hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九巴 5R 服務提升建議
開啟左側

九巴 5R 服務提升建議

PPRBBI 發表於 2018-9-30 14:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為配合九巴5R官方的服務提升計劃(加密至20分鐘一班),建議5R擴闊服務範圍,並設立雙向分段收費,以吸納更廣客源,更改編號為5B,詳情如下:

停站建議:
5B 啟德郵輪碼頭(循環線) 常規班次
{車頭電牌顯示:坑口站 5B / 經:牛頭角、觀塘 5B }
1. 郵輪碼頭總站
2. 香港兒童醫院
3. 海濱道公園
{車頭電牌顯示:坑口站 5B / 經:觀塘 5B }
4. 牛頭角站
5. 觀塘市中心
6. 觀塘游泳池
7. 觀塘警署
{車頭電牌顯示:啟德郵輪碼頭 5B / 經:牛頭角、兒童醫院 5B}
8. 景榕樓
9. 厚德邨 (東行站)
10. 重華路
11. 坑口站
12. 厚德邨 (西行站)
13. 頌明苑 (近小巴站)
{車頭電牌顯示:啟德郵輪碼頭 5B / 經:兒童醫院 5B}
14. 創紀之城
15. 觀塘勵業街
16. 觀塘海濱花園
17. 香港兒童醫院
18. 啟德郵輪碼頭

5B 坑口站(循環線) 短途班次
{車頭電牌顯示:牛頭角站 (短途班次不往啟德) 5B} {坑口站私牌開往重華路起載}
1. 重華路
2. 坑口站
3. 頌明苑
{車頭電牌顯示:坑口站 (短途班次) 5B} {短途班次創紀之城折返牛頭角站}
4. 創紀之城
5. 牛頭角站
6. 觀塘市中心
7. 觀塘游泳池
8. 觀塘警署
{車頭電牌顯示:只往坑口站 (短途班次) 5B}
9. 景榕樓
10. 厚德邨
11. 重華路
12. 坑口站

收費建議:
常規班次全程收費 $7.5 (啟德<>將軍澳)
常規班次車站1~7間上車及落車:$6.7 (啟德>觀塘)
常規班次車站4~14間上車及落車:$5.1 (牛頭角<>將軍澳)
常規班次車站14~18間上車及落車:$6.7 (牛頭角>啟德)
短途班次全程:$5.1 不設分段收費

班次:
星期一至五
05:30-08:00 (短途班次) 10分鐘一班
08:00-11:00 (短途班次) 15分鐘一班

11:00-17:30 常規班次 20分鐘一班
17:30-19:00 (短途班次) 10分鐘一班
19:00-01:10 (短途班次) 20分鐘一班

星期六
05:30-11:00 (短途班次) 15分鐘一班
11:00-17:00 常規班次 20分鐘一班
17:00-19:00 常規班次 15分鐘一班
19:00-23:00 (短途班次) 15分鐘一班
23:00-01:10 (短途班次) 20分鐘一班

星期日及公眾假期
05:30-09:00 (短途班次) 20分鐘一班
09:00-11:00 (短途班次) 15分鐘一班

11:00-19:00 常規班次 15分鐘一班
19:00-23:00 (短途班次) 15分鐘一班
23:00-01:10 (短途班次) 20分鐘一班

用車:
現有3部5R用車,官方提升服務建議估計新增2部用車,5M抽調一部用車,93K抽調一部用車,95抽調一部用車,290X抽調一部用車,296C抽調一部用車,額外加派一部車,共11輛派車

巴士轉乘優惠:
建議保留現時5R線轉乘優惠項目,並新增98A及296A現有的轉乘優惠,以吸引客源
ATENU135 發表於 2018-9-30 15:31 | 顯示全部樓層
不如開特班吸返放工客算啦
心繫香港 發表於 2018-9-30 17:30 | 顯示全部樓層
不如將常規班次延長服務時間啦,食埋下繁放工客
gu9434@24 發表於 2018-9-30 23:06 | 顯示全部樓層

5.1 坑口特快觀塘?
你估巴士公司開善堂咩
仲未計抽一大堆完全唔關事既線
kmb71k 發表於 2018-9-30 23:30 | 顯示全部樓層
我都唔明拉入去坑口兜個圈做乜鬼嘢

仲有, 入得將軍澳就唔會用5字, 成條線要改過NUMBER
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| PPRBBI 發表於 2018-10-1 18:40 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2018-9-30 23:06
5.1 坑口特快觀塘?
你估巴士公司開善堂咩
仲未計抽一大堆完全唔關事既線

延長路線增加範圍當然要抽車啦,咁依家完全冇「關事」ge事,換言之一定喺「唔關事」ge線抽車啦,空降又嫌搶劫咁款,5M做九啟,抽一部車唔難,最「關事」ge 98A寶秀都要搭,寶秀寧願唔要93K同95都保住98A,咁咪唔抽98A,290系開線以尼都有抽過98C車,98系本來秀寶康翠寶坑清康8區共用1組線,仲想點抽車?296C自己一區一線抽一部有咁難?如果你咁勁可以延長路線加密班次而唔洗抽車空降,不如你尼教吓我。

5.1叫開善堂?咁你想幾錢,畀你收機場價好冇?人地796S通宵價都只係$4.6,依家日間收5.1叫開善堂?
296A總站開出只停一站直達觀塘,呢個建議停足5個站,咁叫特快?人地都未出聲叫特快。定係你想點兜法?係咪要兜路長過原本車程先安樂?

引戰之前都唔該做足research啊大佬

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
99MAN + 1 + 10 大師級作品
心繫香港 + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

樓主| PPRBBI 發表於 2018-10-1 18:43 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2018-9-30 15:31
不如開特班吸返放工客算啦

可以考慮繁忙時段拉入將軍澳工業邨,同時兒童醫院投入服務之後放工時間睇吓再開常規班次,會有雙向客源。
心繫香港 發表於 2018-10-3 01:17 | 顯示全部樓層
PPRBBI 發表於 2018-10-1 18:40
延長路線增加範圍當然要抽車啦,咁依家完全冇「關事」ge事,換言之一定喺「唔關事」ge線抽車啦,空降又嫌 ...

5M兩繁好似會頂閘頂得幾勁,點解唔改抽296D??
ky927 發表於 2018-10-3 12:47 | 顯示全部樓層

我建議5R由22取締,來往

觀塘碼頭<>郵輪碼頭<>樂富/橫頭磡<>又一城

橫豎九巴唔夠司機而22係咪都要繼續;咁不如俾22做長少少。
ATENU135 發表於 2018-10-3 18:08 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-10-3 12:47
我建議5R由22取締,來往

觀塘碼頭郵輪碼頭樂富/橫頭磡又一城

又黎弱智野,你覺得九巴會比城巴咁做?