hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵過海線改革2.0
開啟左側

荃葵過海線改革2.0

AVD1 發表於 2018-11-6 11:43 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-11-5 03:34
934A回程都仲有得打下,佢回程做到既野的確比宜家934稍為優勝

但去程我就唔係咁睇,當你荃景圍同西約都係 ...

向來同港鐵直接匹敵都唔係巴士嘅強項,尤其講緊係對西鐵呢啲唔算多站嘅線就更加,
都仲未計其實起正西鐵站下面有 930 系(930 系會唔會延長服務時間真係好難講)。

反之巴士搶荃灣線客又或者真係易過搶西鐵線,紅小其實就已經係例子。
始終荃灣線站多係事實;
何況人又多,雖然荃灣站係頭站,但係去到市區就開始同人迫。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HN745 發表於 2018-11-8 00:40 | 顯示全部樓層

其實有冇可能將934 停完祈德尊之後
跟34 入西站 然後再入大河道同眾安街 後直去西隧 (934A走線)

tonychow 發表於 2018-11-8 14:13 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2018-11-8 00:40
其實有冇可能將934 停完祈德尊之後
跟34 入西站 然後再入大河道同眾安街 後直去西隧 (934A走線)

無。西約上車邊個得閒同你咁樣遊花園...

castanopsis 發表於 2018-11-11 13:06 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2018-11-2 11:53
其實 934 同 934A 性質係大同小異,兩區背景相近,又何以認為 934A 燒錢過 934?
假如當初一開始係起 934 ...

無錯西約荃景圍人口相近
但本身荃景圍有唔少人其實可以搭934/930X,前者更快,後者更平
變咗934A個基本盤無934咁穩

你見934A開咗咁耐,早繁都係得兩班
同一時間934早繁開到5-8頂曬閘
934確實係好做過934A

如果934A要大幅延長服務時段,開返現有934既服務時段
客量實在堪憂

AVD1 發表於 2018-11-11 13:18 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-11-11 13:06
無錯西約荃景圍人口相近
但本身荃景圍有唔少人其實可以搭934/930X,前者更快,後者更平
變咗934A個基本盤 ...

934A 少人坐,除左班次上得兩班而變得唔靈活之外,其實就係定線上有問題。
當 230X 都可以直接行大涌道上橋,然而 934A 趕返工嘅時候仲要同人兜荃灣。

起荃景圍出面有條 934 直接出城,當然有人選擇會揀佢,
但當 934A 同 934 定線一樣的話,我又唔覺得荃景圍人唔會回流返去 934A 身上。

當然,930X 係 934A 另一個競爭對手,
起大家都需要兜路嘅情況之下,但係人地收平你 $ 2,咁作為乘客都會識揀了吧。

回程返荃灣,當大家都想有個舒服嘅方法返屋企而需要兜多 10 分鐘路,
呢個大部份人都唔會介意,但去程其實呢個就係比唔上 934 嘅問題。

其實如果起而家呢個情況之下要優化 934A 定線,
我認為根本就唔需要刻意兜上綠楊,直接行青山公路去到大窩口就轉返出去荃青交匯處。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
castanopsis 發表於 2018-11-11 14:02 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-11-11 13:18
934A 少人坐,除左班次上得兩班而變得唔靈活之外,其實就係定線上有問題。
當 230X 都可以直接行大涌道上 ...

我同意934A拉直會搶返934部分客源返來
但歸根究底都只係左手交右手
成組線仍然係唔夠客

或者咁講
934食一個西約加半個荃景圍
非繁客量已經好勉強

934全日,新增服務時段兜荃景圍,原有服務時段拆934A
無錯,新增時段內既班次,食多半個荃景圍客,客量應該會好過934按現有走線全日少少
但同時現有服務時段內,逼住開多咗條半全日934A出來,同934分客
埋單條數會唔會好過934直接全日,我有好大疑問

Tomlo9840 發表於 2020-6-29 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層

我建議開一條荃灣至港島東全日巴士服務,為左可以增加客源,建議巴士公司在西隧方向加設轉乘優惠去屯門,天水圍以及東涌其他地方
天空之神 發表於 2020-6-29 20:23 | 顯示全部樓層

其實 934 非繁客量絕對唔差
晚繁後要企住過海

建議 934 延長至勵德,還原大致與以往中圖總站
並提早往新界服務至 1000 ,提供早繁 1 班往新界班次及延長往港島服務至 1900 ,服務逆通勤乘客直接搶返去左紅小既銅鑼灣客返黎

936 則建議取消繞經荔枝角站
改停荔枝角道泓景台,改行青山上路,服務華員麗瑤邨 ,以及節省時間
.
ATENU364TC196 發表於 2020-6-29 22:51 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-29 20:23
晚繁後要企住過海

首先,934 如果非繁忙時間客量真係咁好,運吉點解唔俾全日?個客量係點大家有目共睹,只係有部份班次叫做唔錯,但好多班次嘅客量上依然有好大嘅改善空間,例如上繁過後,09:00-10:00,隔離930X 點都坐滿窗口位+部份走廊位,948就直程企人,但偏偏934 窗口位都坐唔滿
現階段睇,934客量已經去到樽頸,再新增服務時段接近冇可能,除非非繁同934A合併

10:00 開回程更加唔合理,930X 都未咁早有車,948 嚟緊都係12:00 先有車

其次,唔明934去銅鑼灣做乜,依家銅鑼灣大部份時間都已經有紅小返去麗城,小巴就行紅隧直達,有冇人會走去坐934碌到落去西隧呢......

934 去銅鑼灣去嚟都嘥氣,因為根本搶唔到客,唯一可以延長嘅地方就應該係行灣仔道去跑馬地,行灣仔道算係深入灣仔,亦都避免同其他交通工具搶客

而家怡和街日日塞到痴線咁,仲塞巴士落去真係唔使玩

樓主| GW4866 發表於 2020-6-30 03:08 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-6-29 20:23
晚繁後要企住過海

首先,篇文係差唔多兩年前出,只係比樓上#47推咗返上黎

934拉上去勵德邨,對家肯讓個位出黎先有得講

至於936,如果唔大執分家比935做全日,維持返936食哂既話
都係果句,碧海藍天後改行泓景臺接下路算
你個方法要係美孚調頭屈返上上路唔太理想
快快手手返到入上葵算

華員邨回程問題,搵返936A做把啦
打開門,行出去,去遠啲!