hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦將軍澳大埔巴士線
返回列表 發新帖
開啟左側

建議開辦將軍澳大埔巴士線

214P_world 發表於 2018-8-30 21:50 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-8-30 15:56
74X已經有98A/296A轉乘
想節省時間就兩程付正價喺
大老山隧道上798,不過繁時有

可惜,要開工業邨直出觀塘線,唔係咁易
原因係將軍澳/觀塘山區有好多地區更逼切需要開觀塘線

- 安達尚可以行落寶達搭98A、13M

- 安泰要行到秀茂坪搭13M,或者搭巴士小巴去藍田/九龍灣轉車,極唔方便
- 坑口只有繁忙時段繞經南豐、厚德、景林、新都城、茵怡的98A特別班次,或者296A都做緊回程但佢仲未離開將軍澳區ge 98A,小巴要接近10蚊,需求唔細但根本冇選擇
- 將軍澳南有4班796S,搭得到果4班係好方便,但全日只有4班,根本做唔到全日來往觀塘ge需求,所以經常載空
- 之後再數就係清水灣半島/康城,港鐵班次不斷加緊班,而且港鐵繁忙時間同非繁忙時間,都仍然有大量剩餘乘載力,要直出的話客量未必咁好
- 最後就係做康城都未必會做埋工業邨,因為望吓現時298E都知,非繁忙時段工業邨真係無咩客,要說服巴士公司開線唔係咁容易
kitarolo 發表於 2018-8-31 07:37 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2018-8-30 21:50
可惜,要開工業邨直出觀塘線,唔係咁易
原因係將軍澳/觀塘山區有好多地區更逼切需要開觀塘線

你講得啱,運輸署
政策都唔想咁多巴士
落觀塘、安達/安泰都
被安排到藍田轉乘港鐵,
797M嘅班次再加埋轉車
次數太多……所以科學園及
將工呢類「小眾」路線只能
開到最近港鐵站,仍難解決要
三程車嘅問題。
PPRBBI 發表於 2018-9-9 14:40 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-8-31 07:37
你講得啱,運輸署
政策都唔想咁多巴士
落觀塘、安達/安泰都

298E可否拉出觀塘?
kitarolo 發表於 2018-9-9 20:31 | 顯示全部樓層

PPRBBI 發表於 2018-9-9 14:40
298E可否拉出觀塘?

#11已經講得好清楚
觀塘山區更有迫切性

本來796X都係一個突破
勉強算做到將工轉咗出去
而令部份乘客唔需要三程車
偏偏早繁就唔入將工……

一陣又話將工有非專已夠……
298E就算可延至觀塘,都要面對
停唔停坑口站及雙向分段等問題。

樓主建議係想提供
科學園至老隧、將工至老隧
轉乘嚟避開觀塘道,無奈老隧
轉乘在繁時亦屬不切實際。
ben1985623 發表於 2020-11-2 11:20 來自手機 | 顯示全部樓層
不過74x要兜去四美街,荷里活,加上觀塘道長期塞車,建議開設大埔-將軍澳巴士線係最好大埔
ViviTse 發表於 2020-11-3 03:03 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-8-15 20:38
大埔直接來往將軍澳需求未必太大
但九巴有隧道轉乘就唔係咁講
當然, 依家運吉招將馬線

呢條線需求又未必太細嘅,不過支唔支撐到非繁20就難講

btw 如果淨講兩繁,大學站整返部拍卡機的話,淨做大隧<>大學站+將埔通勤都已經fatfat
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
cx838 發表於 2020-11-4 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層

原來係2年前的建議。以將軍澳工業邨計,根本冇人去大埔工業邨,98轉74X都快唔少
PPRBBI 發表於 2020-12-28 18:15 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-8-15 20:38
大埔直接來往將軍澳需求未必太大
但九巴有隧道轉乘就唔係咁講
當然, 依家運吉招將馬線

好奇2018年點解RPP出將馬線(而非將埔)

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 同問 +1

查看全部評分

JX9097 發表於 2020-12-29 08:26 | 顯示全部樓層
PPRBBI 發表於 2020-12-28 18:15
好奇2018年點解RPP出將馬線(而非將埔)

漿糊傳聞九巴上呈過將埔線畀運吉
但係運吉ban咗
然後「唔知點解」冇耐就出現咗將馬招標線
跟住就依家見到嘅將馬一拆二
ViviTse 發表於 2020-12-29 16:25 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-12-29 08:26
漿糊傳聞九巴上呈過將埔線畀運吉
但係運吉ban咗
然後「唔知點解」冇耐就出現咗將馬招標線

講起我都有D興趣想知「將埔線」果單嘢係點,唔知個傳聞有無更多相關資料呢?
btw 斷估「將埔線」客源應該闊過「將馬線」掛,加上馬鞍山有半條798轉682
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆