hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦232X 梨木樹-尖東站
開啟左側

建議開辦232X 梨木樹-尖東站

ATENU135 發表於 2018-10-11 22:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:象山、石圍角、沙咀道一帶冇巴士出九龍,而荃灣三條X線均要慢碌長沙灣道,故建議以美孚作中轉站,供人互轉

走線
往尖東站
梨木樹
可風中學
秀山樓
三棟屋村
海壩村
石葵樓
石荷樓
荃灣站
川龍街
寶石大廈
名逸居
美孚
鴉蘭街 (太子)
旺角站
山東街
登打士街
文明里
加士居道
長樂街
聖安德烈堂
金馬倫道
中間道
尖東站

往梨木樹
尖東站
半島酒店
九龍公園
尖沙咀警署
南京街
九龍中央郵局
文明里
登打士街
奶路臣街
旺角街市
銘基書院
美孚
尚翠苑
寶石大廈
川龍街
荃灣站
石蓮樓
石菊樓
海壩村
三棟屋村
秀山樓
可風中學
梨木樹

班次
每日
雙向
0600-2400 15

用車 234X 2 30X 2 238X 2 36A 1 36B 2

kmb71k 發表於 2018-10-11 23:40 | 顯示全部樓層
走去停荃灣, 我都唔知快喺邊度
以上回應,是否可行?是否合適?
HN745 發表於 2018-10-12 00:34 | 顯示全部樓層
樓主啲用車建議真係睇唔明...
石圍角/象石有32 或者行落地鐵站都得...
最重要係老人邨黎... 非繁多唔多客都成問題

梨木樹就用條36X 改啦..
384047x 發表於 2018-10-12 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2018-10-12 00:34
樓主啲用車建議真係睇唔明...
石圍角/象石有32 或者行落地鐵站都得...
最重要係老人邨黎... 非繁多唔多客都 ...

其實佢九月頭出過一次232x建議,當時連用車係全後備!今次好左架啦!

不過點解樓主建議路線既班次永遠都係得兩款?係咪應該按實際需求出唔同班次?條線起碼兩繁20,非繁30,可以既加一班車去10/1,咁只係要7車就得,咁238x唔洗抽!另外最關事既32唔洗減,反而減36a?

仲有,梨木樹有位?最後,停左美孚減引力減半!
 樓主| ATENU135 發表於 2018-10-12 23:10 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-10-12 22:58
其實佢九月頭出過一次232x建議,當時連用車係全後備!今次好左架啦!

不過點解樓主建議路線既班次永遠都 ...

Repeat 美孚作30X 234X 238X (及其分支)作互轉
 樓主| ATENU135 發表於 2018-10-12 23:10 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-10-12 22:58

不過點解樓主建議路線既班次永遠都 ...

Sorry,成日諗漏左32
384047x 發表於 2018-10-12 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2018-10-12 23:10
Repeat 美孚作30X 234X 238X (及其分支)作互轉

Loop again:美孚用46做!
 樓主| ATENU135 發表於 2018-10-13 07:54 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-10-12 23:46
Loop again:美孚用46做!

咁46同30X 234X 238X 有咩分別?
JcLapras 發表於 2018-10-13 18:02 來自手機 | 顯示全部樓層
停得美孚嘅唔覺得可以幾快
384047x 發表於 2018-10-13 23:29 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2018-10-13 07:54
咁46同30X 234X 238X 有咩分別?

我意思係46改美孚特快行西廊,咁唔洗232x同 63x停美孚

#我係你既建議用46改快既例子用過唔止一次 la