hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議234X線增加車輛,全日分拆為34X及234P兩線,34M減班 ...
開啟左側

建議234X線增加車輛,全日分拆為34X及234P兩線,34M減班

384047x 發表於 2018-10-5 01:50 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2018-10-3 21:24
234X根本有能力加班,係九巴唔理

加班?連埋30x唔脫班已經夠載,要加班咪又係塭30x找數。。。
 樓主| Ricky403 發表於 2018-10-6 20:44 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-10-2 19:57
3.34m冇左部車係比左234p/34x,但係234p同34x你寫住總車數係1/0>12,應該係13部

4.我住過麗城三年,就算 ...

3. 大綱寫嘅重組後所用車數依然係跟運輸署,上繁7-9會出動嘅車數,12 = 13 (掛牌數)-1 (柯打934)-1 (柯打301/104)+1 (31M柯打)
4. 星期一至五非繁只係個別班次,或某一小時班次間距比較短而已,亦未出到15輛車,只係13輛-234P 7+34X 5-6,純粹方便乘客
星期六及假日中午,似非繁但客流唔會差過星期一至五繁時,當然星期日下午你或者覺得234X唔算好客,但個人見到假日234X做到大部分班次半滿以上出九龍,入荃灣同樣,加到14-15輛車好合理,亦值得
5. 我就日日見到08:30後開嘅234X唔算多客,尤其08:54-09:30通常大半滿已經算多
當中油尖旺8點後相對多客,所以俾盡少少安排15分時段至09:25先完,深水埗區早啲,08:15/08:35後20差唔多
6. 234X一線分拆兩線34X+234P,除非可以加一倍車數,否則兩線各自班次一定比而家234X少。但要留意34X, 234P各自九龍段服務範圍只係234X一半,唔可能期望兩線字面上仲有得加班
夾硬揸住非繁15變20拗冇意思,因為係拆線嘅必然結果,加一輛車拆完只係15變20,油尖旺平均加埋多等時間都快7分鐘,效率已經大大提升
如果想一條15拆完都可以各自15,我只可以講,資源有限,唔會有咁便宜嘅事
384047x 發表於 2018-10-11 01:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-10-6 20:44
3. 大綱寫嘅重組後所用車數依然係跟運輸署,上繁7-9會出動嘅車數,12 = 13 (掛牌數)-1 (柯打934)-1 (柯打 ...

可能我表達得唔清楚,講野1999,先道歉!

班次問題我唔係要2線15,係基本慢線15/1先,因為而家234x去油尖旺好耐,其實深長荔客係超過1/2,車程冇快而減左班唔合理,咁所以呢個case我會寧願拉疏貴線去20/25/30,慢線起碼有本來班次先

油尖旺客方面去睇,其實等耐左既時間都等於甚至快過原本車程,其實某程度上有 eta唔洗特登等咁耐係會吸到更多客,又可以掠水,對九巴黎講絕對值得做

而且九巴唔搞,估計某程度上除左因為呢堆線好煩之外,如果咁樣每線拆快慢線,遲早西廊都塞車,咁就唔洗玩特快,所以最好係用現有既全日線改,如30x+234x一組,分別行荃威-麗城-大涌道,一快一慢,咁起碼冇咁易有塞車情況
 樓主| Ricky403 發表於 2018-10-11 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-10-11 01:11
可能我表達得唔清楚,講野1999,先道歉!

班次問題我唔係要2線15,係基本慢線15/1先,因為而家234x去油 ...

咁我好奇點解你之前又話我加車落去太睇得起234X

如果要34X繼續開到基本15,就需要大約6部車,咁就只剩4-5部俾234P,234P班次就平均只係做到25-30
但係我認為34X強行維持大部分時間15分鐘一班係極不可取
唔好忘記34X係大半程都有30X搶佢客,冇咗往荃灣尖沙咀上、出九龍旺角落一堆捧場客都繼續開15,日間非繁真係等吉車遊街

30X/234X相比35A, 42A又或者大西北X呢一堆,明顯深水埗市佔係比較差
後者好容易喺北河街/欽州街站見到排到亂亂地嘅人龍,唯獨30X/234X呢組通常都係得幾個人等,唯一一段我認為人會多啲嘅時間係大約四點左右放學(但都唔係北河街站多人),而呢段時間34X我係建議開15分一班
講真,如果30X/234X深水埗非繁使用率都高,大家有目共睹,就唔會咩美孚轉6建議都彈埋出黎啦

234X喺油尖旺區面對嘅競爭對手比較多,除咗30X分荃灣市外多咗紅小同西鐵線,做好油尖旺段嘅234P我認為更加重要,而佢早繁都交到好成績,點解唔嘗試做大?最後講會更加塞車嗰度,你都係搞清楚啲concept先啦
384047x 發表於 2018-10-12 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-10-11 16:11
咁我好奇點解你之前又話我加車落去太睇得起234X

如果要34X繼續開到基本15,就需要大約6部車,咁就只剩4-5 ...

因為我心目中從來都係諗住慢線 keep住15快線疏啲
咁同加唔加車係兩回事,其實你可以唔加車拆線都得架
如果話30x同34x有互相搶客,咁就算減到20咪又係互相搶客,倒不如係30x同234x進行重組

更加塞車果度,concept 係30x+234x做快慢線比兩線各拆快線會慳更多車,唔糸咩?
 樓主| Ricky403 發表於 2018-10-13 01:41 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-10-12 23:44
因為我心目中從來都係諗住慢線 keep住15快線疏啲
咁同加唔加車係兩回事,其實你可以唔加車拆線都得架
如 ...

咁我只可以同你講深水埗線有唔少時段真係唔抵開15分鐘一班
如果由得油尖旺線疏車到好極端,例如得而家一半班次,乘客一定有反應
冇錯油尖旺線轉行西廊平均係快到9分鐘,但都要等到車先享受到㗎,15變20,可以,25,就睇下有冇車到,30,就一開始出/返去已經想走去鐵路/紅小

30X同234X一齊執嘅建議我有出過,但兩條線個山頭係各自為政,亦無直接道路串連兩個山頭加市中心
總站區出九龍一定會兜遠路,入荃灣如果堅持要繼續做路德圍就兜得再犀利少少
雖則荃威30X而家都兜,但唔代表改完30X荃威都要繼續兜㗎......除非出油尖旺行西廊快番少少
灣景234X執完後都兜唔到荃景圍,半個勉強,上埋荃威肯定嚇走唔少人
30X更有QE問題,基本上唔再容許縮線拆全日230X,只可以兩繁抽車去230X,更加唔好講九巴覺得呢組線6正4蛇夠

俾你盡量合併到30X+234X,都冇可能一快一慢咁拆,定多一快兩慢
但如果你想慢線非繁15分鐘一班,當兩條中段都可以90分鐘行完,90/15*2=12,只剩5個正字軌加6個蛇軌,可以俾快線做到咩班次?30分鐘一班啦,荃威加麗城30喎
仲想減車?一定拉倒你
.
384047x 發表於 2018-10-14 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-10-13 01:41
咁我只可以同你講深水埗線有唔少時段真係唔抵開15分鐘一班
如果由得油尖旺線疏車到好極端,例如得而家一半 ...

你冇錯,但咁改一定過唔到深水埗區議會!
真係唔夠車加30x同234p bbi,減30x班(以客量唔達標為由)

30x+234x走線可以快線荃景圍-麗城-公路,慢線麗城-荃威-84小巴走線至大涌道-公路
 樓主| Ricky403 發表於 2018-10-14 13:36 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-10-14 00:23
你冇錯,但咁改一定過唔到深水埗區議會!
真係唔夠車加30x同234p bbi,減30x班(以客量唔達標為由)

無論30X定234X,深水埗區只係中途經過嘅區份
重要程度一定唔及兩邊總站
況且深水埗區入荃灣市有紅線競爭,唔見得好支持30X/234X,頂多只係兩繁來回較遠離荃灣站嘅柴灣角先比較多人用
深水埗區兩條線非繁有大概290系嗰種班次已經足夠

油尖旺線始終行西九龍走廊快9分鐘,荃威+麗城+大涌道係可以
但深水埗線完全冇加密或者改快,要西約兜多10分鐘荃威講唔通,兜哂三區再太子循環,行車時間亦偏長,唔太適合
不過而家最需要搞嘅934非繁拉上荃威都唔做,似乎九巴係驚兩區一齊重組會出現爭奪資源問題
當然,30X而家都仲未可以拉埋34X+230X+234P拆30X+34X+油尖旺快線,原因之一係南段有QE問題尚待處理,亦關乎6F喺屯馬線通車後存亡
.
 樓主| Ricky403 發表於 2018-10-14 14:15 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2018-10-3 19:47
我同意整體重組方針
最大問題係 假設今日234X真係改左特快

咁之前都提過104改道,相信處方同巴士公司都知道個路口都開始飽和
104無法改道,都仲有其他辦法分流個路口
以路口大小,其實改改個劃線,係可以好似左軚地區咁,彌敦道左轉同亞皆老街右轉一齊放車,從而縮短亞皆老街西行放車時間,可以:
25秒行人燈
40秒彌敦道直行+彌敦道以西過亞皆老街行人燈
30秒彌敦道左轉+亞皆老街右轉
35秒亞皆老街西行
又或者改彌敦道左轉亞皆老街做巴士線,其他車踢哂去山東街西行都可以考慮 (當然有機會山東街食唔哂塞番出去)
如果方法係將部分路線分流到山東街,工作會多咗咁囉

長沙灣道+美孚路況一日未顯著改善,紅線彌敦道走廊一日仍然接近飽和,相信一日都會有建議加強行西九龍走廊路線服務
(稍後將修改234P荃灣方向走線)
.
AVD1 發表於 2018-10-15 10:28 | 顯示全部樓層

其實講黎講去都係資源平唔均搞到而家呢個亂局出現。如果比我建議呢,而家就索性玩大佢。
大型轉車站方案。但係我個轉車站方案又唔似得而家所謂屯門公路果個咁雞,成堆線到最後未又係疊埋一齊。(其實起我眼中,成個香港得城隧個轉車站先係最成熟同埋最有效率)。

我有個好初步嘅 idea 大約係每一個細區都留返一條對外路線,而呢條對外路線同時都係該區唯一一條出市區嘅路線。(非繁時)。繁忙時間就各細區設有繁忙特別路線直接出市區。

例如,而家荃灣區有三條對外路線出去九龍西,包括 30X、234X、238X。比我就一次過將呢三條線合併就返一條算數。
例如留 238X。總之非繁時嘅時候,西約又好、荃景圍都好,都要去轉 238X。

好啦,去九龍東又係留返一條,例如 234D 全日化後,灣景花園做總站先算。呢條線行完西約之後就會直接去轉車站,之後就再去九龍東。
過海又係,例如 934A 全日化後就放荃威花園。同上面一樣,一行哂荃景圍就會去轉車站,之後就會去港島。
石圍角例如整條線去九龍中部(九龍城先算)。例如整條「32X」比佢啦又。

其次就係呢三條線都必會經轉車站,是旦我求其 up 個位,就德士古道先算。
如果海濱想過海,可以先坐 238X > 轉車站 > 934A
荃景圍要去九龍東可以 934A > 234D
西約要去九龍城可以揀 234D > 32X

當然到時會有個 price grid 出黎,例如荃灣去港島收 $ 18,荃灣去九龍城收 $ 8,去九龍南收 $ 10 … 總之就邊個區都係呢個價。
一句到尾,非繁時玩轉車站可以做大成個 pool ,咁就每條線可以做到 8-10 分鐘一班車,同時可以有效去同港鐵匹敵。

當然繁忙時間,230X、234P、238P 呢堆特別線將會繼續保留。

不過我都好明白起地區利益立場黎講,轉車站呢樣野係好難成事。除非政府出手架姐 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1