hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴沙田廠應該係九巴跳飛機跳得最亂。 ...
開啟左側

[其他] 九巴沙田廠應該係九巴跳飛機跳得最亂。

nickk 發表於 2018-9-20 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層

九廠呢邊樂華總站日日都三條線互跳
KE7066 發表於 2018-9-20 17:44 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2018-9-19 20:14

中間有時會換吓車, 換" 車" 那一刻 "師傅" 唔駛之後做M仔就好似換乜都冇所謂, 但一到某循環線 "L人"...接 "車"見到部嘢唔係掛牌車嘅同一生產商就...
另外, 如果某M仔2 "車" 下晝未天黑時被套用調去別線, 天黑後M仔二 "車" 又返唔到原來行程; 呢部12米柯打 "車" 仲隨時會俾其它路線嘅 "司機"...從循環線L "人" 接收部 "車" 玩多陣...不過可能 "車輛" 嘅 "身份" 會變。呢個情況部 "車" 就一日涉足兩個 vehicle (bus) running number, 由5個不同 "司機" 接觸過部 "車", 一日內在6條線路線出現過, 唔知其它廠會唔會咁玩...

但其實屯廠某M線 N八十幾車好似都相當多花臣, 只不過好似做跨區/跨廠 "加班車"...

回唔切車站長咪唯有左套右套 (i.e. 改 running no.) 囉,唔通站頭有車都要死等果個字軌部車返到黎先開咩
有啲甚至有車務柯打互套, 其中一個例子係 277X-S 車廠取車做完 273S 落聯和墟同 278K-04 互套,只不過呢個安排前排取消咗
至於屯門堆 N 字軌邊度缺人缺車咪去邊度救忙囉,三間巴士公司都係十個煲九個蓋架啦
AVBWU291 發表於 2018-9-20 20:20 | 顯示全部樓層
ATE94 發表於 2018-9-20 10:29
59M-N89喺某位屯廠派更主任的產物
初頭真係做59M+61M/59X
而家真係唔使做59M架喇

仲要好似日日都係同一位師兄揸
應該就係你所講嘅派更主任
睇佢ig,日日都揸59M-N89
次次都攞怪獸車/臨退役車行
AMNE/F 3ASV ATR AP APM...
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
TankKingEH9697 發表於 2018-9-20 23:58 | 顯示全部樓層

680 廿幾年黎都係五湖四海路線
坦克王EH 9697
JA9302@80M 發表於 2018-9-21 07:48 來自手機 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2018-9-20 23:58
680 廿幾年黎都係五湖四海路線

按照運輸署 "服務詳情表" 角度睇, 仔細D講, 朝早派去680 嘅車, 部車做一單好, 定係做全日都好, 都係 680 嘅車 (營辦商車廠編嘅字軌冧把就唔一定), 只不過做完一單之後流放到五湖四海咁解。

五湖四海裡接收680車輛嘅 "非過海路線", 以前仲會寫到明有幾多枚係從680流放咗落嚟...話時話, 以前有段時間 87A 真係會從680接收一枚, 不過條 87A 都取消咗...

另外, 條線開初有段日子係夜晚7點幾就開尾班, 後來延長至午夜...車輛調配方式又係別樹一格。

人哋170 好似都係頂多有一枚81冷馬參與夜晚賽事, 680就...
PS8851@182 發表於 2018-9-21 07:59 來自手機 | 顯示全部樓層
JA9302@80M 發表於 2018-9-21 08:03 | 顯示全部樓層

PS8851@182 發表於 2018-9-21 07:59
170夜晚除咗"頂多"有嘅81車仲有182車喎

啊, 應該講明...係九十年代尾有段日子係得 C81-(好似係字軌)35 係外來車輛夜晚做170,依家變成點...都唔得閒 update tim.

TankKingEH9697 發表於 2018-9-21 19:32 | 顯示全部樓層
JA9302@80M 發表於 2018-9-21 07:48
按照運輸署 "服務詳情表" 角度睇, 仔細D講, 朝早派去680 嘅車, 部車做一單好, 定係做全日都好, 都係 680  ...

夜後九巴拉熱狗 中巴拉黃廠冷馬
坦克王EH 9697
hihiman 發表於 2018-9-22 00:24 | 顯示全部樓層
JA9302@80M 發表於 2018-9-21 08:03
啊, 應該講明...係九十年代尾有段日子係得 C81-(好似係字軌)35 係外來車輛夜晚做170,依家變成點...都唔得 ...

[認真問] 而家跳到咁, 可以UPDATE 到?
JA9302@80M 發表於 2018-9-22 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層

hihiman 發表於 2018-9-22 00:24
[認真問] 而家跳到咁, 可以UPDATE 到?

難度的確高咗。要判斷非典型派車係某某車字軌改車號換入, 定係拉另一個車字軌改走某路線某班次之後又調走,  呢樣已經唔容易; 所以大部份車多班次頻密嘅線...真係唔會好似以前咁跟得到。

當然有些路線某幾班車又真係有跡可尋。