hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 台北客運965首日航
開啟左側

[台灣] 台北客運965首日航

leslie 發表於 2018-9-11 13:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

昨日,台北客運新路線 965 正式啟行,往返板橋(捷運府中站)-金瓜石,中間經過板橋車站萬華車站,西門町,捷運北門站(機捷A1台北車站旁)。

昨日我實測過,全程行車時間約1.5小時(無塞車計),而北門站到九份只要50分鐘!坐台鐵由台北到瑞芳仲未轉到車上九份啦!下次來個三日兩夜九份遊,桃園落機,機捷轉一次車就可直達九份!此線用車12架,均為HINO RM8JSVU-SSF, 搭配HINO J08E-VD 280匹馬力引擎(即低地台HINO同款),不過在山區路段上斜有點"力有不逮"(與基隆客運300匹的台灣金龍比較)。

收費方面,全程TWD90 ,也可先在7-11的ibon機買TWD180一天任坐票(但真心唔建議,不用因一天票死等一條線),還有台北觀光護照(一天TWD180,多日平均更平,還買IBON機那張傻的嗎?)及北北基好玩卡都可乘坐,另台北那張TWD1280月票也適用。

而965的路線牌有中、英、日、韓顯示,同時巴士每個位都有USB充電插口及免費WIFI,非常方便乘客!

Bonus: 在金瓜石總站展示的古典巴士

L. Chan - 我們堅持才有希望!
sq285 發表於 2018-9-11 14:41 | 顯示全部樓層
假日開30-40分一班,又要經西門呢個旺區,想上到車都難
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
 樓主| leslie 發表於 2018-9-11 18:18 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2018-9-11 14:41
假日開30-40分一班,又要經西門呢個旺區,想上到車都難

睇佢遲早假日要加班甚至開西門起載班次都似,呢條線應該幾受歡迎,最重要,佢係三碼市公車,台北觀光護照同1280月票可用,最主要對手基隆客運1062是四碼公路客運,不能使用台北觀光護照及1280月票,收費更是破百...

其實板橋到北門都要30分鐘車程,要加快回車又唔加車唯有縮短線...

BTW, 965應唔覺意打破埋667 板橋往返西門最快公車記錄, 中間只停萬華站
ksmbh 發表於 2018-9-11 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層

係咪搶基隆客運客?
sq285 發表於 2018-9-15 13:51 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2018-9-11 18:18
睇佢遲早假日要加班甚至開西門起載班次都似,呢條線應該幾受歡迎,最重要,佢係三碼市公車,台北觀光護照同128 ...

呢條旅遊線開到板橋做咩呢?
喺最多遊客嘅西門調頭,去板橋就一次轉車好過啦
慳一個鐘行車時間,用返咁多部車就起碼做到全日20/30分一班
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
ccicoltd 發表於 2018-9-15 17:23 | 顯示全部樓層
是否沒有企位?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| leslie 發表於 2018-9-22 23:16 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2018-9-15 13:51
呢條旅遊線開到板橋做咩呢?
喺最多遊客嘅西門調頭,去板橋就一次轉車好過啦
慳一個鐘行車時間,用返咁多 ...

這幾天台北車友回報,板橋起已出現人龍打爆每班車,萬華西門北門唔洗上車...
 樓主| leslie 發表於 2018-9-22 23:20 | 顯示全部樓層

北門-瑚芳行走國道/快速公路,不可站人,其餘路段可站人,所以坐佢板橋-北門都可站。

965的出現,也打破了667號稱板橋-西門最快公車之名,成為第二了