hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 九龍23系加入首架19座
返回列表 發新帖
開啟左側

[其他] 九龍23系加入首架19座

love_kmb 發表於 2018-9-4 20:18 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-9-4 18:53
少接觸69A,見網上資料寫15分鐘一班,估唔到係穩定地開緊10分鐘一班

遲啲沙中線通車之後,不如69取消加車 ...

69A落到旺角固然好,不過69可以唔駛取消,改黎做九龍灣土瓜灣會仲好。
mattwong09 發表於 2018-9-4 21:03 | 顯示全部樓層
love_kmb 發表於 2018-9-4 20:04
架19座應該係原本揸MC8105個司機開,佢開完早更架車就泊番平田總站,唔會做夜更,
只係見過幾次架車會拎去 ...

知唔知23M而家仲有冇機會會出齊個6部車?
支持1/2A代車行走觀塘線
10598C 發表於 2018-9-4 22:43 | 顯示全部樓層
love_kmb 發表於 2018-9-4 20:18
69A落到旺角固然好,不過69可以唔駛取消,改黎做九龍灣土瓜灣會仲好。

落埋土瓜灣小巴公司未必有咁多資源,反正土瓜灣未來有地鐵,推密69A同延長可能仲有著數
相反九龍灣就值得做嘅
love_kmb 發表於 2018-9-4 22:50 | 顯示全部樓層

mattwong09 發表於 2018-9-4 21:03
知唔知23M而家仲有冇機會會出齊個6部車?

早更唔太清楚,唔知架DE986仲有無做23M。如果部986係全日做24M,23M可能出齊得5架。
夜更23M出齊得四部,23B三部。
rollywang1022 發表於 2018-9-4 23:03 | 顯示全部樓層
OT一問,
69A原本咪有個司機會逐個站提乘客“扣好安全帶,坐穩啦,開車啦”,佢仲有無做?

如有嘅話佢揸邊部?好似好耐無搭過佢車
mattwong09 發表於 2018-9-4 23:09 | 顯示全部樓層
rollywang1022 發表於 2018-9-4 23:03
OT一問,
69A原本咪有個司機會逐個站提乘客“扣好安全帶,坐穩啦,開車啦”,佢仲有無做?

有,上個月先坐過佢車
冇記錯嘅話通常揸TG7258

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
rollywang1022 + 1 Thx

查看全部評分

支持1/2A代車行走觀塘線
cmho1010 發表於 2018-9-13 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層

69A 同23B/C/M比又真係幾好嘅,不過都有一兩個司機成日鬧客同揸到好chok.  坐穩喇嗰個係真係幾好嘅!
rollywang1022 發表於 2018-9-14 09:47 | 顯示全部樓層
呢間垃圾公司仲好意思申請加價到$3.5
莫非係換車成本?