hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] Ethiopian Airlines HKG-NRT-HKG
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] Ethiopian Airlines HKG-NRT-HKG

老豆 發表於 2018-9-11 16:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

究竟一分錢有幾一分貨呢?
出票既時候係ET同JL之間猶豫左一陣
因為一直想試下ET究竟係咩一回事,但係JL又用789飛HKG-NRT,實在係吸引
而且我回程時會帶滑雪板,亦知道ET寄滑雪板需要另外收費,所以事先電郵問左幾錢,先決定BOOK佢。
農曆新年最旺個幾日,來回商務艙機票僅需$6000HKD,實在係太太太太太平了
但係究竟呢個價錢比到D咩質素既野你? .......................

香港Check-in,一個商務艙櫃檯,一個BAG-DROP,一個經濟艙櫃檯;動作係十分緩慢既,幫一個人辦理Check-in大概都用左10分鐘。
最重要係... 櫃檯個顯示器沒有顯示到係ET,我只係從商務艙個地毯見到係ET先知排呢度...

ET提供香港航空貴賓室使用,當然都可以用其他SA貴賓室,我就去左SQ個貴賓室,有laksa又有香檳又有movenpick雪糕

自從香港航空MFC開左新貴賓室,呢個舊既絕大部分使用既都應該唔再係HX既乘客了
中午後有雞蛋仔,都唔差

INBOUND FLIGHT遲左,所以我地出發都遲左接近1小時

登機後已經出事,我地二人同行,座位係第三行右邊窗口兩個,上機後見到有個日本人坐左係窗口位到,空姐見到有情況,行埋黎,然後大概聽到個日本人用爛英文表達話自己坐左係呢度好耐... 但係BP寫座位係4C,而當時4A/C都有乘客坐左
空姐解決問題既方法係,叫我地兩個坐后一行,話第4排窗口呢度都冇人坐,我地當堂都打左個突,乜原來係咁處理坐錯位既問題架咩?
最無奈既係,坐低左係4J/L,有個地勤上黎叫我地兩個show BP,話呢個位有人坐,最終我地都係坐返去原本個座位,而個日本人就自己走左去第四排中間位坐低...
28418486_10211051462224151_348039631_o.jpg 28312906_10211051462824166_1058433898_o.jpg

起飛後SERVE DRINKS,基本上坐ET你唔會口乾,佢地推車SERVE飲品次數頻密到同TG比熱毛巾你既頻率差唔多
不過... 空姐既專注力真係差到不可思議,我唔覺佢地英文差得過日本人,但係發生左以下既情況:
1. 我要紅酒,我同伴要水 = 佢净係比左紅酒我同伴
2. 我要Sparkling wine = 佢比我Sparkling water
3. 餐后我要茶,我同伴咩都唔要 = 佢比茶我同伴ONLY

28312695_10211051463744189_1628764004_o.jpg 28312882_10211051464704213_1133924669_o.jpg
個餐難食就不在話下,好彩係貴賓室食飽左

呢架788既商務艙PRODUCT係ET舊個款,乘坐感認真一般
AVOD操控一般,耳機音質更加係差

唯一比JL可取既係,送餐速度非常適中,唔洗等...寂寞到夜深

至於回程... 又有一堆事件發生...

後續......

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
3av188 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
 樓主| 老豆 發表於 2018-9-11 16:53 | 顯示全部樓層

回程時間係晚上2010,係返到香港比較夜,但係都有足大半日時間去用
Check-in係J段,最遠個度。
成田機場有FAST TRACK,自己要識去用,因為地勤係隻字不提既... (上次坐JL都係)

用ANA貴賓室,熱食充足,酒水就明顯比JL差啦

回程冇DELAY,一般ET會用42號閘口,不過今日改用35

架機由香港飛過黎比原定快左唔少... 代表回程逆風應該幾勁...
最終呢程機由take off到landing用左4hr58min
好彩既係,坐到ET比較新一批既788,呢個商務艙PRODUCT就舒服得多啦

大家上機坐低曬(應該全滿),但係FA SERVE WELCOME DRINK居然會跳過某d乘客
過10分鐘之後再過黎SERVE過... 完全不能理解

準時PUSH BACK,10分鐘後已經可以TAKE OFF

SERVICE流程大致上都係一樣,不過今次SERVE我地個邊既係一個唔知中國人定韓國女人,個種服務態度真係令人大開眼界
佢仲應該幾高級下...因為見到佢係galley小人
1. 鋪枱布,佢只會企係到叫你自己開枱,而我同伴開唔到張枱,佢完全無意思去幫手,繼續企係到叫你自己開
2. 我坐窗口位,基本上佢係任何野都會遞比你,叫你自己接,唔會place it on your table
3. 我前面坐左個日本人,英文差大家都估到,個空姐問左兩次你要食咩,fish or chicken,問到第2次既時候,個空姐真係夠膽死係個客面前西面,又嘆氣!
4. 有個推緊免稅品既空姐(明顯比較junior),剛好係我地面前遇到呢個空姐推架飲品車由galley出黎,只見到佢用"鬧人"既語氣講左句我地聽唔明既語言,然後個個推緊免稅品既空姐立即急急脚閃人,仲緊張到架車撞到某張商務艙座椅
28418383_10211051477904543_1021663214_o.jpg 28417751_10211051479504583_1114541048_o.jpg

個餐都係比較差架啦,唔緊要啦
不過... 架機泊好位熄引擎後
商務艙冇着燈,而我發覺得大概5個香港人會係呢度落機
我地幾個執好野,一直係到等開門,但係呢個"等"係永遠都等唔到既
因為過左一陣先發覺,DOOR 2L一早已經開左,ECON客已經落緊機
而企係DOOR 1L個幾位空姐真係完全無打算同我地幾個好明顯準備落機既乘客講,去後面走
更加唔好提係咪應該先讓商務艙乘客優先落機呢樣野...
燈又唔開,野又唔講,完全由得你自生自滅

總結
Serve商務艙既一般都應該比較senior,而呢班senior既服務態度真係頗差
反而我接觸到年輕做econ個一班,態度真係完全唔同

ET最"值得"買係個航班時間,屬於SA,貴賓室有質素保證
行李商務艙有3件各23kg,但係滑雪板坐Y定J都要另外收費,呢樣野就比較唔好啦
商務艙配置上,新款比舊款好太多,坐唔坐得中睇你運氣
來回都送上過夜包,回程更有支裝水提供

餐飲質素就頗差,一分錢一分貨,唔緊要
ET已停飛HKG<->NRT and ICN,停飛前體驗到一次我覺得都唔錯
起碼知道佢改飛BKK,我都唔會再考慮佢
CP值係高,但係整體體驗我真係覺得差,主要都係來自人為既因素啦
反而如果做Y既空姐仲有d heart,我覺得坐Y應該會比坐J更好

之前坐過UL,今次坐ET,搞到我都唔敢試埋AI
如果論之前坐同樣係第五航權航線既UL HKG-BKK,我覺得UL比ET優勝太多
總之... 坐ET,Y平就坐Y吧...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
DIH + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
DIH 發表於 2018-9-11 17:11 | 顯示全部樓層

AI商務我就唔知,經濟普普通通啦,我2010年搭過去關西,回程特登揀印度飯食。

兩間都係前一段由好遠飛來,可能會有delay,我自己就只係回程delay大半個鐘(更好,否則在大阪好趕),但有時睇apps見佢受印度天氣/空管影響大遲到都有。

ET我就因為佢表定時間太遲而未試過,而家想試都冇囉~

bam1a 發表於 2018-9-11 17:57 | 顯示全部樓層

我反而好奇個位日本人係咪西客定係睇錯咗個座位牌,咁嘅烏龍都有
不過處理呢類問題都幾撲朔迷離,點解唔查清楚個boarding pass,搵返個正確位置再私下解決,而係由得佢繼續坐
bombmanhk 發表於 2018-9-12 00:16 | 顯示全部樓層
同樓主差不多時間坐, 不過我係農曆前去, 年廿九返香港 (同埋我係坐Y咋)
去程個時間就麻麻, 去到出埋市區都成9點幾, 我之後一日去長野滑雪, 所以都係返酒店瞓, 對於嗰啲要玩到盡嘅人就唔係太適合
整體感覺係同樓主差不多, 二千三一個人包兩件行李, 性價比係高, 但服務好似由得你咁
我坐Y空姐都唔係成日見, 係派餐嘅時候見多D佢地, 我去嗰時冇乜人坐, 可以好舒服咁兩個人坐一行

整體嚟講hardware 冇乜特別要投訴, 係software 會改善多啲, 而家HKG-NRT 冇飛, 今年想再坐都唔得
sutrak 發表於 2018-9-12 11:24 | 顯示全部樓層
回程o個隻        ET-ATJ 係頭批787-8, 原先應該係去ANA (ZA105/LN13/JA806A) , 但由於需要長時間去改動先可以交機, 結果ANA 選擇唔要頭批機, 而ET就要o左大部份, 所以ET787機隊係有齊GE同RR引擎
帶住ANA色o既LN13首飛片段
S3BL417 發表於 2018-9-12 12:22 | 顯示全部樓層

兩年前小弟都坐過一次 ET Y Class 去 NRT,有興趣可以睇下

不過個 AVOD 應該係舊版來,唔知新版係點樣呢。
28B 發表於 2018-10-1 17:29 | 顯示全部樓層
機內有無識日文/廣東話的crew? 定全部係非洲人?
qunow 發表於 2018-10-1 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ET而家應該冇再飛HKG-NRT
 樓主| 老豆 發表於 2018-10-3 10:24 | 顯示全部樓層

28B 發表於 2018-10-1 17:29
機內有無識日文/廣東話的crew? 定全部係非洲人?

幾乎全部非洲人,冇聽到有人識日文同廣東話