hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 真。道歉信
開啟左側

真。道歉信

Charon1999 發表於 2018-10-3 19:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我喺Charon1999。
呢個將會係我喺呢個論壇最後一次嘅發文。

喺過去接近一個月,經過觀察同深切反思後,發現自己一直以嚟真係做錯好多嘢,而最錯嘅就係容讓我嘅保守及守舊繼續加害其他人。

曾經有資深嘅巴士迷講過,一個專業嘅巴士迷,係應該要爐火純青到聽到路線嘅名已經知道條路線有冇人坐,唔需要去比一啲數字又或者數據束縛住。因為好多嘢營運數字唔會反映到,而係要用地圖先至可以觀察到。然而我仍然停留喺收集同運用數據嘅低級層面,更加經常用呢啲冇用、多餘嘅數據作出洗版,影響一眾版友嘅思維,嘗試去令大家變成同我一樣咁保守嘅人。

除咗保守之外,仲有就係接受唔到新事物嘅守舊。其實將軍澳隧道嘅擠塞越來越嚴重,將部分路線改行山路係理所當然嘅事,然而我竟然仍然停留喺將軍澳隧道唔係太塞車嘅年代,並出言反對且侮辱796E改行山嘅版友,甚至更多更多其他版友。另一方面其實行將軍澳隧道係好方便嘅事,而我竟然為咗一己私慾而反對所有要求290/98C途經將軍澳隧道及觀塘道嘅版友。同時其實好多重組方案可能對市民有利,但係我就被一啲數字束縛住,而盲目反對95/98C重組、40延長到坑口、22和702合併及606/608重組之類的利民建議。同時我亦被新巴一啲所謂嘅營運數字欺騙,而忽略大量北角及砲台山居民嘅感受,更因此多次出悔辱ahken,助長新巴及城巴欺壓北角及砲台山居民。而且,因為我守舊同盲目反對嘅立場,更加令資深板友深圳比亞迪遭受不少不愉快事件,最終更被停板。更重要係本人明明眼見新巴及城巴Hea做,但竟反對由九巴接手南區路線之利民建議,助長巴士公司違反eric278常提及的反競爭條。本人實在深感抱歉。

一直以嚟我嘅守舊令到呢個論壇出現咗好多不和諧嘅事情,實在令我感到十分後悔及內疚。經過反思後,我完全明白到我嘅存在會令到呢個論壇嘅質素繼續下降。我明白到我需要更虛心去學習,以及刪除一切洗板文章,以確保本論壇良好的氣氛不會被我干擾。

最後請容許我為自己一直以來的保守、守舊及盲目反對而向大家再次致歉。

Charon1999謹啟
2018年10月3日

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
bjbus 發表於 2018-10-13 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
AMN1 發表於 2018-10-3 21:00 來自手機 | 顯示全部樓層
好行夾唔送!

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +11 收起 理由
Charon1999 + 10 你未夠班送我
3asv6 + 1 + 1 呢句送比比罅迪最岩!一搞事即永停永遠金句!.

查看全部評分

bjbus 發表於 2018-10-3 22:22 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tonychow 發表於 2018-10-4 21:25 | 顯示全部樓層
何必呢...
講真收集數據有無用? 其實肯定有。首先就算係資深巴迷,都無可能日日搭每一條線,上繁下繁非繁邊個站上落多,一年到晚趨勢有無改變,數據最少喺統計學角度上可以俾到某類結論,亦比經驗更為客觀,日後討論邊條線客量多唔多亦唔使口同鼻拗。
行山同行隧道,講真又係討論 100 版都未討論完果類問題,如果將來有版友入咗巴士公司做路線策劃,你覺得拗完 100 版之後佢意見會唔會變? 何必咁執着呢。
至於其他重組方案,咩 22 同 702 合併果堆,大家都知咩事啦。
新巴城巴係咩 hea 做,講真又係地區討論。荃葵人對九巴怨恨基本上已經到臨界點,同樣成日都有版友鬧 2A 722 縮水或者收車。咁可以點解決? 路線重組? 前排先啱啱講完新記連一條穩賺路線都數唔到,係咪又更深層次問題,唔係一般巴士迷可以解決到?
真係講道理的話,使乜下下話人小朋友。我引用王劍凡博士一個概念: 為求展現權力同地位,下下喺度擺款,呢種人其實真係好需要愛。
kay 發表於 2018-10-5 09:48 | 顯示全部樓層
我行我素咪得,依家搞到好似好老套

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
3asv6 + 1 + 10 你道歉即係向0的惡勢力低頭,唔駛理0的人!!!.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
ATENU135 發表於 2018-10-7 01:36 | 顯示全部樓層

其實我想講B2版我認為有用嘅之一係你嘅路線數據,幫助左我地深入了解到某些線(我有D建議系F1就參考左你D數據),同時也希望你在某一個巴士討論區繼續活躍!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
3asv6 + 1 + 10 比罅迪想爭取雙位'反對'都唔駛0甘0架,恭喜.

查看全部評分

bjbus 發表於 2018-10-7 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-10-7 15:15 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2018-10-7 14:27
小朋友去小朋友討論區,資深巴迷留在資深論壇,分工合作,不是最好的嗎?
當小朋友長大,變成資深巴迷, ...

你都係小朋友,仲係低B果類(2歲),返去你嘅BB討論區啦!‘資深’巴士迷
#疑似深圳比亚迪分身

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
Charon1999 + 1 + 10 英雄所見略同
3asv6 + 1 + 10 收比啦你比罅迪,人衰上黎真係無底線!想爆粗.

查看全部評分

kay 發表於 2018-10-7 15:52 | 顯示全部樓層

其實小唔小咩朋友姐,大家都係人
樓主對比起一D灌水站友,已經算HIGH LEVEL好多了

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
ATENU135 + 1 + 10 樓主其實好有heart
3asv6 + 1 + 10 呢條粉腸要全世界要買佢怕,版務係唔做0野.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
10598C 發表於 2018-10-8 01:10 來自手機 | 顯示全部樓層
總係感覺樓主發呢篇文並非只有表面意思,你自己都話係呢到駛乜咁認真

點都好,真係好似樓上所言,樓主嘅思路已經清晰過好多版友,分享多啲數據大家都開心

仲係收集數據係因為未達到資深巴迷境界,咁你可以朝呢個境界去架嘛(如果你想),人唔修煉唔努力又何來成功?

仲有呢,我等緊你啲796X數據架,唔好走吖