hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2018-2019 過海隧道路線重組(第一階段)
開啟左側

2018-2019 過海隧道路線重組(第一階段)

ky927 發表於 2018-8-26 20:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因應三條過海隧道的巴士路線網發展已久,部分路線受路面擠塞情況嚴重而影響客量;因此建議全面檢視隧道路線服務,提升客量之餘,亦為巴士公司更有效運用資源。

第一階段,路線交換獨營

希望透過轉為獨營,可以讓巴士公司有效運用資源外;亦透過獨營而向地區提供更大轉乘優惠。

第一組
103/103P  (新巴獨營)
方便與新巴23調派車隊,而九巴亦可減少一條車型限制較大路線,同時於第二階段增返雙向分段,作輔助23性質。

117 (城巴獨營)
方便與城巴8X/19 調派車隊;及於第二階段與973重組

671 鑽石山站<>鴨脷洲(利樂街)(九巴獨營)
有利與603/613/673 系列提高轉乘優惠,擴大九巴東隧轉乘範圍;

948/948P/948X(九巴獨營)
有利與青衣區內線轉乘

第二組

934系列(城巴獨營)
方便城巴車隊調動及於第二階段與930重組

904/905/914 系列 (九巴獨營)
方便九巴車隊調動及於第二階段重組

690/690P/692P (新巴獨營)
方便新巴於將軍澳區內調動資源;亦提供將軍澳區內轉乘優惠;與682/694系列提供更大獨營轉乘網。

ATENU135 發表於 2018-8-27 09:08 | 顯示全部樓層
有D線係各巴士公司都唔想要嘅你竟要其獨營!?
 樓主| ky927 發表於 2018-8-27 09:20 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-8-27 09:08
有D線係各巴士公司都唔想要嘅你竟要其獨營!?

第一階段只限於轉獨營,只要是現有路線,則不涉及取消。
ATENU877 發表於 2018-8-27 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層

有d路線獨/聯營安排已經好多年啦,你仲要郁佢地 例如934廿幾年九記獨營,你而家要城記獨營,九記俾咩? 仲有,你話某d線轉營可以方便車隊調動,可唔可以講一講?
99MAN 發表於 2018-8-27 19:02 | 顯示全部樓層

110呢?106呢?另外啲垃圾線全部比哂新創建一定冇可能通過
 樓主| ky927 發表於 2018-8-28 00:17 | 顯示全部樓層
ATENU877 發表於 2018-8-27 10:12
有d路線獨/聯營安排已經好多年啦,你仲要郁佢地 例如934廿幾年九記獨營,你而家要城記獨營,九記俾咩? 仲 ...

其實上面的都有打原因。譬如103>23 ,117>8x/19。
至於934,其實非繁時段,930/X/934,同時做,各自都低載客率,那倒不如先轉城記獨營,於下階段再併入930;交出934相對換入948讓九巴獨營;都係希望各有肉食

樓主| ky927 發表於 2018-8-28 00:20 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-8-27 19:02
110呢?106呢?另外啲垃圾線全部比哂新創建一定冇可能通過

我呢個只係第一階段,主要抽線轉獨營,不大涉及走線重組,往後還有三至四階段重組
384047x 發表於 2018-8-28 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-8-28 00:17
其實上面的都有打原因。譬如103>23 ,117>8x/19。
至於934,其實非繁時段,930/X/934,同時做,各自都低載 ...

大佬呀934轉城巴係一條線,948轉九巴係半條線咋,咁好似唔係好合理~
 樓主| ky927 發表於 2018-8-28 19:03 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-8-28 17:36
大佬呀934轉城巴係一條線,948轉九巴係半條線咋,咁好似唔係好合理~

如果按路線組別計,934系(1條)+690系(0.5條)>904/905/914  1.5條

按發展空間,亦都有948變九巴獨營(撇除車費,個人覺得948可發展空間比934大少少)

當然,交換路線,很難做到收入等價交換;但獨營左之後,管理路線嘅彈性所帶來嘅營運效益會提高更多。
因此,我建議聯營轉獨營嘅路線,並不涉及一些老牌大線,因為所牽涉嘅有太多因素;反而我建議嘅係暫時發展空間比較有限嘅路線

384047x 發表於 2018-8-28 19:37 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-8-28 19:03
如果按路線組別計,934系(1條)+690系(0.5條)>904/905/914  1.5條

按發展空間,亦都有948變九巴獨營( ...

唔怕老實講,934拆分支/做大934a其實影響930x唔少
而且934兩繁客量好高,糸非繁載客,可塑性同948比唔差得遠

反而936同930x換就合理啲,荃灣九巴做,葵涌城巴做,青衣九新一齊做,市場比例望落都似城新50%,九巴50%