hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 296m幾時改來往工業邨及坑口站?
開啟左側

[路線消息] 296m幾時改來往工業邨及坑口站?

240798790262289 發表於 2018-9-23 14:15 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-9-23 13:35
但問題係始終要照顧返將軍澳醫院班客,如果解決到呢個問題就得

所以可以298E非繁忙坑口方向兜將軍澳醫院 ...

298E可考慮總站放坑北,煜明入圈,停坑口站、街市再出圈往工業邨,回程煜明入圈,停坑口站、街市,再兜去南豐(廢事行晒逆行+順行寶寧路各一次),然後直往總站,就可以食埋113 街市ge客,同時唔影響康城往坑口站速度,又可以做埋醫院,可參考 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1094943-1-1.html

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
心繫香港 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

240798790262289 發表於 2018-9-23 14:17 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-23 01:15
坑口北>銀澳路>坑口站>街市>銀澳路 咁行,一樣係要兜圈
一單多5分鐘,一轉10分鐘,已經至少要加一蛇
加車 ...

如果未來98S會全日化+飛寶林,就唔怕298E疏車啦,可以有98S補位,當然價錢都會係一個問題,最好跟296C,再加區內雙向
240798790262289 發表於 2018-9-23 14:17 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-9-23 13:06
下繁坑口上山的確有一堆客,我諗廿幾個98A上山啦,30個應該無,
但下繁亦有一堆客係嫌98A慢而喺重華路/培 ...

98A同15/17應該盡快統一站位,
好似91M同11咁
castanopsis 發表於 2018-9-23 22:23 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-9-23 13:19
91M我覺得就有必要放坑口站ge,因為始終有大量科大客轉地鐵,98A踢出培成路,最主要係想方便等小巴同98A  ...

上面10598C講得無錯
有轉鐵客既前提下,98A留喺坑口站係有必要
朝早頂閘入坑口,下繁坐滿出坑口,坑口站既客絕對佔唔細既比例
培成路等15同買大細無分別,一個唔好彩真係隨時成粒鐘都上唔到車,根本無人會咁等
將98A放出去培成路,唔會執到15客,反而會跌客俾偶爾有空位既15

296M除咗上繁三班之外,其實連坑口都唔應該入
絕大部分班次坑口段客量十隻手指數得曬

我又唔覺得坑口站好超負荷
塞入站,係因為101M條小巴龍頂到出入口,同巴士無關
真係要搞,踢走296M已經好好多
298E/98A踢走絕對係擾民
castanopsis 發表於 2018-9-23 22:28 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-9-23 13:35
但問題係始終要照顧返將軍澳醫院班客,如果解決到呢個問題就得

所以可以298E非繁忙坑口方向兜將軍澳醫院 ...

將軍澳醫院搭113,或者行去街市搭車,真係咁難接受?
本身坑口方向一直都係咁,又好似唔覺得有好大問題

10598C 發表於 2018-9-23 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-23 22:28

問題死在298E輪椅問題,當然說服到議員叫輪椅客坑口北行入去重華路搭車,咁絕對冇問題
10598C 發表於 2018-9-23 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-9-23 22:23
上面10598C講得無錯
有轉鐵客既前提下,98A留喺坑口站係有必要
朝早頂閘入坑口,下繁坐滿出坑口,坑口站既 ...

漏左其實培城路係有條E22A返康翠,係就係疏,但當將南都係得一條E22A上康翠,真係唔想係培城路行入去坑口站,其實都係有合理選擇返上去

BTW,296M個人一直覺得應該either直接尚德掉頭,或者兜入調景嶺、將南,甚至沿線至寶順路迴旋處掉頭(目的係為靈實)
240798790262289 發表於 2018-9-23 23:09 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-23 22:28

其實可以考慮298E總站放坑北,然後昭信路落煜明苑再兜入坑口圈,再經煜明苑去康城,咁樣可以做埋街市

而298E堅持要停醫院,我諗係醫院一定要有區內線方便行動不便者而唔cut得掛,雖然呢類乘客人數唔多,但估計要cut佢地區內交通有一定阻力
240798790262289 發表於 2018-9-23 23:20 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-9-23 22:38
漏左其實培城路係有條E22A返康翠,係就係疏,但當將南都係得一條E22A上康翠,真係唔想係培城路行入去坑口 ...

296M應該做埋將南+尚德特快直達寶林,
咁290X就可以安心殺線,290轉乘296M特快,
而寶林去彩明可以考慮98C拆線時寶林拉落彩明,
290轉乘98C特快

我個人同意296M飛起坑口,
但如果醫院客需要留住296M,咁就只留寶寧路各站,飛起坑口圈
castanopsis 發表於 2018-9-23 23:22 | 顯示全部樓層

240798790262289 發表於 2018-9-23 23:09
其實可以考慮298E總站放坑北,然後昭信路落煜明苑再兜入坑口圈,再經煜明苑去康城,咁樣可以做埋街市

而 ...

咁樣喺坑口兜圈太花時間,好可能要加車
如果我係巴士公司,我一定唔會做

我同意街市係重要
但醫院我真係覺得可有可無
本身298E往坑口站方向一直無做醫院,講到無298E就去唔到醫院,未免太嚴重
113多數都係街市上爆,醫院相對易上車,然後又深入峻瀅
我唔明點解一定要搭298E喺環保大道落車行千里路返屋企