hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵過海線改革2.0
開啟左側

荃葵過海線改革2.0

Ricky403 發表於 2018-10-21 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-10-21 11:33
有啲線注定係做繁時線,唔兜多少少全日位唔得

你好似961咁,佢行市中心係全日位,非繁開得唔疏係正常, ...

961本身客量都差 (960屯門市廣場都有站),係好彩有轉車站救咗佢
934而家加強宣傳後平日明顯好客咗,平日回程直情應該加班,見過1845坐滿、1935坐大半滿
去程有人報過中午都坐到三十幾個出港島

如果要加經荃灣市或拉上荃景圍,我諗西約都心中有數嘅,咪要求相應加班及/或再加時咁囉

不過就唔明點解唔會好似88咁順手減一減0830後嘅車海囉,明明有啲班次可以提早食飯,盡量拉到全日統一20
如果真心想打930X,真係不如學阿kay站友咁話,出港島每日0630-1900,入荃灣每日1200-2300,儲好啲知名度 (甚至其實可以用黎調車)
10598C 發表於 2018-10-21 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-10-21 13:01
961本身客量都差 (960屯門市廣場都有站),係好彩有轉車站救咗佢
934而家加強宣傳後平日明顯好客咗,平日 ...

既然930X到而家都未肯全日,如果九巴有心搶,就應該現有時段外兜荃灣市中心,繁忙時間荃灣市中心就比934A做,同埋兩線去埋銅鑼灣

單靠西約,仲要唔去銅鑼灣,冇可能做真全日線,點都係大兩味
Ricky403 發表於 2018-10-22 09:14 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-10-21 20:18
既然930X到而家都未肯全日,如果九巴有心搶,就應該現有時段外兜荃灣市中心,繁忙時間荃灣市中心就比934A ...

我唔知九巴對934同936係咪相近態度,都係冇客要改到有客
如是,走線上有改動應該都上咗RPP

但荃灣市道路網意味去程可以行嘅地方唔多,保留經大涌道同時,只能勉強入一入如心,但要走去行冇客居多嘅荃灣站同大河道
不過回程可以西站總站再多停建明街,應該吸到客
另外都可以荃景圍天橋後飛橋行悅來嗰邊,蕙荃站可以搶下石圍角近綠楊幾幢,加埋出面個站,但荃灣西就放棄一半
講真俾著係我都難揀
.
Snoopy@FB8617 發表於 2018-10-22 13:15 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-10-21 11:33
有啲線注定係做繁時線,唔兜多少少全日位唔得

你好似961咁,佢行市中心係全日位,非繁開得唔疏係正常, ...

咁認真講961既屯中都算全日位既大涌道都唔會差得幾遠

934係插唔正荃灣市中心
所以論客源點計都似唔夠多
但同一時間過左咁多年其實個市中心範圍都shift緊

而就算棄大涌道直出經走青公
近大河道有930X
靠北有荃灣線
有客都未必首選934
相反肯做響個直出朵既
日後留到西站上蓋班客都容易D

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2018-10-23 15:13 | 顯示全部樓層
其實好似934車程咁短,可以考慮做下單向循環
例如日間 荃灣->上環->中環->灣仔->荃灣
黃昏開始 灣仔->上環->中環->荃灣->灣仔
至於934/936大改,我覺得九巴唔會,因為本身加時意義係唔比城巴搶地盤
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2018-10-25 07:51 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-10-22 09:14
我唔知九巴對934同936係咪相近態度,都係冇客要改到有客
如是,走線上有改動應該都上咗RPP
荃灣市道路網意味去程可以行嘅地方唔多

我睇唔到原因西約會肯支持934荃灣兜多幾區
如果我係西約區議員,我一定死保半全日直出934
客量差從來唔係區議員考慮點

亦要考慮934本身繁時有三四粒鐘叫做夠客
改非繁唔改繁時,新增服務地區就會變咗得繁時有服務
當然你可以話拉934A落去補繁時位之類,但以934A客量,開三四粒鐘絕對會燒錢

我始終覺得
934要改,由港島走線站位改會比較實際
單係唔入銅鑼灣、中環得一個站兩個問題,執一執分分鐘已經多兩三成客

384047x 發表於 2018-11-1 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-10-16 03:15
1)有總站既晨早擺咗落去啦
最快都要等357年先有新總站
摩頓台預咗都唔會入到去

1) 冇錯呀,正正因為冇總站,934,960,961,935咪灣仔止步

2)攪清楚,非不能也,實不為也!九巴賺$賺到盡既作風,佢拉960既話再收936車,往新界方向迫934/936客先撘960再轉車,位位$18upgrade去 $23.4不知幾和味~

A1+B1) 你到底明唔明咩叫覆水難收?你叫936非繁撤離四小龍同將所有a線非繁降至 e線價、8h非繁減價難度一樣咁高,呢間公司就係咁黑心,唔糸點會而家狂開咩26x, 203x掠水?我明巴士公司係上市公司,要賺$,但呢啲$都要掠既咁好難唔黑心 lo(新城相比之下叫良心企業la)

我都重申:935只係而家936縮短版,放黎木樹係因為上葵所有總站冇乜位剩

B3) 你自己都講936點解停四小龍la,除非一拆三,936,935,四小龍新線都改全日,不過到時又係唔夠客,咪盞搞,倒不如935做,縮短路線慳得幾多得幾多!
AVD1 發表於 2018-11-2 11:53 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-10-25 07:51
客量差從來唔 ...
亦要考慮934本身繁時有三四粒鐘叫做夠客
改非繁唔改繁時,新增服務地區就會變咗得繁時有服務
當然你可以話拉934A落去補繁時位之類,但以934A客量,開三四粒鐘絕對會燒錢

其實 934 同 934A 性質係大同小異,兩區背景相近,又何以認為 934A 燒錢過 934?
假如當初一開始係起 934 + 934A 兩線搵條線做半全日,點睇都係 934A 搵錢能力會比 934 更勝一籌。
荃景圍西約人口相約,前者或者做到柴灣角工業區客,但後者直情係搶到港鐵客。
尤其 934A 回程站位真係算靚(荃富街公園 + 眾安街 + 富華街),起正市中心,比起 930X 行沙咀道其實更深入市中心。

不過你而家叫 934 班客同你玩兜荃灣,佢地就真係踩你都傻。
但你話拎 934A 同 934 一齊玩全日化,一條開 00、30,另一條開 15、45 其實又唔係話冇得玩。
不過以九記近年起荃灣區嘅取態,有資源都唔會比荃景圍,反之而家都唔知幾想再搵機會拎走 30 + 30X 啲車。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| GW4866 發表於 2018-11-5 03:21 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-10-25 07:51
客量差從來唔 ...

無錯港島要拉去銅鑼灣增客同執一執站位
但荃灣呢邊一樣要執,例如學樓上所講經一經如心學新樓客
搭埋中心區博到轉真全日西約班建制或會合作鬆手d
繁時就保留返現有走線(934X)
講到尾係九巴當初自己做哂盲頭烏蠅咩都唔改一個頭樁埋去就加時
搞成咁都幫佢唔落

撇除3條線之間互相重組大執,但至少各自都要執返靚先
934去程加經如心,回程改經西站再跟34經建明街返去
936回程碧海藍天後停泓景臺直往葵涌道,唔兜返出長沙灣道
936A去程直行和宜合道至大隴街(不上石蔭路),回程改回行上路
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| GW4866 發表於 2018-11-5 03:34 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2018-11-2 11:53
其實 934 同 934A 性質係大同小異,兩區背景相近,又何以認為 934A 燒錢過 934?
假如當初一開始係起 934 ...

934A回程都仲有得打下,佢回程做到既野的確比宜家934稍為優勝

但去程我就唔係咁睇,當你荃景圍同西約都係咁多客
之後934A出到地鐵站吸客力成疑,唔好唔記得荃灣站係荃灣綫頭站
有位座直通過海班次又密好多
另一邊廂934仲有未來前境,就係西站上蓋樓盤,當然搶唔搶到宜家係未知之數
打開門,行出去,去遠啲!