hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組沙田區青沙路線
開啟左側

建議重組沙田區青沙路線

bennyho1004 發表於 2018-9-3 18:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

280x往沙田方向於加停寧波街並增設7.1分段收費以吸引81乘客轉用280x
81往沙田方向減至12分鐘一班

為方便火炭工業區/沙田市中心放工客,建議開辦該特別路線
280s 火炭站-油麻地
火炭站 7.1
禾寮坑路
桂地街
山尾街
火炭村
禾葷村
瀝源村
沙田大會堂
帝都酒店
青沙公路轉車站
鴉蘭街
旺角站
登打士街
加士居道

1800、1830
由81抽車行走

286x下繁分拆成上繁模式
286p加設下繁服務 南昌村-美城苑
南昌村7.1
醫局街
西九龍中心
286x原線至青沙公路轉車站
海福花園
積輝街
美輝街
美全樓
美田
美林
美松苑
美槐樓
美城苑

1800-1920 15

286x 1730至1900間開出班次不經美林及美田,班次減至20分鐘一班

246x 美田-海濱花園
美田總站 8.1
美林
大圍街市
田心村
雲疊花園
顯楊樓
顯徑商場
顯慶樓
顯沛樓
隆亭村
青沙公路轉車站
葵涌道荔景村
葵芳廣場
光輝圍
健全街
大窩口站
悅來酒店
馬頭霸道
荃灣公園
海灣花園
海濱花園總站

海濱花園總站 8.1
海灣花園
荃灣公園
聯仁街
仁濟醫院
大窩口站
葵涌公立學校
葵俊苑
新葵興花園
葵芳村
葵涌道荔景村
青沙公路轉車站
田心村
雲疊花園
顯楊樓
顯徑商場
顯慶樓
顯沛樓
隆亭村
積運街
海福花園
積輝街
美輝街
美林
美全樓
美田總站

非繁20
繁時12

46x減至9-15一班

287x如果區議會許可便全日不經柏景灣總站

上繁一半班次會改為287p
287p 水泉澳-佐敦
水泉澳總站
287x原線至青沙公路轉車站
中匯街
奧運站
銘基書院
新填地街
奶路臣街
豉油街
永星里
長樂街
吳松街
炮台街

下繁:柏景灣-水泉澳
柏景灣總站 7.1
帝柏海灣
奧運站
君匯港
返回287x原線

1800-1915 15

287x於287p下繁服務期間不經大角咀於銘基書院直上青沙,班次同樣減至15分鐘一班
ate214 發表於 2018-9-3 18:11 | 顯示全部樓層
你俾個原因說服我。

點解條條尖沙咀路線得280X要加分段咁巴閉?
當收$8.90都唔係少人既時候走去自降身價?

kmb71k 發表於 2018-9-3 20:50 | 顯示全部樓層
太子旺角以購物區及商業區多
開條特別線去呢兩度有乜嘢作用?

286P 1800-1920 15分鐘一班?
唔該你除開俾我睇?
仲有你將條286X分拆286P兩線之餘仲各自拉疏晒班次去做
你覺得顯徑隆亨同四美會接受咁樣減班分拆?
你咁樣搞根本說服唔到佢地接受呢個方案

你要287X下繁減班嚟成就你開條大角咀15分鐘一班特別線
你當彌敦道果班客死o架?
又係一個博BAN既建議

唔知客源胡亂分拆胡亂開線
你啲建議真係無一次唔係垃圾

專心返學啦你
郁啲又青沙症發作
以上回應,是否可行?是否合適?
384047x 發表於 2018-9-3 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層

又246x又46p? 46x減班比車比246x? 肯定有客嘈,另外麻煩寫番車源
 樓主| bennyho1004 發表於 2018-9-4 00:36 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-9-3 20:50
太子旺角以購物區及商業區多
開條特別線去呢兩度有乜嘢作用?

280x加分段係用來幫81清客俾深水埗客易d上車仲有就係俾人係中央郵政局用紅隧車轉280x。
特別線係俾下繁出九龍原81客,本身下繁有唔少客用81/280x出南九龍。
287x下繁分開左大角咀放工客同埋彌敦道客。班次疏左但係車程快左,仲有大角咀客易左上車。
286x拆少左班次當然會,但車程快左相信都可以令人接受
mrm23 發表於 2018-9-4 01:41 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2018-9-4 00:36
280x加分段係用來幫81清客俾深水埗客易d上車仲有就係俾人係中央郵政局用紅隧車轉280x。
特別線係俾下繁出 ...

287X 早繁逆走,除左大角咀之外,其他地方完全冇時間優勢,
旺角就算有恐怕都係五分鐘之內...

(287X 一般過青沙後 20 分鐘至 25 分鐘到旺角,
272X 過青沙後 18-20 分鐘左右到旺角道)

如果有車多的話,不如索性開 280X /287X 旺角特班試水溫
(原線-> 青沙-> 跟 701落旺角 -> 大角咀-> 青沙)
 樓主| bennyho1004 發表於 2018-9-4 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2018-9-4 01:41
287X 早繁逆走,除左大角咀之外,其他地方完全冇時間優勢,
旺角就算有恐怕都係五分鐘之內...

不如直頭280/287x上下繁都開旺角特班,收7.1。由81/87b減車開,火炭桂地街入伙後可以要繼續加班。
另外其實都考慮下280x係咪應該去尖沙咀果程要經下佐敦先,始終去九龍方向服務範圍太細
tonychow 發表於 2018-9-4 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2018-9-4 00:36
特別線係俾下繁出 ...

邊個會咁得閒紅隧車同你轉 280X
塞到出油麻地再計埋等你架 280X,我紅隧落搭鐵已經到咗沙田,分分鐘已經行緊返屋企。
紅磡上東鐵仲要有位坐,最多等多班。
ate214 發表於 2018-9-4 13:27 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-9-4 11:14
邊個會咁得閒紅隧車同你轉 280X
塞到出油麻地再計埋等你架 280X,我紅隧落搭鐵已經到咗沙田,分分鐘已經 ...

同感唔係用月票又唔係指定要搭巴士邊個有紅隧唔走
前世未塞過加士居道上橋位咩

利申: 有月票所以真係會咁做

280x加分段係用來幫81清客

係就唔該公平D,35A/234X/260X/268X/269B之類尖沙咀出而係佐敦有類似路線合流既都加
不過你自己一手一腳破壞個車費結構就後果自負啦
 樓主| bennyho1004 發表於 2018-9-4 13:34 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2018-9-4 13:27
同感唔係用月票又唔係指定要搭巴士邊個有紅隧唔走
前世未塞過加士居道上橋位咩

Okay,咁如果7.8分段點睇?
如果唔用紅隧咁就加強宣傳914轉乘