hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴261X開辦消息(26/9起)
開啟左側

[路線消息] 九巴261X開辦消息(26/9起)

hihiman 發表於 2018-8-24 14:14 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2018-8-24 08:05
坦白說,新界西北來說,元朗區的牙力一向大過屯門區。

始終,運輸署角度來說,元朗區議員討論巴士服務時 ...

欖隧又係自己的/
3幹又係平路,又唔塞車

屯公?
塞少日都感恩
_剛仔 發表於 2018-8-24 15:17 | 顯示全部樓層
兜元朗都係因為驚屯門唔夠客囉
groom1002 發表於 2018-8-24 15:32 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2018-8-24 08:04
如果咁計,63X 68A算唔算用元朗資源去服務屯門?

63X/68A服務對象係洪水橋,藍地,但這人口並未足以支持2線,先順路在屯公3站設站。其實欖隧通車前,所有元朗市區線(68M/68X/69M/69X等)都經屯門,後來欖隧通車先改道,但洪水橋,藍地認為經屯門公路快過行欖隧,而當時洪水橋未有合適總站俾全日線停泊,先令當時63M(已停辦)/63X/68A分別局住用元朗東/天慈/朗屏做總站。直到2007年洪水橋終有合適總站,63X於2年後縮短洪水橋,但68A唔像63X縮短。仲有53用元朗資源去服務屯門
groom1002 發表於 2018-8-24 15:40 | 顯示全部樓層

_剛仔 發表於 2018-8-24 15:17

一係261X拉去屯碼,經龍門,安定,學58M停屯門市廣場,新墟,紅橋上公路
maomao000 發表於 2018-8-24 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層
建議九巴派人去44條隊宣傳 尤其見到啲排到塊面西下西下嗰啲人就隊張傳單去
bestwishes706 發表於 2018-8-24 20:04 | 顯示全部樓層
_剛仔 發表於 2018-8-24 15:17

兜元朗唔方唔趕走屯門客
cobalt174 發表於 2018-8-24 21:02 | 顯示全部樓層

如果做得成261S可唔可以終於都開出第一班?
_剛仔 發表於 2018-8-24 21:24 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2018-8-24 15:40
一係261X拉去屯碼,經龍門,安定,學58M停屯門市廣場,新墟,紅橋上公路

小巴肯先算!
lsc04d11 發表於 2018-8-24 21:49 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2018-8-24 20:04
兜元朗唔方唔趕走屯門客

將目標改為內地客,就冇呢個問題。
不過261X又真係好難打內地客,羅湖搭去深圳灣(深圳O個邊)應該唔係好難?

或者Sell 261X VS B2
B2反正行完深圳灣都O係虎地落,咁不如遠少少去到紅橋轉261X一站直達元朗形點,咁樣會唔會有機會做到全日?
(不過又會做死紅橋個站lu……)
GD1570 發表於 2018-8-24 22:04 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2018-8-24 21:49
將目標改為內地客,就冇呢個問題。
不過261X又真係好難打內地客,羅湖搭去深圳灣(深圳O個邊)應該唔係好難 ...

羅湖去深圳灣(內地段)其實都唔難,1號線世界之窗轉90,大約一小時啦!

B2第一個站喺藍地站,虎地無站上落的。

你有你可愛,我有我好笑。