hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 296m幾時改來往工業邨及坑口站?
開啟左側

[路線消息] 296m幾時改來往工業邨及坑口站?

castanopsis 發表於 2018-9-23 01:15 | 顯示全部樓層

cobalt174 發表於 2018-9-22 23:54
工業村方向可以坑口北開出之後用銀澳道直接入坑口站,唔使經兩次街市,298E返坑口都係咁

培成路對東港城 ...

坑口北>銀澳路>坑口站>街市>銀澳路 咁行,一樣係要兜圈
一單多5分鐘,一轉10分鐘,已經至少要加一蛇
加車本來唔係問題,但我實在見唔到咁行會比起我個唔加車既方案做多咗客
唔化算

培成路對東港城同蔚藍灣畔唔方便!唔好唔記得坑口站亦都係多條鄉郊小巴線嘅要站,同埋綠色的士唯一喺將軍澳去到嘅地方,影響唔單止係兩撻坑口中心私樓,仲有科大、清水灣、匡湖居. ~2 N2 k; q" b8 O8 Z
呢D線入坑口可以喺街市落轉D坑口北線出九龍,但係出荃灣沙田時,坑口站PTI/私樓/商場無論係出培成路或者銀澳路巴士站都係麻煩,相反南豐同安寧去坑口站PTI唔係難嘅事
5 Y4 `: U% o5 H8 n& O1 I
/ j5 [9 Z1 e  S4 A, Y1 |. O3 `
亦都唔好睇少縮短咗嘅細小距離同時間,隨時吸引多D將軍澳南嘅人搭. g) ?/ s! G* Z1 v3 p
當然同地龍叮噹馬頭又喺街市有站嘅98D同297,與其入PTI直接搶客,用方便養起一班南豐安寧人好過

東港城/蔚藍灣畔去銀澳路個站
只要識落地下行,唔會遠得過去PTI好多,甚至有部分座數去銀澳路近過去PTI

西貢去荃灣沙田,會搭299X/299X轉車
西貢公路/科大去荃灣沙田,會搭1A/11/91M落彩虹轉車
清水灣去荃灣沙田,會搭103/16喺南豐/厚德邨轉車

所以其實唔會有人小巴落坑口站轉290/798

問心,我以前都覺得坑口站好過擺南豐
但眼見98C搬咗站之後,人龍依舊,798/290搬入坑口站真係唔覺得會多咗客
我亦唔覺得對將南客而言,行坑口站會快過行培成路幾多

91M搬咗去坑口站多咗人
原因係因為班客轉地鐵方便咗好多,亦更容易吸引到11/M班客轉軚
呢點喺798/290身上,明顯唔成立

castanopsis 發表於 2018-9-23 01:21 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-9-23 00:13
Link太長唔擺係到,可以上網search下“日出康城專線小巴 居民鬧爆服務唔掂又加價”

298E特登淨係非繁忙 ...

113街市上唔曬
見到298E出現,自然會轉軚,環保大道行返入去

反之,113峻瀅上唔曬
班客只會等下一架小巴,唔會走咗去環保大道搭車

所以我先覺得坑口站方向唔需要改

當然
如果你話俾我聽,環保大道有好多人等113,又因為298E唔經街市所以唔上車
咁就可以考慮

但我唔覺得呢個係宜家既情況
心繫香港 發表於 2018-9-23 01:34 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-23 01:15
坑口北>銀澳路>坑口站>街市>銀澳路 咁行,一樣係要兜圈
一單多5分鐘,一轉10分鐘,已經至少要加一蛇
加車 ...

其實98C由坑口站踢出去培成路,客量變化唔大,係合理ge
因為98C肯停坑口上半圈(重華路),基本上已經食晒坑北+田下灣+明德+厚德+東港城+富寧+坑口村等等ge客,
至於下半圈(坑口站/培成路),基本上停邊個站煜明一帶ge客都係咁行過去,停南豐的話南豐客會更方便,安寧就兩邊差不多。

所以其實坑口站同培成路,最大差別係如果巴士唔停上半圈果時可見。坑北+田下灣+明德+厚德+東港城+富寧+坑口村一帶,最方便係重華路(98D都有眼睇,去坑北ge都重華路落唔出奇),而要行落培成路/煜明先有得搭實在係趕客(亦係692p個站位衰到貼地ge原因之一),而厚德(德富)客就偏向厚德上落,但德安果邊厚德邨同培成路兩站都唔討好,反而重華同坑口站好好多
心繫香港 發表於 2018-9-23 01:36 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-9-23 01:21
113街市上唔曬

所以其實最應該將d坑口無咩客ge線(296m, 298e, 91s, 98a)踢晒出坑口站(依家已經夠塞啦),踢晒去坑北總都ok
castanopsis 發表於 2018-9-23 01:58 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-9-23 01:34
其實98C由坑口站踢出去培成路,客量變化唔大,係合理ge
因為98C肯停坑口上半圈(重華路),基本上已經食晒 ...

我明你講既嘢
重華路肯定係最好既站位
話692P站位差,原因係重華路有用過銀澳路好多(培成路係唔係都停)
問題係798/290無論如何,都停唔到重華路街市個站
家陣討論緊既,係培成路定坑口站好(銀澳路係唔係都會停)

你話坑口站好
原因係因為可以取代重華路喺上半圈既功能,我覺得未必
東港城同蔚藍,以致明德一帶,用銀澳路根本就唔差得過坑口站
你改入坑口站,唔見得東港城/蔚藍/明德會方便咗好多
最大客源厚德邨,首選固然重華路,次選其實係過隧道去寶寧路厚德邨分站
你擺坑口站定培成路,對厚德邨班人分別不大
但安寧南豐就明顯係培成路方便

我唔係話798培成路站位好過坑口站
但為咗入坑口站,大費周章改298E/98A/91M等路線,無必要
castanopsis 發表於 2018-9-23 02:10 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-9-23 01:36
所以其實最應該將d坑口無咩客ge線(296m, 298e, 91s, 98a)踢晒出坑口站(依家已經夠塞啦),踢晒去坑北總都o ...

296M隨便
91S得一班車無謂提

改298E/98A,就好唔合理

298E班客用來轉地鐵
最最最需要擺坑口站既就係佢,你踢走佢等同送客俾797M
你知唔知朝早298E坑口站條龍有幾長?係一個站空車上到頂閘
踢佢出坑口站,你真係講下笑好啦

98A坑口居民唔搭,但山上居民要用佢去坑口站駁298E
你早繁坑口站或者無人等,下次試下搵日下繁落去望下,坑口站係有條20-30人既人龍等98A上山
有時甚至可以坐滿離開坑口站
點搬得走?

心繫香港 發表於 2018-9-23 13:06 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-9-23 02:10
296M隨便
91S得一班車無謂提

下繁坑口上山的確有一堆客,我諗廿幾個98A上山啦,30個應該無,
但下繁亦有一堆客係嫌98A慢而喺重華路/培成路等15系小巴翻寶林/上山,
日日都見唔少客特登等15,人龍都唔短,
所以兩架一齊停培成路,可能會更好
(況且坑口站行出培成路上車都唔係太遠
心繫香港 發表於 2018-9-23 13:19 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-23 01:58
我明你講既嘢
重華路肯定係最好既站位
話692P站位差,原因係重華路有用過銀澳路好多(培成路係唔係都停)

91M我覺得就有必要放坑口站ge,因為始終有大量科大客轉地鐵,98A踢出培成路,最主要係想方便等小巴同98A ge客可以一齊等,
298E我意思係總站放坑北,來回做埋重華路,同113補位,
而296M就直頭應該唔入坑口圈,
91S...... 啱ge,一班就留住佢lol。

不過其實將呢幾條線踢出坑口站,用意唔係想798/290改停坑口站(雖然改停完之後,站位的確靚好多),而係減少塞入坑口站ge問題,同埋如果未來98S飛寶林、撤出重華路,或者到時98S改全日做康城版296C,咁98S改停坑口站相信都幾有必要。

而另外如果未來配合將隧轉乘站而開辦坑口往觀塘道ge車果時,相信下半圈停坑口站舊98A個位會比較理想。甚至想開辦任何將馬、將埔、將屯元天、或者W線,坑口圈內更多車ge情況下,相信spare咗坑口站而減低負擔會比較好。

Offtopic都講兩句:長遠道路規劃而言,我覺得培成路可以考慮點樣連接尚德/將軍澳南,因為現時只靠寶順路、昭信路黎連接,變相每小區之間ge linkage並唔好,遲吓人口再上升、隧道使用率再增加、將藍隧道啟用埋,將軍澳路面會更塞,所以加強linkage會係一個好選擇。
10598C 發表於 2018-9-23 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-23 01:21
113街市上唔曬

但問題係始終要照顧返將軍澳醫院班客,如果解決到呢個問題就得

所以可以298E非繁忙坑口方向兜將軍澳醫院,加返個明德邨起298E>298E嘅BBI去處理,咁298E時段內就唔出坑口外圈停重華路
10598C 發表於 2018-9-23 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-9-23 13:06
下繁坑口上山的確有一堆客,我諗廿幾個98A上山啦,30個應該無,
但下繁亦有一堆客係嫌98A慢而喺重華路/培 ...

98A其實係有一班客轉鐵客係到,下繁15M/17M/105條隊太長,有一班客係落左98A

更莫講秀茂坪康翠以致寶林,都會搭298E轉98A,有優惠抵過搭地鐵

至於98A同15,如果真係熟客,大部分都會走入去坑口站搭98A而非15

重華路有98A,係得培城路冇,條15基本上坑口圈唔駛旨意上,就算有都重華路上爆,培城路冇得上可以當個站係廢嘅,所以98A倒不如擺返坑口站

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 Exactly

查看全部評分