hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北港島綫交匯方案 - 改喺維園做會否更理想 ...
開啟左側

北港島綫交匯方案 - 改喺維園做會否更理想

tonyng 發表於 2018-10-17 23:12 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-10-17 22:05
換線方案我覺得主要問題是東區除了沒了往原港島線西段的路線之外,還有就是往將軍澳線、觀塘線都沒改善,還 ...

以前的貼文已說過,政府寧為了不得失東區沿線數十萬人,也不去把北港島線的價值提高,以惠及數百萬東涌線沿線、西鐵沿線、部分東鐵/馬鞍山 / 將軍澳線沿線的乘客。

ryandroid 發表於 2018-10-17 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層
換線方案我覺得主要問題是東區除了沒了往原港島線西段的路線之外,還有就是往將軍澳線、觀塘線都沒改善,還 ...

東涌綫只到添馬嘅話
荃灣綫仍然塞去金鐘過海去灣仔至柴灣
西鐵綫會沙中綫通車後經紅磡過海去金鐘至柴灣
東鐵綫原本經將軍澳綫過海嘅都塞埋去金鐘
港島綫喺沙中綫全綫通車後
金鐘至灣仔仲塞過依家
東鐵綫過海後一開即爆

但北港島綫交匯方案要添馬及北角雙重轉乘先去到太古至柴灣
對舒緩港島綫嘅效果十分輕微
尤其下繁東鐵綫金鐘頭站要肩負紅磡往屯門、上水、烏溪沙三個過海人流
一個金鐘站足以塞爆每班東鐵綫列車
會展站上到車過海嘅機會微乎其微
導致灣仔北嘅乘客要行去灣仔站搭港島綫回金鐘轉車
導致港島綫灣仔至金鐘段繼續塞爆
大大浪費東鐵綫會展站嘅分流能力

東鐵綫由紅磡直達金鐘減少轉乘次數足以改變過海乘客嘅乘車習慣
金鐘站有齊荃灣綫及東鐵綫過海使港島綫比北港島綫交匯方案更吸引乘客使用

北港島綫換綫方案是減少轉乘次數去吸引西鐵及荃灣綫(荔景至荃灣)原先經尖沙咀至金鐘段過海嘅乘客於南昌或荔景站轉東涌綫直達港島
直接將相當部分港島綫嘅新界西過海乘客分流去東涌綫及北港島綫

但交匯方案因為要喺添馬轉作額外綫嘅關係
西鐵綫經紅磡/金鐘轉乘港島綫往港島各區會比經南昌/添馬/北角往港島各區更加方便
令一小時二十班嘅東鐵綫過海段增加不必要嘅承擔
最終港島綫繼續塞爆時
港島人都會受害
Man@MFHK 發表於 2018-10-18 00:12 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2018-10-17 19:58
咪係。呢條綫最終「交匯」方案拍板,已再無深入討論價值,亦失去北港島綫應有既潛力。
官方講法以免干擾 ...

呢D官方講法簡直就係廢話⋯⋯
要唔改變乘客乘車習慣,即係唔起最好?
Volvo B8L
Kaix 發表於 2018-10-18 05:40 來自手機 | 顯示全部樓層

北港島線要達至分流港島綫最大效益,一定係換線方案同埋添馬站一定要南移至金鐘站,你所講的問題已經全部解決,只係爭在政府同港鐵有冇心去咁做
eternalflame 發表於 2018-10-18 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2018-10-17 16:33
東西段嘅總站配搭多我唔覺得係問題喎,
你睇倫敦新開嘅伊利沙伯線夠多組合啦,咪又係咁。

叉鐵本身接續嘅國鐵線係行緊非繁每小時2-4班車,呢點已經同東將兩線情況不同
eternalflame 發表於 2018-10-18 08:34 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2018-10-17 16:10
如果添馬以西有側線掉頭,東將線有以下班次編排:
1.寶琳-東涌西
2.康城-東涌西

添馬以西同時會有機快越位隧道擴展段
所以要咁起都要重新規劃過
qunow 發表於 2018-10-18 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2018-10-17 23:12
以前的貼文已說過,政府寧為了不得失東區沿線數十萬人,也不去把北港島線的價值提高,以惠及數百萬東涌線 ...

…換線方案是怎樣能惠及原九鐵網絡原線居民?可以在南北線過海段一次轉乘前往將軍澳/東涌?要是這樣的話應該是要盡量避免來避免人為增加過海人流量
 樓主| LAK2 發表於 2018-10-18 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-10-17 12:20
不太可行,天后站本身已經算深,將軍澳綫喺高士威道附近設站就更加深,維園有排要掘到深過天后站,轉乘又唔 ...

將綫可以在港島綫南面走,
路軌/月台與港島綫相若,
轉乘通道則在港島綫隧道以上

至於東涌綫,因為越位隧道問題
就點都要深過港島綫/將綫
 樓主| LAK2 發表於 2018-10-18 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-10-17 23:34
東涌綫只到添馬嘅話
荃灣綫仍然塞去金鐘過海去灣仔至柴灣
西鐵綫會沙中綫通車後經紅磡過海去金鐘至柴灣

閣下正正指出左交匯方案既主要問題,除左:
「導致灣仔北嘅乘客要行去灣仔站搭港島綫回金鐘轉車」
會展站上唔到車,應該大量人會直接搭南北綫倒頭車
 樓主| LAK2 發表於 2018-10-18 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

補充一下,上述維園交匯方案只係同添馬交匯方案比較,希望藉此將維園站拉近銅鑼灣旺區/直接轉乘港島綫,
從而提高東涌綫吸引力。

而直通方案理論上係比任何交匯方案好
但同時維園站必須西移至告士打道近景隆街地底
先可以有效吸到銅鑼灣龐大人流,分流港島綫

添馬站以類似彩虹站設計做將綫調頭處
反正本身添馬交匯都要起兩島四月台
(最好當然係香港站做,但無位就係無位)