hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 凌晨一點 沙田站往荃灣站
開啟左側

凌晨一點 沙田站往荃灣站

tonychow 發表於 2018-8-12 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

假設我搭最後一班南行東鐵到沙田,落車已經接近一點,正常情況下城隧尾車已過沙市。
我想收集返荃灣站嘅方法,有幾個前提:
1. 唔搭小巴(紅綠小都唔搭)
2. 盡量唔行路
3. 盡量減少等車時間,但我唔介意轉車
4. 如非必要,我唔想繼續搭鐵落九龍塘/旺角東/紅磡或者九龍東,但如果會平好多嘅話一樣歡迎提出。
5. 我暫時方案係搭到紅磡轉 N241 再轉 N260,雖然好似算平,但基於呢種搭法係兜大圈,加上去到美孚要死等 N260,咁搭唔算好好,所以如果差過呢個方法就唔需要提出。另外我搭尾班東鐵,到黃大仙如無意外應該趕唔到尾班 38。
6. 如果只搭九巴可以加快車程而買月票計落唔會貴好多,我唔反對買月票。不過基於我有時會喺大西北之間來回,搭九巴係唔方便嘅,所以盡量唔好,另外可以假設去程搭九巴只需要 $10(荃灣往大埔/沙田)。
有無建議?
cong 發表於 2018-8-12 22:33 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2018-8-13 01:24 | 顯示全部樓層

唔知你介唔介意講講你成個行程係如何?

照返你所講既時間推斷,我估你應該係搭東鐵南行尾車啦
如果係由北區個邊出發,其實 279X 聯和墟尾車 0025 先開,落到大欖隧道轉 N269 落荃灣(日間荃灣線尾車都係 2355-0010 開,279X 尾車落到大欖應該走晒 ga la,落到青衣應該得返更貴既 N31 同 NA31 轉),車費 $27.6

如果你係由中大/大埔區出發、或者係北區出發但趕唔切 279X 尾車既,倒不如搭北行東鐵到上水,轉 276P 到元朗,再轉 N269 出荃灣
由上水出發,車費為 $21.8;大埔墟站出發,車費為 $26.2;大學站出發,車費為 $27.9
但留意,尾班往上水既東鐵到上水站既時間係 0101,駁唔到 0100 開既 276/276P 尾車

希望可以幫到你
 樓主| tonychow 發表於 2018-8-13 11:03 | 顯示全部樓層

先感謝兩位。
我離開嘅地點可以係大埔/沙田/中大,但會接近東鐵站,可以趕到東鐵南行尾車。
我都無諗過上水轉。如果喺大埔走趕東鐵尾車去上水,只要無 delay,我應該勉強可以趕到 276A 尾車,不過我就要入天水圍夜晚遊車河,況且咁樣搭亦有一定風險
482 其實都唔係唔得,但我搭東鐵南行尾車應該趕唔到 0100 班 482,而我唔清楚 0130 前仲會唔會有車開。另外返到荃灣我仲有一程駁腳要搭。我住荃景圍附近,會選擇 N39,唔肯定 482 落車追唔追到 0200 班 N39。
另外如果我大埔/沙田走,可能會直接唔搭鐵而搭巴士(例如 N271)出返市區先,所以如果有月票我就懶得上水轉了。不過 0100 N170 係對家時段,買月票都無用。
peterkwan 發表於 2018-8-13 13:30 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-8-13 11:03
先感謝兩位。
我離開嘅地點可以係大埔/沙田/中大,但會接近東鐵站,可以趕到東鐵南行尾車。
我都無諗過上水 ...

搭鐵去到黃大仙唔知追唔追到尾班 290A 呢?

ATENU135 發表於 2018-8-13 13:58 | 顯示全部樓層
482若按時間表開,因15-30分鐘一班,即最遲1:30到,應該1:45-55到荃灣站,應趕到尾班n39,唔得就行/taxi/Uber
AD15113 發表於 2018-8-13 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層

未必得, 因為睇過E T A 通常尾班車一點鐘就會到黃大仙
Snoopy@FB8617 發表於 2018-8-13 15:46 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-8-13 11:03
先感謝兩位。
我都無諗過上水 ...

就算482得0130一班應該4個字內到荃灣
夠時間行過去力生廣場/荃灣站搭N39
出市區再返入荃灣要用太多時間...

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| tonychow 發表於 2018-8-13 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層
好。最後想問問 482 通常有幾多人等?如果我接近開車(例如 0125)先到總站排隊會唔會好大機會上唔到車?
ATENU135 發表於 2018-8-14 17:09 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-8-13 16:17
好。最後想問問 482 通常有幾多人等?如果我接近開車(例如 0125)先到總站排隊會唔會好大機會上唔到車? ...

IDK,可以嘅咪穩陣早D排隊lor