hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 296m幾時改來往工業邨及坑口站?
開啟左側

[路線消息] 296m幾時改來往工業邨及坑口站?

castanopsis 發表於 2018-9-23 23:23 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-9-23 22:31
問題死在298E輪椅問題,當然說服到議員叫輪椅客坑口北行入去重華路搭車,咁絕對冇問題 ...

都係一句,輪椅客點去醫院,叫佢地用返同樣方法離開醫院真係咁難?
加個98ACD>298E轉乘,會唔會已經解決到問題?
240798790262289 發表於 2018-9-23 23:26 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-23 23:22
咁樣喺坑口兜圈太花時間,好可能要加車
如果我係巴士公司,我一定唔會做

康城客黎講,最主要係嫌113貴,遠ge因素,我諗係巴士都會相對遠少少,對於醫院客黎講,如果雙向都停會更方便,(咁我都同意停醫院的確唔會有咩人流,但基於要照顧唔同ge客,同埋有太大阻力,可能加一蛇會好過cut醫院個站
240798790262289 發表於 2018-9-23 23:28 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-23 23:23
都係一句,輪椅客點去醫院,叫佢地用返同樣方法離開醫院真係咁難?
加個98ACD>298E轉乘,會唔會已經解決 ...

加埋個轉乘就最好啦,不過講真輪椅客轉得車黎到到醫院啦~
心繫香港 發表於 2018-9-23 23:31 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-9-23 22:23
上面10598C講得無錯
有轉鐵客既前提下,98A留喺坑口站係有必要
朝早頂閘入坑口,下繁坐滿出坑口,坑口站既 ...

98A踢出培成路,最主要係方便乘客姐,巴士公司未必有直接ge好處,但15同98A&E22A一齊等,方便乘客唔少。
心繫香港 發表於 2018-9-23 23:33 | 顯示全部樓層
240798790262289 發表於 2018-9-23 14:15
298E可考慮總站放坑北,煜明入圈,停坑口站、街市再出圈往工業邨,回程煜明入圈,停坑口站、街市,再兜去 ...

支持298E咁行就最方便康城客啦,不過加一車就應該要ge,一來車程長咗,二來車密搶113客
castanopsis 發表於 2018-9-23 23:35 | 顯示全部樓層
240798790262289 發表於 2018-9-23 23:26
康城客黎講,最主要係嫌113貴,遠ge因素,我諗係巴士都會相對遠少少,對於醫院客黎講,如果雙向都停會更 ...

行動不便,連醫院去街市都行唔到既,100%俾緊$2搭車
113收到$30對佢地都未必有影響

嗱,巴士公司肯加車,我就真係唔介意佢點兜
但幾乎無新客既情況下加車,實在唔多符合成本效益
我係巴士公司,寧願搵架車開多班98C,或者開條繁時元朗線試水溫好過

castanopsis 發表於 2018-9-23 23:41 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-9-23 23:31
98A踢出培成路,最主要係方便乘客姐,巴士公司未必有直接ge好處,但15同98A&E22A一齊等,方便乘客唔少。
...

民粹角度,可以叫多幾飛當然係好事
但咁改等同送客俾E22A/15,巴士公司真係無原因要倒自己米

更何況康翠轉鐵班人,目的地係坑口站
你擺個站去培成路,對唔少98A既乘客而言,站位係差咗好多
所以無論民粹角度出發,定巴士公司角度出發,98A都唔應該捨坑口站停培成路
心繫香港 發表於 2018-9-23 23:54 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-23 23:35
行動不便,連醫院去街市都行唔到既,100%俾緊$2搭車
113收到$30對佢地都未必有影響

如果我係巴士公司,第一步我會開298A,亦即係坑版296A,第二步會98C雙拆,一條寶林以北去旺角,一條康坑去旺角,一條康坑寶翠去長沙灣。

但無耐老九依家仲陶醉喺98系收車+290X全日化ge世界之中,仲以為將南好鍾意搭290X,甚至將埔線、將屯元天線都拖拖拖,過海線都陰乾埋都要290X全日化,所以有時我理解唔到佢地個logic
心繫香港 發表於 2018-9-23 23:59 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-23 23:41
民粹角度,可以叫多幾飛當然係好事
但咁改等同送客俾E22A/15,巴士公司真係無原因要倒自己米

你都講得啱ge,如果巴士公司黎計未必停培成路會更好。

而如果98系唔拆線/重組,又唔開將馬線/將埔馬/將屯元天線/過海線底吓,98A繼續塞喺坑口站都無咩問題ge,

但如果有一日開呢d線,而又同將南share的話,換言之係行下半圈而行唔到上半圈,咁樣坑口站個位會靚過培成路好多,到時d車行過之後要架架居民真係上爆的話,騰空坑口站畀果d線會更值得,畢竟98A停坑口站同培成路只可以講係打和,但另一者係天淵之別。
castanopsis 發表於 2018-9-24 00:07 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-9-23 23:59
你都講得啱ge,如果巴士公司黎計未必停培成路會更好。

而如果98系唔拆線/重組,又唔開將馬線/將埔馬/將 ...

唔好FF到咁遠
將軍澳無能力開到咁多線
元朗大埔或者仲支持到幾班,其他區真係難上加難
就算真係成事,都係若干年之後既事

而我又好唔明
98A/298E就話有人轉鐵所以要擺坑口站
呢堆FF新界線,擺培成路同坑口站,真係爭咁遠?