hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組935及936線
返回列表 發新帖
開啟左側

建議重組935及936線

樓主| miklcct 發表於 2018-9-18 01:29 來自手機 | 顯示全部樓層

而家嘅組合係見936要兜灣仔會展先去到銅鑼灣,但係上環至中環又有935,好明顯係浪費,所以就想加快936,喺西隧口過晒所有中環客去935同其餘九巴路線。與此同時,由於由梨木樹上936要兜晒成個東北葵先入到西隧,繁忙時間而言唔理想,所以想整兩班935過去俾石圍角同梨木樹直出。咁撇除天降資源嘅可能,935兩個總站之中,抽石籬車會好過抽安蔭,因為石籬有另一條更快嘅過海線可以去西隧口轉車。
修訂之後,基本上焗轉車嘅舊客得返青山上路上車嘅936客(其餘地方都有935),而呢等客基本上係唔會流失(因為轉完車都係最直接,西隧口轉車又係車海唔使等)
dcyw 發表於 2018-9-18 10:11 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-9-18 01:29
而家嘅組合係見936要兜灣仔會展先去到銅鑼灣,但係上環至中環又有935,好明顯係浪費,所以就想加快936,喺 ...

問題所在是四班935石籬班次+同時段936(計三班,再扣先前路段所載乘客當合計剩下一班多些少的承載能力),變成只得兩班935,即是少了一半班次,不只石籬,其實石蔭的班次都是減少了(十班變八班,情況稍好)。

雖然936的路線對梨木樹至石蔭一段乘客來說是轉折,但石籬一帶乘客來說並不比935來得慢才到達港島,更甚的是實際
上是花差不多的時間,所以936吸納了一批石籬一帶的乘客,但同時在石籬選乘935的乘客卻未見流失。結果在你的建議
中,最終都會得失了一大批乘935或936由石籬往上環至灣仔一段的乘客,尤其是現時不論935、936都是以前往上環、中
環為主(粗略估計80%),而且我仍對不經上環至灣仔後能否吸納銅鑼灣客源作替代抱有很大疑問,因為除了舒適程度
外,時間及車資上都不比港鐵有太大優勢(尤其是上班人士可以選用都會票來節省車資)。

另一個疑問是在西區海底隧道收費廣場有「車海級」班次以供轉乘?究竟那些路線有多少剩餘能力能夠接載這批轉乘客呢
?實屬疑問。說實在的,早上繁忙時間要轉車而又有機會未能接近無縫地轉車只會惹來怨言。

最後就算不計前述需要一大批石籬往上環至灣仔轉車或面對班次削減的問題,你還未解決936早上繁忙時間班次(即建議
中的936X)為彌補葵星中心、雍雅軒一帶而改經石英徑分站後,原有石俊樓分站那個缺口。

樓主| miklcct 發表於 2018-9-18 12:19 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2018-9-18 10:11
問題所在是四班935石籬班次+同時段936(計三班,再扣先前路段所載乘客當合計剩下一班多些少的承載能力) ...

石俊樓嗰個站係我打漏咗唔記得改返轉頭,但係呢個唔係長遠解決方法,因為兩者只係隔一條街,即使將來936繼續擴展服務,都唔會行石俊樓嗰邊,點都係要行去石籬總站搭/行出青山上路搭。

我當然知道由石籬搭936過海並不比935慢,但若要提供銅鑼灣特快,郁936係唯一辦法,不過我亦都修訂建議,將936X班次由3班變成2班,中間嗰班開返經上環至灣仔,插喺石籬開嘅兩班935之間,當然BBI一樣會俾足。
進智公交
384047x 發表於 2018-9-18 14:53 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-9-17 20:11
唔係全日嘅路線計啱時間由青衣廠開部車過去,搵路邊站開都得啦(包括埋建議入面嘅935、936),又唔使回車 ...

隔離36b個 post有講同時間開車問題

不過冇諗過你連停路邊站都諗到,真係天才!
路邊32m, 36,43x,43p, 234c唔洗用?你泊左路邊咁呢啲線停邊?青衣廠開部車?40p啲班次全部其他線柯打,有啲行完38,42c, 31就駛過去,重要睇路況好彩好順既就早到,唔好彩塞車先即捕即解
dcyw 發表於 2018-9-18 14:58 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-9-18 12:19
石俊樓嗰個站係我打漏咗唔記得改返轉頭,但係呢個唔係長遠解決方法,因為兩者只係隔一條街,即使將來936 ...

1.長遠936擴展服務後的行車路線是後話,因為這一切建議都是建基於早上繁忙時間服務,所以我也只從現有
早上繁忙時間的服務來作回應。至於將來擴展服務的班次會改與現有非繁忙時段班次般改經石英徑分站,絕
對有商量餘地。

2.
所以問題在於一個水晶球,究竟銅鑼灣客源實際上是少還是只因路線問題而少,假如是後者,那麼當然可以
考慮找個方法來處理,例如你的建議。但現時的事實卻是前者,每一班935、936的乘客都是往上環、中環為
主,而且是佔大份額,所以怎算也是對現有使用者削減服務,惹來怨言。