hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 來往港澳/港珠航線的未來
開啟左側

來往港澳/港珠航線的未來

053h4 發表於 2018-10-25 17:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
proschebus 發表於 2018-10-26 13:27 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-10-25 17:57
假設BOOK唔到大橋停車場, 欣澳轉B5+金巴, 未計團體飛折扣都係$70, 船飛賣比旅行社應該都高過呢個價

...

大陸團票TJ一般收125一張(收旅行社個價),只限內地團使用

至於出面D牛牛,150一張左右啦,每間未必相同

PS.從事相關行業的人告知

九鐵動力 拓新領域
106116_1023 發表於 2018-10-26 23:25 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2018-10-25 14:11
據在T記做的職員講,昨日的確比平日下跌10%左右

另外比較關注的是,27日起旅行社不再預留團票(即是無大媽 ...

冇大媽團?只係飄忽D,但唔會一下子冇哂
Chelsea FC
053h4 發表於 2018-10-26 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-10-27 00:58 來自手機 | 顯示全部樓層
順便問一下有冇人知道高鐵通車後香港來往廣州等路線的船的載客量怎樣?
053h4 發表於 2018-10-28 16:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
solomon 發表於 2018-10-30 03:12 | 顯示全部樓層

我記得好多年前,參觀人廠,工程師講出嚟,高速船一年維修成本,當年可以買一部新雙層巴士。而投資新船更加係何止十倍,中間仲有人手,燃料等,所以船票價不能再低,而客量一跌,就面臨減班,班次一減就難以同陸路個靈活性比!

面對現實,船東已經投資於巴士身上,如果佢哋真有心搞船,應該買新船吧!信德近年只買舊船同裝修,去應付客量,金光?正常有新碼頭用,仲唔係加船加班同何生決戰之時?點解佢哋仲係無新投資?因為大家明白,車取代船係無法改變,珠三角死剩幾條?剩返嘅又用緊咩船?

只要金巴營運上軌道,港澳航線減班壓力大增,到時就係合併減班舊船退役。講真,一年後就知何去何從,唯有期望佢哋搵到特色而無法取代嘅航線服務吧。

有時,船唔係用快嚟做決勝,車嘅靈活性,加埋價錢,就算時間上多了一個鐘,依然有好多人轉搭車,始終喺海上拋嚟拋去,唔係任何人都一定頂得住!
 樓主| Handsome 發表於 2018-10-30 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層
solomon 發表於 2018-10-30 03:12
我記得好多年前,參觀人廠,工程師講出嚟,高速船一年維修成本,當年可以買一部新雙層巴士。而投資新船更加 ...

Turbojet嘅影響應該會細啲,話晒個碼頭都近新口岸,比較就腳,估計會減到半粒鐘一班。不過金光飛航就應該大鑊啲,個碼頭本身唔就腳,可能要減到45分鐘至一粒鐘一班。至於珠江客運嘅珠海九州航線就算罷,個碼頭本身都離香州、拱北有一段距離,搭直通巴都係120至140蚊,平過船一大截,真係可以收得工。
solomon 發表於 2018-10-30 14:56 | 顯示全部樓層
Handsome 發表於 2018-10-30 13:41
Turbojet嘅影響應該會細啲,話晒個碼頭都近新口岸,比較就腳,估計會減到半粒鐘一班。不過金光飛航就應該 ...

半粒一班,代表水翼船係時間退役了,我估半年後成事了,幸金巴頂唔住,唔係今年內已可以半粒一班了,下年年尾應該知個大勢,仲留返幾多船,仲做唔做,應該有個定案了。
3ASV174 發表於 2018-10-30 23:13 | 顯示全部樓層

solomon 發表於 2018-10-30 14:56
半粒一班,代表水翼船係時間退役了,我估半年後成事了,幸金巴頂唔住,唔係今年內已可以半粒一班了,下年 ...

水翼船早就改晒尊豪位,定位上仲高過直通巴而事實上時間同唔使過關上上落落,反而仍然有一定優勢,
真正同金巴重疊客源既應該係金光同普通客位,團客依家照計唔會點坐水翼船。

我覺得水翼船反而有機會留低,要 cut 應該首先會 cut 飛貓同雙體船班先。
如要討論,請先自貼差餉單一次