hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 再多13部荔廠12.8米水塘調入屯廠
開啟左側

再多13部荔廠12.8米水塘調入屯廠

KU1391 發表於 2018-8-17 14:35 | 顯示全部樓層

KC8249 發表於 2018-8-16 13:46
42A而家留五架其實都差唔多

繁時有43C幫補,平時喜歡就拖兩三卡埋站

照你咁講,屯元天既密線都唔洗點用12.8啦

你不如每日夜晚7點到11點睇下美孚咩環境

9點打後成日等7-10分鐘,都要睇運先上到

每星期都有30幾人排,起碼第2班先清晒客

呢班唔上等9分鐘(有41上既話仲耐先番到家)

上繁我唔講

講星期六日9-9:30,11-2, 12.8都隨時飛尾站出九龍
下一班係就係7分鐘後到

話說而家都唯有打劫別線d 12.8黎用,日日2,3架...。
HR1377 發表於 2018-8-17 15:02 來自手機 | 顯示全部樓層
KU1391 發表於 2018-8-17 14:35

其實42A應該好似41A模式重組,42A到達旺角後直接上公路去青衣(來回程繞經尖沙咀並取代242X,不停美孚),43C恢復全日集中做深水埗、長沙灣、美孚去青衣
士刁拔尼.奧 發表於 2018-8-17 16:51 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2018-8-16 17:17
我當日就正正係呢個情況喺油麻地上60X
睇APP仲有兩三個字先有63X, 夜晚十點幾多數唔塞車, 咁就不如照搭60 ...

一班青公客,十個咪算係咁囉
時間唔算耐,仲有有一啲係諗住一程返到新墟虹橋會等佢嘅
有時一程車好過為咗快而行去坐58X或者屯轉跳車
CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2018-8-17 17:08 | 顯示全部樓層

Kirino 發表於 2018-8-16 20:25
死等63X嘅可能真係去藍地ㄧ帶呢,始終63X有獨市位,一定有客會冇得揀,只可坐63X ...

其實係證明咗63X有增長空間,除咗唯一選擇外
63X係一條咩人都啱的萬能線咁滯…

去洪水橋63X同268X打和但有得坐
響旺角就啱時間坐63X落屯公三站好過58X
油旺轉車客用佢快10分鐘
不過前題係︰就啱時間囉!

你見63X有N線柯打時段開到12分鐘一班
同正常兩繁時段客量相近時
咁啲客響邊度嚟?

所以點解由第一日諗住60X過車俾63X加班係十分正路
一架兩架已經夠推到63X落10分樓下,應付中間會轉車的乘客
而減一兩班60X,換返啲12800俾佢,條數一上一落,載客量不變
俾人感覺好啲,但又可以做到掠水也好,強化轉車功能也好,分流又好啦
CZ_6686還錢!
384047x 發表於 2018-8-17 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層
KU1391 發表於 2018-8-17 14:35

非質疑42a客量
但42a經常拖卡又係事實,我成日兩繁見一班12.8頂唒聞,一班少過廿人
其實42a一半車掛12.8都不過分
不過對九巴黎講,佢寧願放12.8清又高客量又高盈利既大西北線(58m),咁12.8放42a少都無法
GW4866 發表於 2018-8-18 00:48 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-8-17 15:02
其實42A應該好似41A模式重組,42A到達旺角後直接上公路去青衣(來回程繞經尖沙咀並取代242X,不停美孚), ...

其實一直都講過42A要改特快收費會兩級跳
乘客同區議員會接受得到?

只有最簡單既方法係直接搞242X同42A減班及開太子起載短棍
打開門,行出去,去遠啲!
樂仔〞 發表於 2018-8-18 01:52 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-8-17 22:03
非質疑42a客量
但42a經常拖卡又係事實,我成日兩繁見一班12.8頂唒聞,一班少過廿人
其實42a一半車掛12.8 ...

42A 間唔中都有加班車走出嚟
拖到亂七八糟又少客真係唔出奇
HR1377 發表於 2018-8-18 09:14 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-8-18 00:48
其實一直都講過42A要改特快收費會兩級跳
乘客同區議員會接受得到?

42A減班和改太子起載,遲早可以同43C合併
但242X全日同埋改行青葵公路同埋經尖沙咀,其實對乘客有利