hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 南區巴士路線建議(包括重組590及薄扶林-觀塘巴士線) ...
開啟左側

南區巴士路線建議(包括重組590及薄扶林-觀塘巴士線)

10598C 發表於 2018-9-3 02:00 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(其實兩個建議唔係幾關事,不過唔想開兩個post,反正都係南區,所以擺埋一個post)

1. 590留上下繁各兩班

2. 於590上午繁忙時間服務時段內,90維持於鴨脷洲邨開出,其餘所有班次均延長至海怡半島

3. 開辦新巴972線 來往海怡半島至荃灣西站

途經鴨脷洲邨、香港仔海傍道、薄扶林道(有限停站)、西區海底隧道、葵芳、葵興、大窩口、荃灣市中心

收費$16
班次全日15/20分鐘一班

設有38、42之轉乘優惠,方便葵荃乘客來往黃竹坑
設有西區海底隧道轉乘優惠,方便南區乘客來往九龍及新界

—我是分割線—

4. 開辦607線 來往華富邨華樂樓/華安樓至九龍灣

經華富邨、置富花園、薄扶林道、中環灣仔繞道、東區海底隧道(不停隧道口直達觀塘法院)、觀塘、九龍灣商貿區

收費$11.1
上下午繁忙時間單向開一班
設30X轉乘優惠,方便數碼港乘客前往觀塘

以上
請不吝給予意見
ky927 發表於 2018-9-3 16:56 | 顯示全部樓層

972 其實930<>970/970X/971 或 930<>91 八仔轉乘已經解決件事, 真係想做到海怡, 其實將971掉上鴨島, 970X搬上去石排灣, 甚至唔郁; 係970系列每小時抽2班做970B都已經KO左海怡個位.
唔係真係咁大誘因要開條線, 仲要做15/20分鐘全日呢類中上班次.

930都收$16, 一條線荃灣去到南區, 點都加$1/$2. 唔好用170/182 做藍本, 一來170行紅隧, 二來170多流水客同埋某程度係歷史留下來的問題

開607定907我會有保留. 因為一來唔知中灣繞真係快幾多,二來一個大U-turn先屈返去九龍灣, 有D多餘. 反而開907行西隧柯士甸道停1個站, 可以用埋尖沙咀/佐敦客幫條線多D客.
kay 發表於 2018-9-3 19:22 | 顯示全部樓層
590兩味/90去海怡沒有地區共識

972/607今時今日唔會開LA
南區大把線載空,又唔比人再CUT車
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 10598C 發表於 2018-9-3 19:43 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-9-3 19:22
590兩味/90去海怡沒有地區共識

972/607今時今日唔會開LA

972開左鴨脷洲邨、海怡都有得益,做唔做就睇地區人士決定啦

至於607,其實只係用一架車做,新城攞一架出嚟做未必太難
 樓主| 10598C 發表於 2018-9-3 20:03 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-9-3 16:56
972 其實930970/970X/971 或 93091 八仔轉乘已經解決件事, 真係想做到海怡, 其實將971掉上鴨島, 970X搬上去 ...

其實成件事就係複製692換290,類似796B換798咁,主要目標係鴨島

如果你話半粒鐘一班車,去做,肯定吸引唔到轉車客,做全日嘅970B仲可能比九巴嘈

972個角色除左葵荃線之外,仲想比鴨島有西隧線

至於價錢,972收$16係唔想同地鐵拉太大距離,畢竟地鐵只係收14個幾

而607唔係907,係因為唔想塞紅隧口,加上佐敦一帶已經有970,倒不如直去觀塘再去九龍灣
384047x 發表於 2018-9-3 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層
好老實,970糸已家負擔到南區來往大西北同九龍西既客,南區冇咩誘因開去荃葵全日線~而且原590用車不如全日左 X970, 班次20/1,並加密970/970x班次,起碼密啲可能清得唒乘客仲有位剩!
 樓主| 10598C 發表於 2018-9-4 00:01 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-9-3 23:25
好老實,970糸已家負擔到南區來往大西北同九龍西既客,南區冇咩誘因開去荃葵全日線~而且原590用車不如全日 ...

就係特登唔想同970系再重疊,所以反正地區有建議過鴨荃線,咁就直接做埋

何況970根本去唔到鴨島,同埋你用咩理由就可以斷定南區冇葵荃線需求?
384047x 發表於 2018-9-4 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-9-4 00:01
就係特登唔想同970系再重疊,所以反正地區有建議過鴨荃線,咁就直接做埋

何況970根本去唔到鴨島,同埋你 ...

香港仔同薄扶林道去荃葵:970<>930bbi
海怡、鴨脷洲:南港島綫轉荃灣線/東涌線再轉荃灣線快好到

得番一程過既客源,而且970<>930bbi人數唔多,荃灣雖有行街客、番工客,南區得番工客,客源單向唔好做,又有鐵竟爭,我認為開條970a, b分別去荃灣同葵涌,上/下繁合共開兩班來回(即新界2班港島2班),南區去數碼港

全日線做唔過,只會比多個机会新巴狂收970糸車比鴨荃線掠水,仲衰!
 樓主| 10598C 發表於 2018-9-4 00:43 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-9-4 00:21
香港仔同薄扶林道去荃葵:970930bbi
海怡、鴨脷洲:南港島綫轉荃灣線/東涌線再轉荃灣線快好到

實估到你叫人保鐵,我夠知可以保鐵,但鐵要由頭搭到落尾,中間仲要站站停,又唔係快,其實搭鐵唔係太吸引

重點係巴士唔慢得過地鐵,仲有位坐,巴士有一定程度吸引力,亦都因為怕競爭力唔夠鐵嚟,特登唔收太貴,以及薄扶林道只停大站追時間

由住宅區開出嘅荃葵線,其實客量都有咁上下,290已經係一個好好嘅例子

再講,你叫人走去轉一條930,兜勻葵荃內街?你認為會吸引到荃灣乘客?唔好玩啦,930X又未全日

鴨島未有西隧線,呢條972正正做返西隧轉乘,再加上970/X轉乘972等等嘅組合,仲有葵涌道西隧線盲點,我相信972係值得做全日

590而家係全日,冇理由縮完之後兩條線齊齊玩繁時,我99.9%肯定過唔到區會,論資源,南港島線同590A取消已經騰出左唔少資源

再者,你根本比唔到我任何有力嘅證明972唔值得全日,之前個個都話798、290唔值得做、將軍澳冇客云云,結果呢???

384047x 發表於 2018-9-4 01:03 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-9-4 00:43
實估到你叫人保鐵,我夠知可以保鐵,但鐵要由頭搭到落尾,中間仲要站站停,又唔係快,其實搭鐵唔係太吸引
...

290撘足全程(真正將軍澳去荃葵)既客夠支撐咁密既班次?唔緊要,有空我撘下(可能呢兩日),配合埋咁多人既290客量報告再分析!

前提系,290主力的確有黃大仙、鑽石山起點去兩邊總站既客先可以有咁密,你呢條定線唔似290咁可以執幾水客,而且唔好忘記地鐵都係頭站!

我相信972好客過590,亦支持開972,前提系2繁都夠,反而970其實未死唒,你加車落去做密啲起碼唔只荃葵,成個大西北都受惠,客源差好遠!
其餘車比930x全日即可,而家590用5-6部車,930x餘下時段可以由90運車連司機去跳飛機再加2車,90減班,3車就比970加班,咁已經得