hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵過海線改革2.0
開啟左側

荃葵過海線改革2.0

樓主| GW4866 發表於 2018-10-9 22:08 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-10-9 15:24
延長 934 仲有個伏位,就係同 930X 爭客。
除咗上荃景圍,基本上其他延長 934 方案(例如 234C 走線,又或 ...
三線方案呢,936 會係最少客果條,非屋邨位得荃灣東,但同樣道理有 930X 爭客,速度又唔差得遠(頂多係 930X 入龍德街塞多一兩枝燈)。況且熊貓仲有 $2 機。
視乎你想兜多 d 客定係想每區都有合理速度,兩線同三線方案各有好壞,但兩線方案客量會好 d。

其實兩樣都做緊,兜多d客之餘每區合理速度

我都明白三線方案中936會係最少客,所以回程都拉返海盈四小龍玩
去程就咁經過都只係停到碧海藍天一個站,無咩著數
要深入就要專登再兜入去,所以干脆唔做

熊貓方面,主要競爭其實係部兩蚊機,但該一帶行去大窩口站都唔太就腳
巴士競爭最近930系車站既名逸居得條930,930X佢轉咗去聯仁街落環宇
最後,其實仲有個改法,就係 934 改落碧海藍天同落銅記,換 936 葵涌道直去(回程,首站光輝圍 BBI)同直上西廊(去程),總站灣仔,唔知你點睇。936 九龍段流水有 32 補位,而 934 就會變咗 W3 果種半特快感覺。當然咁樣會唔會令 934 更慢或者觀感差亦值得討論。

呢個係兩線方案下?
打開門,行出去,去遠啲!
neoplan720p 發表於 2018-10-9 23:28 | 顯示全部樓層
回Snoopy兄:
本身934定線有無問題?
如果以繁時線來講的話,係絕對無問題;

但如果以非繁(全日)線來講,就如4866兄所講,單做西約同半個愉景福來(有930X搶客)真係好炆水。

所以,如果934堅持要全日,諗方法係盡量合理的車程之下,增加服務範圍係必需。

不過講到尾,一日兩間公司咁樣鬧插旗(但插完旗又懶懶行),不論930X定934定934A,都唔會有好結局。

局面只會越來越奇怪……

不過再推遠少少,如果本身962B唔係全日,而深井無全日直出港島的線,咁非繁934拉去青龍頭,跟234B走線去到西約之後直上海興路去港島,未必諗唔過。(深井亦都唔駛捱屯門價出入港島)
繁時就依舊提供返深井直出服務。

不過呢d 野都係講下當吹水算。

有競爭固然係好事,但故亂插旗,做出損人不利己的行為,甚至最終影響當區居民,又係咪真係值得鼓勵呢?

#兩間公司都唔係好人
#沒有誰比誰高尚
#唔好再拗城巴定九巴衰
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2018-10-9 23:34 | 顯示全部樓層

始終荃葵(特別係東北葵)的交通網絡唔算太熟,所以唔係好識評論樓主的方案。

不過我最欣賞的一點係將石圍角梨木樹與安石蔭分家呢個舉動。

東北葵一直拗好耐的35X、36X等等問題,就係討論緊走線上點先可以最快出到市區得黎,又唔會兜少左地方引起地區人士不滿。

如果非繁用936一線走天涯做哂成個東北葵,咁一定係兜到暈都未出市區。
與其936都係要兜黎儲客,倒不如玩得偏激d。
樓主玩逆走,用熊貓做尾站,呢個方案幾好,我都未諗過。
但石圍角呢條老人邨值唔值得有全日車出港島,就見仁見智啦。

當日我就諗將936依舊擺梨木樹,直衝落和宜合道到大窩口,再用德士古道青荃橋入青敬路,最後翠怡花園南橋直出港島。
咁第一就係長安客唔駛再兜哂成個青衣島先出去,二來亦都俾空間948精簡區內服務範圍。

但始終948又搞著新巴,所以都只不過係流於FF的方案而已……

Snoopy@FB8617 發表於 2018-10-10 01:50 | 顯示全部樓層

其實西約+大涌道偏向工商住三方都balance
需求唔係好大但亦未至於窄
係食唔正市中心但又唔會同荃灣線對正
未來西站樓群點都有班客貪尾站

要934兜多個地方選擇唔多
就用樓主兩個選擇睇各自有問題
上梨木樹即係唔要大涌道
一加一減冇分別
最hit既就係配荃景圍
但係大家各自唔想兜另一邊嫌慢
最後又係得個兜字

最後當然有方法提升934客量更好
最起碼唔該加返個234B轉乘先
同一時間老九亦應該規劃下俾荃景圍有車直落大涌道轉934
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
neoplan720p 發表於 2018-10-10 03:16 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-10-10 01:50
其實西約+大涌道偏向工商住三方都balance
需求唔係好大但亦未至於窄
係食唔正市中心但又唔會同荃灣線對正

934要食到西站上蓋住宅班客,我又覺得未必咁易。

事緣上星期坐30X由長沙灣去西站,係祈德尊落車,要行返去西站,都成5-7分鐘(又要穿天橋、過馬路),唔太user-friendly。
咁樣相比,934可以從西鐵手中搶到幾多上蓋客,都係一個疑問。

同埋呢,大涌道的確係一個工業區,理論上可以創造雙向客源,但同時亦應留意港島區居民的上班地點 / 習慣。

就以天水圍為例,雖然算唔上係咩工商區,但你可以睇到269C繁時逆向個客源都幾好(例如我今日6pm由天水圍坐去觀塘,正常班次下係坐滿……);相反,同時間969出港島,得20-30人。

再加埋我一些住港島區朋友的經驗,佢地就算去九龍返工,主要都係TST、MK、九東等地,最遠都係長沙灣,無乜邊個入到去荃葵。

所以934做到幾多港島區居民入去荃灣返工,我都唔太肯定。
相反,930X係走線上,更容易做到街客(始終市中心、荃新天地等商場多d人行街)。
俾我揀,930X全日的潛力係大過934。
Snoopy@FB8617 發表於 2018-10-10 15:28 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-10-10 03:16
934要食到西站上蓋住宅班客,我又覺得未必咁易。

事緣上星期坐30X由長沙灣去西站,係祈德尊落車,要行返 ...

所以我話總有班客貪尾站
而唔係934全食
的確行出去有D唔吸引
但係行車時間同走線確實好吸引

我覺得同269C情況又唔同
下繁大涌道走既除左返屋企既客
仲有一班跟住出街食飯既客

論街客930X係近市中心係多D客
但係同樣地更近荃灣線
再講我覺得其實兩條線無咩需要咁比較
始終兩條線target亦都唔同
大涌道冇934亦唔代表930X食得晒
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kps19862008 發表於 2018-10-10 23:46 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-10-9 15:24
延長 934 仲有個伏位,就係同 930X 爭客。
除咗上荃景圍,基本上其他延長 934 方案(例如 234C 走線,又或 ...

真好笑,自已條934落唔到銅記就要條936倒轉總站
936落到銅記只係336遲足咁多年先改行西隧要覆蓋番原336服務範圍的意外(獎賞)
自已條334早早改行西隧到銅記,但又不幸遇上當年要調整旺區巴士路線既政策搞到縮落灣仔做咩要條936埋單?
384047x 發表於 2018-10-11 02:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-10-10 15:28
所以我話總有班客貪尾站
而唔係934全食
的確行出去有D唔吸引

同意
初頭諗住934非繁應該搶到930x唔少客,主因係祈德尊尾站,尤其係九巴咁進取應該好有把握,點知....

回樓主
兩線方案

棉花路放2半全日線?兩繁咪玩啦!
反建議a
1.935上繁繼續服務,加經四小龍(你咁改四小龍非繁冇左掠水線) ,935同935a共存
2.936拉去石圍角並甩走四小龍
3.934非繁拉上荃威 (放39m孖坑)
反建議b
1.935非繁拉去梨木樹
2.不變
3.不變+唔上象石,改為繞經四小龍

本人 prefer a,因為只有934有受害者而各線提速,範圍大左
B都幾好但934經四小龍唔信路,而且象石非繁冇車,不過客源分佈比 a平均

另外934建議加停滿樂大廈,有站冇理由唔停,而930糸亦可以停大涌道福來邨

----------------------------------------------------------------------------
三線方案唔 prefer ,始終荃葵有大大條荃灣線係度,加埋青衣就算有八十萬人,但六條全日線未免太多,其中一條改為東區線更好
首先,威非路道城巴會唔反對934放果度?佢寧願拉930塞住個位
第二936回程停四小龍,咁去程呢?
第三相信935會變翻版934,村巴走線直出又冇全日位
所以三線方案 BAN
 樓主| GW4866 發表於 2018-10-13 05:21 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-10-11 02:02
兩線方案

棉花路放2半全日線?兩繁咪玩啦!

上繁就話密ja,但基本到站都即私走
下繁兩線密極有限,好多時都係得一部車擺係到
不如你提議下附近仲有邊到可以做總站?

反建議a
1.935上繁繼續服務,加經四小龍(你咁改四小龍非繁冇左掠水線) ,935同935a共存
2.936拉去石圍角並甩走四小龍
3.934非繁拉上荃威 (放39m孖坑)
反建議b
1.935非繁拉去梨木樹
2.不變
3.不變+唔上象石,改為繞經四小龍

a1)浪費資源
同埋前面你講上繁之後又講非繁,即係點?
如果係講緊非繁,935兜過去比宜家既936更加趕客
唔值得為咗客都唔多個既位而趕走葵涌客
而935A既存在係本身安蔭班次比返個名佢
點解唔直接用返一條935做返哂,因為想分流返兩邊,
早繁石籬靠936而唔開返宜家935朝早既石籬班次同安蔭車重疊
a2)有石圍角特班,四小龍方面你睇返其實得一班回程經
a3)即係荃威>西約>石圍角>梨木樹咁?
荃威好慢好兜的說...吸客能力好差,得個擺字
b1)?!?!咪即係用返936做,同埋變咗要學936咁係上葵左兜右兜
b3)得兩線做半全日就放棄四小龍啦........

另外934建議加停滿樂大廈,有站冇理由唔停,而930糸亦可以停大涌道福來邨

唔係你話加就加到

三線方案唔 prefer ,始終荃葵有大大條荃灣線係度,加埋青衣就算有八十萬人,但六條全日線未免太多,其中一條改為東區線更好
首先,威非路道城巴會唔反對934放果度?佢寧願拉930塞住個位
第二936回程停四小龍,咁去程呢?
第三相信935會變翻版934,村巴走線直出又冇全日位
所以三線方案 BAN

你計埋深井962B而得出6條呢個數字?

佢要周圍插旗而每區有合理車程就要三線
況且全部都唔係真係開足全日

不過三線方案下抽一條改做東區線既話搵934潛力大d,影響亦無咁大
但夠唔夠客支持到全日,同有無需要
初步構思:西隧-中環灣仔繞道-會展-維園-英皇道???

1)佢條5號都執咗幾年都無用,有心拉線塞住個位都塞咗
仲憑咩死人霸生地(其實最好拉條E11入去free返天后出黎)
2)[del]回文#11講過原因[/del]
突然諗起A21個行法,諗到個唔太兜得黎又食得正四小龍個行法
當然點都要哂返5-10分鐘過去

...>荃灣路>青葵公路>(支路)>深旺道>深盛路>興華街西>連翔道>西隧...
停:泓景臺(深盛路,12同站),碧海藍天
或者可以係直情跟A21直行深旺道同停站,到東京街西路口後轉右走
3)你確定?935係兩線同三線方案都係咁行,做哂成個上葵+葵涌道
打開門,行出去,去遠啲!
384047x 發表於 2018-10-14 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-10-13 05:21
上繁就話密ja,但基本到站都即私走
下繁兩線密極有限,好多時都係得一部車擺係到
不如你提議下附近仲有邊到 ...

認真,我支持去埋銅鑼灣,但明顯有城巴反對佢哋入摩頓台,而934,936又冇乜可能一齊放棉花路塞住啲車,始終總站應該放巴總先好,泊街唔係一個好做法

第二,相信九巴寧願拉960/961多過934,934同936價錢相同咁返新界方向可以免費轉乘,唔洗又要回贈咁煩

第三,同二諗法截而不同:934同968互換總站,同936一齊提升至全日並加班,回程同樣避免要回贈,因為934/936轉其他線都係補差價

反方案
A1) 我意思係935變全日,上葵+四小龍,935a就唔取消!935上繁有服務同全日經4小龍係彌補936唔去四小龍既空缺,所以又上繁又非繁
至於比而家更兜,兩繁有935a,非繁只有1個上葵係冇全日位,所以加埋四小龍非繁未至於吉車

A2) 講漏左,多謝提醒!主要係936縮2繁,非繁934+936混合走線,否則冇全日位

A3) 放荃威志在插旗,起碼有條全日過海線,同埋40可以放灣景,a31p縮去麗城泊街+全日經青龍頭,唔一定係壞事!況且荃灣西+象石梨同上葵+四小龍客源會平均過而家咁樣,一條村巴線一條兜到2046都未上公路既線

B1) 梨木樹係擺位,2繁有936非繁有934尾站特快wo
同埋打錯,係935a拉長,非935

B3) 放棄四小龍係不切實際,九巴作風係唔會棄四小龍,ff算啦!冇4小龍仲唔係934a加非繁拉去麗城班次,935+936非繁mix走線?

停滿樂大廈相信930x 都係快啲,又平啲,但可以分流去上葵既學生客同老人家,簡單講掠48x水

6條全日線:934,935,936,930,930x,仲有條948!