hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議297回程改路
開啟左側

建議297回程改路

TommyS58 發表於 2018-8-23 15:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議297往坑口方向改經承啟道前往九龍灣商貿區

297往坑口
1. 紅磡碼頭
(原線)
5. 北拱街
6. 石塘街
7. 浙江街
8. 上鄉道
9. 盲人輔導會,土瓜灣道
10. 沐安街
11. 宏天廣場
12. 臨華街遊樂場
13. 企業廣場總站
14. 茵怡花園
(原線)
21. 坑口北

收費及班次不變

好處:
更深入土瓜灣下路
毋須受九龍城迴旋處擠塞
來回路線對等
壞處:
上路原有客源須改搭其他路線

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
214P_world + 10 終於唔洗兜路

查看全部評分

~~
YY487 發表於 2018-8-23 18:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
10598C 發表於 2018-8-23 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
咁改下繁分流唔到105、98C嘅乘客
214P_world 發表於 2018-8-23 22:16 | 顯示全部樓層

贊成,回程終於唔洗兜路

不過請問啟承道後九龍灣,可以唔入沐安街調頭嗎?(我唔太熟路
214P_world 發表於 2018-8-23 22:18 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-8-23 18:49
咁改下繁分流唔到105、98C嘅乘客

可以開辦11x特別班次服務紅磡,土瓜灣,新蒲崗來往秀暉樓、寶達、安秀道,與98S同時協助分流98C客源。
 樓主| TommyS58 發表於 2018-8-23 22:25 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2018-8-23 22:16
贊成,回程終於唔洗兜路

不過請問啟承道後九龍灣,可以唔入沐安街調頭嗎?(我唔太熟路 ...

沐安街呢個係特登兜
始終啟晴德朗都冇理由只經不停
~~
ATENU135 發表於 2018-8-23 22:48 | 顯示全部樓層

TommyS58 發表於 2018-8-23 22:25
沐安街呢個係特登兜

兜入啟晴邨咪仲好
 樓主| TommyS58 發表於 2018-8-23 23:42 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-8-23 22:48
兜入啟晴邨咪仲好

咁樣?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
~~
toby_tl10 發表於 2018-8-24 00:23 | 顯示全部樓層

第一
始終都會有巴士行承啟道嘅,不過想問有冇建議替代服務畀收影響乘客?

第二
如果要行承啟道嘅話,建議啟華街後經宏光道(北行)、啟禮道、宏照道返回原線
停站:宏天廣場、九龍灣運動場、九龍灣臨華街(原線)

To infinity... and beyond
10598C 發表於 2018-8-24 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層

TommyS58 發表於 2018-8-23 22:25
沐安街呢個係特登兜

其實如果對照297去程經啟德隧道,係唔應該停站添...