hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 愉景灣/珀麗灣交通需要
開啟左側

愉景灣/珀麗灣交通需要

qunow 發表於 2018-9-26 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前有人話因為愉景灣住戶嘅交通需要超過珀麗灣住戶,所以愉景灣做得住中環船珀麗灣做唔住,但是愉景灣的人口(1.2萬)不是比馬灣(1.5萬)少嗎?而且以個人經驗來說兩地的需求量好像其實也相差不大,差距是在哪裡?
toby_tl10 發表於 2018-9-26 18:38 | 顯示全部樓層
愉景灣對外巴士(DB01R、DB03R)來往東涌欣澳
珀麗灣對外巴士(NR330、NR331、NR332來往青衣、荃灣、葵芳

應該可以顯示邊個對渡輪嘅需求較大

To infinity... and beyond
eternalflame 發表於 2018-9-26 23:45 | 顯示全部樓層
我想知道怎樣用人口來推算跨區交通需求?
愉景灣隧道2000年先至通車, 歷史因素又會唔會左右對於渡輪嘅需求?

EX-TL 發表於 2018-9-27 10:24 | 顯示全部樓層

愉景灣隸屬離島區, 發展幾十年, 比較高格調, 除左返工, 居民過嘅生活比較休閒和貼近自然, 本身住離島的分支家庭會以愉景灣為置業目標.

珀麗灣隸屬荃灣區, 由馬灣鄉村年代與荃灣已不可分割, 珀麗灣只係普通大型私人屋苑級數, 交通出入荃葵青方便, 亦較切合居民需要.

兩地差距不在於人口, 而係在於地域, 同埋居民質量.
eternalflame 發表於 2018-9-27 11:50 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-9-27 10:24
愉景灣隸屬離島區, 發展幾十年, 比較高格調, 除左返工, 居民過嘅生活比較休閒和貼近自然, 本身住離島的分支 ...

愉景灣係香港少數外國人較多的社區,係香港工作的外國人較多係港島區返工
加上愉景灣來往中環渡輪不比坐地鐵轉巴士慢,亦都係點解愉景灣渡輪仍然有市場
樓主唔應該只係睇人口數字,而要睇人口分佈、兩地發展來歷甚至係通過TD數據去睇返兩地在職人口返工地區
黎判斷點解珀麗灣同愉景灣交通需要有幾唔同

樓主| qunow 發表於 2018-10-3 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-9-27 10:24
愉景灣隸屬離島區, 發展幾十年, 比較高格調, 除左返工, 居民過嘅生活比較休閒和貼近自然, 本身住離島的分支 ...

歷史上馬灣隸屬荃灣區應該主要是因為其對外交通主要是到青山一帶的水上交通吧,但是現在相關連結已經沒了,要說交通聯繫最強的話應該比較接近青衣吧

對比愉景灣最接近的東涌來說來說 青衣的確是近市區不少 也更方便陸路接駁 可能這裡有影響吧
eternalflame 發表於 2018-10-3 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-10-3 18:15
歷史上馬灣隸屬荃灣區應該主要是因為其對外交通主要是到青山一帶的水上交通吧,但是現在相關連結已經沒了 ...

馬灣、大嶼山東北以前都係靠街渡來往青公汀九、青龍頭,所以劃區議會個時將佢地劃入荃灣區,情況跟西沙路一帶屬大埔區一樣。馬灣交通除左接駁青衣,唔好忘記仲有葵芳新都會,兩地轉車都非常方便。
珀麗灣一開始就同時有巴士同渡輪服務,愉景灣係通左隧道先有對外陸路交通,由發展到愉景灣隧道通車都成廿年,當區居民會唔會因為慣性作用而唔揀巴士呢?再者愉景灣同東涌距離甚遠,當年亦未有欣澳站同竹篙灣一帶道路上青嶼幹線,要兜返東涌先出到去咁不如放東涌轉地鐵吧
 樓主| qunow 發表於 2018-10-4 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2018-10-3 19:21
馬灣、大嶼山東北以前都係靠街渡來往青公汀九、青龍頭,所以劃區議會個時將佢地劃入荃灣區,情況跟西沙路 ...

網上見到有人話例如旺角去愉景灣應該中環轉船最快
相對珀麗灣應該就會係去葵芳/青衣轉巴士最快
應該也是個因素?
eternalflame 發表於 2018-10-6 15:52 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-10-4 21:52
網上見到有人話例如旺角去愉景灣應該中環轉船最快
相對珀麗灣應該就會係去葵芳/青衣轉巴士最快
應該也是 ...

唔能夠單純用邊度去邊度用咩途徑就快d
去分析居民交通習慣架

樓主| qunow 發表於 2018-10-12 01:39 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2018-10-6 15:52
唔能夠單純用邊度去邊度用咩途徑就快d
去分析居民交通習慣架

不單是說快,而是「網上有人說這樣快」,也就是說有這個認知