hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中線問題集中討論
開啟左側

沙中線問題集中討論

QWERTYUI 發表於 2018-8-7 15:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有傳馬時亨不續任港鐵主席

無理由喎
馬生話ok咪可以繼續做囉唔係咩?

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20180807/58533672

----------
板主通告:

沙中線施工問題導致港鐵高層大地震,相關消息及新聞可能陸續有來,眼見本板於短時間內出現大量類似貼文而各自回應又不多,現特以此主題集中討論相關事宜。請站友日後將所有與沙中線(包括大圍至紅磡段及紅磡至金鐘段)施工問題及人事變動有關的貼文集中於此主題,直至另行通知。本人已將早前出現的相關貼文合併,如合併後導致回文錯亂,本人會略作編輯。

此主題只集中討論施工問題(例如其成因、過程及影響)及其所引致的人事變動等,不包括沙中線車務(例如增購列車、車卡調動及改裝)等事宜。

admin91
R1分板板主

深圳比亚迪 發表於 2018-8-7 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層
cwsj2003 發表於 2018-8-7 15:46 | 顯示全部樓層

個ceo先係重點,成千幾萬年薪
何況依家一個係唔續任,一個提早退休

唔係被炒咁即係仲有退休金?
件事搞到咁杰,拍下屁股走咗去
爛攤子邊個埋單,咪又係香港人
賴皮局長幾時辭職

tongcf 發表於 2018-8-7 15:56 | 顯示全部樓層

(轉貼新聞) 據了解港鐵將有多人離職 涉及沙中線工程問題

http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/532274/

據了解港鐵將有多人離職,涉及沙中線工程問題,運輸局局長陳凡下午4:30見傳媒,預料公布有關消息。

嘩~馬時亨肯定有份啦,其他姓黃果個工程總監都走唔甩卦~
053h4 發表於 2018-8-7 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-8-7 17:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
gu9434@24 發表於 2018-8-7 19:22 | 顯示全部樓層

世界級“做假“既鐵路公司
KMBAVC19 發表於 2018-8-7 20:22 | 顯示全部樓層
由件事爆出嚟第一日已經知呢件事好難搞

搞笑嘅係港鐵內部啲人仲諗住冚到就冚
搞到馬屎坑出嚟解釋嘅時候咩都唔知搞單笑話出嚟

開頭就話冇事嘅,我哋做好曬嘅,我哋查吓先啦
問個工程師,咩都答唔到
之後個女職員講嘅嘢同工程師嘅差天共地

報告又咁臭寸話遲交,話多野做遲交
交功課可以因為有嘢而遲交,大佬我係咪因為我打咗成日機而可以同學校講遲交
Leturer唔問候你都難啦
大佬最少點都死到啲嘢比政府先啦
份報告又報啲唔報啲,諗住有大佬照住實冇死
呀大哥明知中科同你開緊戰你都係報啲唔報啲,畀曬位人入仲唔再搞你

之後愈爆愈多嘅時候,港鐵仲諗住用法律手段強行冚咗件事
話你試下報假嘢我實告到你甩褲
中科全部有相backup,你點遮,啲相就交咗上警察
田少話寧願自己畀人話佢放流料都想查清楚

政府呢鑊算係點醒MTR
叫佢你唔好以為自己大權有政府撐腰就唯所欲為
開頭政府都諗住幫你冚
但係你態度咁差,把口又咁寸
大佬叫你交功課你唔交
人地再爆嘢嘅時候以為自己有錢夠大出大字報叫佢唔好亂講嘢
改圖則問都唔問就用,當大嘅無到
仲唔鏟鬼你

之前仲有個版友專登開帖話呢單嘢係假嘅
我仲可以當佢唔識嘢見識少放過佢
但當時話唔洗查嘅嗰班垃圾議員好早啲辭職
件事已經好鬼大鑊,全香港人都好關注嘅時候你話係假嘅唔洗查
家陣件事搞成點 我都唔多講

沙中線紅磡站部分地方就好肯定要砍掉重鍊
東鐵過海就要等多幾年
沙中線應該就會局部通車
至於禮頓完成埋香港家陣做緊嘅所有Project之後可以番鄉下耕田
呢單嘢算係還香港一個公義

評分

參與人數 1HugeC +6 收起 理由
99MAN + 6 精闢見解

查看全部評分

深圳比亚迪 發表於 2018-8-7 21:23 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2018-8-8 02:54 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2018-8-7 20:22
由件事爆出嚟第一日已經知呢件事好難搞

搞笑嘅係港鐵內部啲人仲諗住冚到就冚

還香港一個公義?我覺得你太睇得起香港人囉
一日喺共產黨治下香港只會一路沉淪
所謂處罰就係自己離職,份糧仲分分鐘袋袋平安
龜鐵「中介費」又照收

經過呢單嘢之後龜鐵會透明咗?我覺得就唔會喇

KCRC . Keep Moving