樓層
ben1985623 發表於 2018-8-11 11:29
唔知會唔會更換訊號系統時一併更換呢,之前AEL A-TRAIN今年初有招標過更換座椅面,地毯
...

幾時換車﹐定係做大翻新?   你搵個水晶球問下它啦。

至於座位面﹑地毯﹐這些就係有損耗性﹐唔可能用十幾年都唔換的﹐幾時換都可以的﹐亦唔算係什麼複製工序。

ayuorion 發表於 2018-8-12 15:19 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-8-11 09:25
一開口用D咁既稱呼侮辱大陸人,你把口真係臭過坑渠。

上次九西補選鄭生名聲好,年青有為做實事,地區工 ...

年青有為做實事?
鉛水唔查,元朗站沉降就話細過眼睛仔唔查,
到而家沉到土瓜灣自己果區先走出黎做騷,成個黨既奇葩都真係夠曬出眾~